Zdravlje Simptomi i pomoć 03. studenoga 2021.

Chef Melkior Bašić zbog problema sa štitnjačom izgubio 20 kilograma

Foto: Igor Soban/PIXSELL Chef Melkior Bašić
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Član žirija kulinarske emisije Master Chef, Melkior Bašić(36) za Gloriju.hr ispričao je kako je zbog problema sa štitnjačom izgubio 20 kilograma.

Bašić je radio kao chef  tri sezone u Alhambri, luksuznom hotelu grupacije Jadranka s otoka Lošinja, a iskustvo je stjecao u restoranima s Michelinovim zvjezdicama u Bordeauxu te 2017. bio jedini hrvatski predstavnik na Chef World summitu u Monaku. Upravo u to vrijeme počeo je osjećati prve simptome, piše Glorija.hr: "U samo dva mjeseca izgubio sam dvadeset kilograma. Bolest je bila jedan od razloga. Štitnjača napada podmuklo, niste ni svjesni što vam se događa. Simptome koje sam osjećao sam pripisivao drugim stvarima, gužvi na poslu, stresu, premalo sna. Nije mi padalo na pamet što je uzrok, dok nisam krenuo na razne pretrage i dobio dijagnozu. Tada mi je bilo puno lakše shvatiti svoje stanje i nositi se s njim”, govori Melkior koji je u djetinjstvu i ranoj mladosti znao i imati kilograme viška.

Možda te zanima... Kako znati imate li Hashimotovu bolest i što možete poduzeti? Zdravlje

Bašić je otkrio da je u vrijeme kada je primijetio rapidni gubitak kilograma jeo sve što mu dođe pod ruku pa čak i fast food prije odlaska na spavanje. Supruga Andrea nagovorila ga je da ode na pregled, nakon postavljene dijagnoze Hashimoto sindroma, liječnicima je trebalo godinu dana da mu odrede pravu terapiju. Nakon toga kako piše Glorija. hr stanje mu se rapidno stabiliziralo i sada se osjeća odlično. Chef kojeg žene simpatiziraju kaže da primjećuje kako se kilogrami s godinama lakše 'love',  ali da ih drži pod kontrolom tako što jede sve, ali umjereno i redovito vježba u teretani.

Što je Hashimotov tireoiditis?

Hashimoto je jedan od najčešćih autoimunih poremećaja na svijetu. Također je poznat kao autoimuni tireoiditis ili kronični limfocitni tireoiditis. To je doslovna bol u vratu! Štitnjača je žlijezda u obliku leptira smještena na dnu vrata. Stvara hormone koji reguliraju metabolizam. To je razlog zašto problemi sa štitnjačom mogu rezultirati debljanjem ili gubitkom kilograma, kao i osjećajem pretjerane vrućine (preaktivna štitnjača) ili hladnoće (slab rad štitnjače).

Možda te zanima... Posljedice koje nastaju zbog neliječenog Hashimoto sindroma Zdravlje

Glavni uzrok bolesti je naslijeđe, genetski poremećaj o kojem još vrlo malo znamo. To je autoimuna bolest štitnjače u kojoj obrambeni sustav ne prepoznaje normalne dijelove stanica štitnjače kao svoje te razvija antitijela na ove molekule i time ih uništava. Antitijela mogu biti usmjerena na tireoglobulin (Tg), molekulu neophodnu za proizvodnju hormona štitnjače i tiroidnu peroksidazu (TPO), odnosno enzim koji je neophodan za sintezu hormona štitnjače.

 
 

Umor, pospanost, dekoncentracija, bezvoljnost, depresija, opadanje kose, problemi s menstrualnim ciklusom i libidom, neplodnost, nepravilan rad srca, glavobolje, dobivanje na težini, zatvor, niska razina željeza i problemi s očima, dio su simptoma Hashimotovog sindroma, najčešćeg uzroka slabijeg rada štitnjače. Sindrom se javlja u oko 10 posto žena i šest posto muškaraca.

Zdravolovci Možda te zanima... Upoznaj Zdravolovce: Novi stručni tim portala missZdrava Zdravlje

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.