Školska knjiga je nedavno objavila knjigu „Plan za oporavak imunosti“, dr. Susan Blum, mr.sc. javnog zdravstva iz SAD-a koja je u svojoj knjizi ponudila odgovore i rješenja na probleme vezane uz autoimunosne bolesti.
Dr. Blum je nakon što je i sama oboljela od autoimunosne bolesti odlučila potražiti lijek izvan okvira konvencionalne medicine te je stekla i diplomu iz funkcionalne medicine. Osnovna postavka funkcionalne medicine je otkriti zašto i kako je došlo do razvoja bolesti te potaknuti poboljšanje djelovanjem na korijenske uzroke pritom promatrajući tijelo kao cjelinu, a ne skup individualnih organa.
Dr. Blum smatra da su uzroci svih autoimunosnih bolesti isti: mikroorganizmi, toksini iz okoliša, alergeni, stres i loša prehrana. Ona tvrdi da se te bolesti mogu ukloniti, ako se uklone osnovni uzročnici, promijeni prehrana i uvede podržavajući stil života za zdravo funkcioniranje tijela.
Knjiga „Plan za oporavak imunosti“ podijeljena je u četiri cjeline - kako upotrebljavati hranu kao lijek, kako razumjeti poveznicu sa stresom, kako iscijeliti crijeva i probavni sustav, kako pomoći jetri. Svaka od cjelina uključuje interaktivnu vježbenicu koja čitatelju pomaže odrediti i napraviti vlastiti program liječenja. Knjiga sadrži 50 recepata za jela koja je jednostavno pripremiti, a doprinose procesu iscjeljenja.
Školska knjiga nam je ustupila dva recepta iz knjige.
Burgeri od crnog graha za zdravu jetru
U ovom burgeru od crnog graha možda nema mesa, ali to ne znači da je manje hranjiv. Važno je da u svakom obroku dobijete dovoljno proteina i zbog toga je ovaj burger izvrstan u vrijeme ručka ili kao ležerna obiteljska večera. Možete ih i zamrznuti, sirove ili pečene pa ih odmrznuti kad ih želite jesti.
Sastojci za 4 obroka
- 1 1/2 čajne žličice samljevenih lanenih sjemenki
- 2 1/2 šalice skuhanog crnog graha
- 1/2 papričice Jalapeño očišćene od sjemenki i narezane
- 1 češanj češnjaka, nasjeckan
- 1 čajna žličica samljevena kima
- 1 čajna žličica soli
- 1 jušna žlica paste od rajčice
- 2 jušne žlice bezglutenskih krušnih mrvica
- 1 - 2 jušne žlice bezglutenskog brašna
- 1/4 šalice mrkve, nasjeckane na kockice
- 1 avokado, za preljev (prema želji)
- 2 jušne žlice maslinova ulja
Priprema
- U zdjelici pomiješajte samljevene lanene sjemenke s 1 1/2 jušnom žlicom vode. Neka odstoji 5 minuta. Smjesa će služiti za povezivanje sastojaka kao što bi djelovalo jaje.
- Stavite grah, papričicu Jalapeño i češnjak u mikser pa miksajte dok se ne poveže. Dodajte kim i sol i miksajte dok ne bude nalik na umak od crnog graha s komadićima.
- Premjestite grah u veliku zdjelu i umiješajte pastu od rajčice, krušne mrvice, brašno, mrkvu i samljevene lanene sjemenke.
- Zagrijte ulje u tavi za prženje na srednjoj do jakoj vatri.
- Oblikujte od smjese od crnog graha 4 polpete i pecite oko 4 minute na svakoj strani dok ne budu zlatne i hrskave.
- Stavite na vrh kriške avokada ako ga upotrebljavate.
Mafini s bademovim brašnom i borovnicama
U ovim je mafinima bademovo brašno umjesto pšeničnog ili brašna neke druge žitarice, pa imaju jako malo ugljikohidrata i mnogo proteina, a zaslađeni su agavinim sirupom umjesto prerađenim šećerom. Sjemenke chia pružaju esencijalne masne kisilene koje su našem tijelu potrebne da smanji upalne procese, a i daju hrskavost. Voće u njima možete mijenjati po godišnjim dobu pa u jesen zamijeniti borovnice jabukama, a ljeti breskvama.
Sastojci za 12 mafina
- kokosovo ulje (za zamašćivanje kalupa za mafine ili možete upotrijebiti papirnate košarice za mafine)
- 3 šalice bademova brašna
- 1/2 čajne žlice sode bikarbone
- 1/4 čajne žlica soli
- 1 čajna žlica mljevena cimeta
- 1 čajna žlica mljevena kardamoma
- 17" čajne žlice vanilijina ekstrakta
- 1/" šalice agavina sirupa
- 3 jaja
- 1 šalica svježih ili zamrznutih borovnica
- 1 - 2 jušne žlice chia sjemenki (prema želji)
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva C.
- Poredajte u kalup za mafine papirnate košarice ili ga dobro namastite kokosovim uljem.
- U zdjeli pomiješajte bademovo brašno, sodu bikarbonu, sol, cimet i kardamom.
- U drugu zdjelu ubacite vaniliju, agavu i jaja te dobro promiješajte.
- Dodajte suhe sastojke mokrima i miješajte dok se prožmu.
- Dodajte borovnice i dobro promiješajte
- Ulijte smjesu u kalup.
- Pospite malo sjemenki chia po vrhu svakog mafina.
- Pecite 18 - 20 minuta dok vrhovi mafina ne budu svijetlosmeđi i blago čvrsti. Zaokrenite kalup na pola pečenja.
- Ohladite mafine na rešetki.