Zdravlje Zdravlje žena 28. prosinca 2018.

Spisateljica Martina Mlinarević Sopta skinula se kako bi pokazala stvarnu sliku borbe protiv raka dojke

Foto: Facebook Martina Mlinarević
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Martina Mlinarević Sopta je bosanskohercegovačka spisateljica koja je pokazala kako izgleda borba protiv raka dojke skinuvši se za naslovnicu časopisa Graciju na koju je u prvi plan stavljena njezina odstranjena dojka.

Spisateljica je uz fotografiju kojom je pokazala svoju borbu protiv raka dojke posvetila i tekst na Facebook profilu kojim je pozvala sve žene na budnost. Martina je istaknula ono što ipak treba biti preče od bilo koje šminke i odjeće, zdravlje. 

 | Author: Screenshot Facebook Foto: Screenshot Facebook

Njezin status prenosimo u cijelosti: 

"Ova naslovnica jer smo bombardirani savršenstvima bez mane na svakom koraku, jer živimo u fotošopiranim životima, jer nam djeca odrastaju u izvrnutom sustavu vrijednosti gdje su “guzice i sise” starleta i turbofolkerki samo ono što se pika, živimo u pomračenoj Kardašijanizaciji uma, provučeni kroz “deset voda” instagram filtera. Gledam majke kako objavljuju fotografije svoje djece kojima povećavaju usne i oči, stavljaju maskare filterima i mijenjaju boju zjenica, gledam majke koje kasnije to financiraju i plaćaju zaista stvarne operacije jer djeca rastu potpuno posrnulih samopouzdanja, uvjerena da su netko drugi, posve nesposobni da prihvate sebe kakvi jesu, u svijetu kakav od njih traži da postanu. 

Gledam djevojke koje se grče u ogledalima da zauzmu pozu koja isturava guzicu u potrebni položaj, više odrade čučnjeva nego listanja knjiga, jer odavno je ono u glavi prestalo biti važno da bude najrazvijeniji ljudski organ. U takvom svijetu željela sam pokazati - evo, imam 35 godina i ostala sam bez dojke. Iz čista mira, sasvim zdrava, bez najave, dobila sam dijagnozu karcinoma i izgubila dojku. I šta sam sad ja u tom svijetu? Žlibina, kako volim karakterizirati umnu zaostalost palanke i licemjerstvo mahale, pobrinula se da i to saznam - kod nas takve žene zovu nakazama. U redu, evo ja sam nakaza i kao takva ti pokazujem da to sutra možeš biti ti. 

Hoćeš li se znati iznijeti s tim? Hoćeš li imati nekog da ti pruži ruku i pokaže da vrijediš i sise bez? Hoće li postojati tvoji instagram i fejzbuk nalozi iako ne možeš više dekolte na izvolte izbaciti? Hoćeš li znati kako dalje kao žena bez onog što te ženom čini? Bez kose, dojke, menstruacije? Jer sve se to može dogoditi odjednom. 

I zato sam pristala. I to baš za novogodišnji broj kad se sumiraju najveći uspjesi u sve šljokičastim toaletama. Preživjela sam i to je moj najveći uspjeh. Slavimo budalaštne, a ljudi, neznani heroji svaki dan preživljavaju svoje najteže bitke. Bez maski i filtera, uspravno. Zato ove fotografije i zato ova naslovnica. Otvoreno do srži. Pregledaj se, da to ne budeš sutra ti. Nemoj kupiti torbicu nego zakaži pregled. Naslovnica i iz naših licemjernosti, tabua, činjenice da karcinom još zovemo “onim najgorim”, da za oboljele odmah tražimo grobno mjesto i križamo ih u glavi, guramo na margine, za neupućenost i neobrazovanost naših ljudi kad su u pitanju bilo kakve bolesti, za razbijanje predrasuda. 

Naslovnica s ožiljkom za Unin nematerijalni imetak od majke i jer sam sebi lijepa ovako. Ništa mi od mene karcinom nije uzeo, iako fizički naizgled jeste. Naprotiv, samo me nadogradio. Prije sam bila samo tvrdoglavi moron. Sad sam jak ko beton tvrdoglavi moron. :)"

U Hrvatskoj mjesečno umre 90 žena od karcinoma dojke

Upravo ovakvi hrabri istupi govore o tome što prolaze žene koje boluju od raka dojke i ono što je spisateljica istaknula je "sljedeća možeš biti baš ti". Napravi samopregled ili otiđi na preventivni pregled kako bi spriječila ono najgore. 

Pregled dojki je nezaobilazan dio sistematskog pregleda žena s ciljem ranog otkrivanja karcinoma dojke koji se godišnje u našoj zemlji otkriva u novih 2 600 slučajeva. Uz palpacijski pregled dojke, ovisno o dobi žene, provodi se ultrazvuk dojki (barem jednom godišnje uz fizikalni pregled dojki), te za žene zrelije životne dobi mamografija. Nakon 50. godine života mamografiju treba obavljati jednom godišnje. Dodatna pretraga je i magnetska rezonancija dojke, osobito pogodna za trudnice ili mlade žene. Ključni dio prevencije zloćudnih bolesti dojke je samopregled dojke s kojim svaka žena treba započeti od 20. godine, i provoditi ga jednom mjesečno između 5. i 10. dana menstrualnog ciklusa.

Možda te zanima... Svakoj 11. ženi prijeti rak dojke, a samopregled traje 10 minuta Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.