Zdravlje 09. studenoga 2016.

Čaša crnog vina svaki dan kao prevencija od bolesti

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Velika bolnica u Swindonu, u britanskoj pokrajini Wiltshire, prva je u Europi uvela terapiju crnim vinom jer je znanstveno ustanovljeno da ono smanjuje kolesterol, sprječava pojavu tromba i srčanih oboljenja, smanjuje rizik od moždang udara, čak vrši tedoksikaciju organizma u slučaju tumora.

Chun Chao, znanstvenica u zdravstveno-osiguravajućoj kompaniji "Kaiser Permanente", vršila je ispitivanje na više od 80.000 muškaraca, analizirajući njihove prehrambene navike i zdravstvene tegobe, s posebnim naglaskom koliko piju crnog vina.

"Ustanovili smo da su oni muškarci koji su pili od jedne do dvije čaše crnog vina dnevno imali znatno niži rizik obolijevanja od raka pluća od onih koji ga nisu pili", rekla je Chun za Glas Amerike, naglasivši da je studija pokazala da u postocima to iznosi 60 posto manjeg obolijevanja, odnosno da je svaka čaša crnog vina, popijena u mjesec dana, smanjila za dva posto rizik od raka.

Usvajanjem ovih ključnih navika možeš prevenirati različite bolesti

Crno vine ne može smanjiti rizik od obolijevanja kod ljudi koji puše

"Crno vino je bogato antioksidantskim spojevima, koji se nalaze u kožici zrna grožđa, a ona je uključena u proces fermentacije crnog vina, ali ne i bijelog", objasnila je znanstvenica. 

Međutim, ona je naglasila da zaštitne osobine crnog vina ne mogu eliminirati rizik od raka pluća kod onih koji puše. 

"Prvenstveno savketujem prestanak pušenja, jer ono povećava rizik od raka pluća u tolikoj mjeri da čak i oni koji redovito piju dvije čaše vina dnevno i pritom su pušači, imaju znatno veći rizik od obolijevanja od nepušača.", kaže Chun Chao.

Pušenje trajno oštećuje tijelo - što se događa 30 godina poslije?

Stavove znanstvenice dijeli više stručnih ekipa diljem svijeta. Mnogi kao primjer navode Francuze koji, iako su ljubitelji masnih sireva, razmjerno malo obolijevaju od kolesterola, srčanih bolesti ili moždanih udara upravo jer redovito piju vino. 

Vinova loza je starija od čovječanstva, pronađeni tragovi stari su i do 70 milijuna godina, ali tek posljednjih stoljeća gajenju i proizvodnji vina se prišlo znanstveno. Ipak, ni u vinu ne treba pretjerivati, jer ono nije zdravo ukoliko vodi u pijanstvo, pa stručnjaci savjetuju da je dnevno dva do tri decilitra crnog vina uz obrok prava mjera.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.