Zdravlje Zdravlje žena 12. veljače 2019.

Četiri neizostavna sastojka za lakšu zimu

Foto: PR
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Sezona gripe i prehlade razdoblje je kada je naš imunitet izloženiji nego inače, a kako mnogi od nas nemaju vremena biti bolesni, po pitanju zdravlja smo oprezniji i, ako se već nismo razboljeli, zimi gledamo pružiti što bolju podršku svom imunitetu i ostati što otporniji.

Upravo zato, svi imamo neku svoju “kombinaciju” koju smatramo najdjelotvornijom za jačanje imuniteta. Donosimo ti četiri tradicionalna sastojka za lakšu zimu.

 | Author: PR Foto: PR

Ehinacea

Danas prepoznata po svojim svojstvima, ehinaceja je zapravo endemska biljka koja prirodno raste samo u Sjevernoj Americi, a prvi su je aktivno koristili Indijanci i to u medicinske svrhe, što predstavlja začetke upotrebe ove biljke u narodnoj medicini. Popularnost u narodnoj medicini, kako na prostorima Sjedinjenih Američkih Država, tako i Europe, doživjela je 1800-ih, a aktivno se još uvijek koristi i danas.

Propolis

Propolis je nerijetko sastavni dio naše kućne ljekarne, a zapravo se radi o prirodnom proizvodu kojeg pčele proizvode od različitih biljaka te ga koriste za gradnju i zaštitu košnice od bolesti. Iako je vjerojatno da velik broj sastojaka u propolisu ima sinergijski učinak, istraživanja su pokazala da flavonoidi, antioksidansi koji uklanjaju slobodne radikale, imaju posebno širok spektar biološkog djelovanja.

 | Author: PR Foto: PR

Cink

Iako je cink u našem tijelu prisutan u malim količinama, njegova važnost je izuzetno velika, kako općenito za organizam tako i za imunološki sustav. Cink ima ulogu u procesu dijeljenja stanica, doprinosi normalnom metabolizmu ugljikohidrata, normalnoj sintezi bjelančevina i DNK, plodnosti i reprodukciji, zaštiti stanica od oksidativnog stresa te normalnoj funkciji imunološkog sustava.

Vitamin C

Djelovanje vitamina C na imunitet danas je dokazano prepoznato; visoko je koncentriran u leukocitima i brzo se troši kada dođe do infekcije. Osim uloge u imunološkom sustavu, doprinosi i nizu drugih funkcija u našem organizmu, kao što je normalno stvaranje kolagena za normalnu funkciju desni, hrskavice, zubi, kostiju, krvnih žila i kože, pomaže u smanjenju umora i iscrpljenosti, povećava apsorpciju željeza te djeluje kao antioksidans.

Sve ove sastojke sadrži i dodatak prehrani za jačanje imuniteta Supradyn® IMUNO, koji je odnedavno dostupan i na hrvatskom tržištu, a proizvodi ga njemački Bayer.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.