Zdravlje Simptomi i pomoć 26. rujna 2016.

'Bolest zuba povećava rizik od srčanog i moždanog udara te dijabetesa'

Pranje_Zubi_
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Problemi sa zubima i zubnim mesom mogu biti povezani s moždanim i srčanim udarom, poteškoćama u trudnoći i upalama dišnog sustava. Kada se brineš za zdravlje zuba, ujedno štitiš i cjelokupni organizam .

Srčani i moždani udar

Upale i bakterije u ustima i desnima, prema rezultatima nekoliko istraživanja, mogu pronaći svoj put do krvotoka i uzrokuju zadebljanje stijenki arterija te tako povećavaju rizik od srčanog i moždanog udara. Istraživanje objavljeno u časopisu “British medical journal” analiziralo je podatke 11,000 odraslih osoba – kod ispitanika koji su rjeđe prali zube postojao je 70 posto veći rizik od srčanih bolesti u odnosu na ispitanike koji su zube četkali dva puta dnevno. Kako bi pomogla zdravlju srca, peri zube redovno i vodi računa o dentalnoj higijeni.

Smanji rizik od bolesti za 80 posto!

Dijabetes

Liječnici već duže vrijeme znaju kako se kod osoba s dijabetesom tipa 2 češće javlja periodontalna bolest, ali izgleda i da sprječavanje infekcije desni može spriječiti dijabetes. Istaživanje koje je provela Mailman škola javnog zdravlja pri sveučilištu Columbia pratila je 9,296 nedijabetičara tijekom 20 godina. Rezultati su pokazali da su ispitanici s češćim periodontalnim bolestima imali dvostruko veći rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 u odnosu na one bez infekcije desni. Iako su potrebna dodatna istraživanja, jedna teorija smatra kako infekcije usne šupljine mogu voditi slabijoj upali u cijelom tijelu, a ta upala može uništiti sposobnost prerađivanja šećera.

Prepoznaješ li sve simptome dijabetesa?

Infekcije dišnog sustava

Zdrava i čista usna šupljina štiti pluća, tvrde rezultati istraživanja objavljenog u časopisu “Journal of Periodontology“. Istraživanje je provedeno na 200 ispitanika starih između 20 i 60 godina, a oni ispitanici koji su bolovali od upale pluća, akutnog bronhitisa i upale gornjih dišnih puteva imali su slabije zdravlje usne šupljine. Periodontalne infekcije uzrokuju bakterije koje udišemo iz gornjeg dijela dišnog puta u donji dio respiratornog trakta i zato mogu biti izrazito opasne.

Problemi u trudnoći

Zbog hormonalnih promjena i jačeg protoka krvi kroz tijelo tijekom trudnoće, češće su promjene u zubima i desnima. Udruženje “American Academy of Periodontology” navodi kako oko 50 posto trudnica razvije gingivitis koji uzrokuje upalu, krvarenje i natečenost desni. Ako se ne liječi, gingivitis može voditi periodontitisu

Savjeti za izbor odgovarajuće četkice za zube

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.