Zdravlje Simptomi i pomoć 13. rujna 2016.

Četiri stvari koje mogu poremetiti rad tvog probavnog sustava

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Da je dobra probava pola zdravlja znaju manje više svi, iako nije uvijek jasno koliko učestala treba biti. Neke osobe obavljaju veliku nuždu i nekoliko puta dnevno, dok kod nekih nije čak ni svakodnevna pojava.

Liječnici smatraju da je uobičajeno obavljati veliku nuždu jednom dnevno, a smatraju normalnim i ako se obavlja tri puta u jednom danu ili jednom u tri dana. Neredovita probava nažalost stvara osjećaj neugode i nadutosti, smanjuje koncentraciju i može utjecati na to kako ti stoji odjeća koju nosiš. 

 "Koliko često ćeš obavljati veliku nuždu ovisi o nekoliko faktora, a jedan od njih je genetsko nasljeđe. Prehrambene navike, također imaju veliku ulogu, osobito količina vlakana i vode. Vlakna čine da tvoja stolica nabubri i bude mekana te tako lakša za istikivanje. Nedovoljan unos vlakana uzrokuje rijeđe pražnjenje crijeva, a može uzrokovati i konstipaciju. kako bi to prevenirala, nastoj unositi dovoljno tekućine i 25 grama vlakana dnevno. Vlakana ima najviše u cjelovitim žitaricama, voću i povrću", objašnjava dr.  Pradeep Kumar, gastroenterolog iz bolnice Austin u Teksasu. 

Osim spomenutih razloga, doktor navodi još nekoliko uzroka neredovite probave, a neki od njih su putovanje, alergije, mliječni proizvodi i prerađena hrana.

Putovanje

Vjerojatno si primjetila da kada putujueš, probava je češće neredovita i to barem u prvih nekoliko dana. Doktor pojašnjava da postoji nekoliko faktora u igri, a najveća je promjena u svakodnevnoj rutini. Debelo crijevo ima sat kao i ti, a sklon je pokrenuti se kada se probudiš i nakon što jedeš. "Kad putuješ, pogotovo kada si mijenjala vremenske zone, dogodi se da spavaš ili jedeš u različito vrijeme te je debelo crijevo izbačeno iz svog uobičajnog ritma", tvrdi doktor.

Putovanje također može dovesti do dehidracije organizma, što znači da je i probavni sustav dehidriran te teže obavlja svoju funkciju. A tu je i činjenica da ti zasigurno nije nimalo ugodno ići u toalet u avionu, na aerodromu ili u hotelskoj sobi. Otkrivamo 5 metoda za putovanje bez probavnih tegoba!

Sir i ostali mliječni proizvodi

Mliječni proizvodi mogu učiniti tvoj probavni sustav sporijim, kažu stručnjaci. Naime, sigurno si čula za za intoleranciju laktoze koja predstavlja nemogućnost probave mliječnog šećera - laktoze zbog nedostatka enzima laktaze, koji se prirodno nalazi u tankom crijevu. Iako se ljudi rađaju s dovoljnom količinom laktaze, stvaranje tog enzima s godinama se može smanjiti ili potpuno prestati pa takve osobe ne mogu li teže probavljaju mliječni šećer iz mliječnih proizvoda. Stoga, ako primjeriš da se tvoja probava uspori nakon konzumacije mliječnih proizvoda, smanji njihovu konzumaciju ili pokušaj pronaći proizvode sa smanjenim udjelom laktoze. Saznaj više o intoleranciji ili alergiji na laktozu!

Prerađena hrana

Kolači, hrana sa šećerom ili ostali prerađeni proizvodi zapravo su jako loši za probavu jer narušavaju prirodni eko sustav uništavajući dobre bakterije. Samim time se povećava rizik od infekcija, a hrana bez dovoljne količine vlakana, vitamina i enzima svakako će narušiti zdravu probavu. Primjer je za to čokolada jer što je manja količina kakaa i više mlijeka te šećera u čokoladi, to je vjerojatnije je da će uzrokovati zatvor. 

Ako u svojoj svakodnevnoj prehrani jedeš male količine graha, sjemenki, cjelovitih žitarica, voće i povrće, počni njihovu količinu lagano povećavati sve dok 75 posto prehrane ne bude ispunjeno tim namirnicama. Topiva vlakna uključuje mrkvu, krastavce, leću, zob, ostale žitarice te voće poput jagode, kruške i naranče. Netopiva vlakna uključuje orašaste plodove, sjemenke, cjelovite žitarice, smeđu rižu, celer, luk, lisnato povrće. Ova vrsta vlakana ne upija vodu, a ove namirnice pomažu u ubrzavanju probavnog sustava. 

Lijekovi protiv bolova ili alergija

Lijekovi koji sadrže opijate mogu poremetiti probavu jer crijeva imaju receptore osjetljive na opijate, što znači da lijek može utjecati na njih. Ako često koristiš lijekove protiv bolova, svakako se informiraj o prirodnim sredstvima. Jedno od njih je i đumbir, koji dokazano ima protuupalno djelovanje i značajno smanjuje udio citokina u tijelu. Pročitaj više o njegovom djelovanju.

Lijekovi za alergije obično sadrže antihistaminike, koji isušuju sinuse, odnosno sluznicu nosa i dr.. Nažalost, oni također mogu isušiti sluznicu probavnog sustava, što će utjecati na lošu probavu. Stoga razmisli o prirodnom lijeku protiv alergija!

Osam zdravstvenih blagodati probiotika za tvoje zdravlje

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.