Zdravlje 12. rujna 2020.

Bolest o kojoj se ne govori dovoljno: Neshvaćeni od prijatelja, poznanika i struke

Foto: Guliver/Shutterstock

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Povodom Svjetskog dana atopijskog dermatitisa, koji se obilježava 14. rujna, porazgovarali smo s direktoricom Instituta Atopika, dr. sc. Tinom Mesarič, koja nam je iz vlastitog iskustva otkrila štošta o ovoj bolesti, ali i aktivnostima instituta.

Atopijski dermatitis složena je, kronična i ponavljajuća upalna bolest imunološkog sustava koja je ujedno genetski i okolišno uvjetovana. Najviše se očituje na koži kao crvenilo i jak svrbež, a uvelike utječe i na kvalitetu života oboljelih budući da nije samo zdravstveni nego i estetski problem. Osim toga, dugoročni i teški oblici atopijskog dermatitisa mogu dovesti i do drugih stanja poput alergija, astme, alergijskog rinitisa, gastrointestinalnih problema, problema sa zglobovima i kardiovaskularnih problema, objašnjava dr. sc. Mesarič te dodaje kako se zbog toga pacijenti suočavaju s depresijom, anksioznošću, poremećajem pažnje i oslabljenim pamćenjem. Zbog toga bolest ne utječe samo na oboljele nego i na njihove obitelji. 

Međutim, najteža stvar s kojom se suočavaju oboljeli jest užasan svrbež, vrlo jak, stalno prisutan i nezamisliv za zdravu osobu. Zbog toga čak 44% oboljelih od ove bolesti razmišlja o samoubojstvu, dok je vjerojatnost pokušaja samoubojstva kod njih 36% veća od prosjeka, ističe sugovornica. Osim toga, oboljeli također imaju oslabljenu kožnu barijeru, što čini kožu osjetljivijom na sekundarne infekcije, upadanje alergena i drugih nadražujućih tvari. 

Oboljelima je pomoć potrebna na svim poljima

Vrlo važno za dr. sc. Mesarič je uspostavljanje klinike u kojoj bi oboljeli dobili cjelovito i koordinirano liječenje. Za nas je najvažnije da se tretiranju bolesti pristupa ozbiljno - malo kortikosteroidne kreme neće čudesno riješiti problem oboljelih, objašnjava sugovornica te nastavlja: 

 | Author: dr. Tina Mesarič Foto: dr. Tina Mesarič Trebalo bi se pozabaviti pridruženim medicinskim stanjima poput alergija, astme i rinitisa jer bi na taj način oboljeli bili pošteđeni mnogih nevolja. Atopijski dermatitis kronična je bolest i neprestano opterećuje oboljele; zahtijeva stalnu prilagodbu, a kako bi se lakše nosili s bolešću, preporučuje se psihološka podrška na koju bolesnici s teškim oblikom AD-a rijetko imaju pravo. Povrh toga, u razgovoru s dr. sc. Mesarič, saznali smo da oboljeli od AD-a u Europi u prosjeku troše više od 900 eura godišnje na dodatne zdravstvene usluge, a 18% mjesečnog prihoda na ostale troškove povezane s bolestima. Bilo bi logično razmotriti koliko oboljelima možemo financijski olakšati život, jer su zbog bolesti već fizički i psihički iscrpljeni, ističe sugovornica. 

Zbog stigme zaraze i općeg mišljenja da su ružni, oboljeli ne dobivaju posao ili dobivaju otkaz - željeli bismo da se problemi oboljelih rješavaju cjelovito, a ne da smo samo usredotočeni na kožu, ističe sugovornica te dodaje kako AD nameće teret koji premašuje osobne, emocionalne i financijske troškove, a život oboljelih i njihovih obitelji u potpunosti je podložan bolesti. U djece je još gore jer bolest pogađa braću i sestre budući da se sva pažnja posvećuje djetetu koje se bori s bolešću. 

Iskustvo iz prve ruke

Budući da i sama boluje od atopijskog dermatitisa, dr. sc. Tina Mesarič osnovala je Zavod Atopika 2017. godine u Mariboru kako bi svoje znanje i osobno iskustvo prenijela roditeljima djece, adolescentima i odraslima koji pate od ove bolesti. Kako kaže, od djetinjstva se bori s AD-om te joj je nedostajalo podrške, razumijevanja i informacija, a kako nije poznavala nikoga s ovom bolešću, mislila je da je jedina te se osjećala potpuno neshvaćeno od strane struke, prijatelja i poznanika. Budući da je i njezin sin rođen s ovom bolešću, odlučila je pokrenuti Institut kako bi pomogla drugima.

 | Author: Atopika Foto: Atopika

U Institutu Atopika savjetujemo oboljele i njihove roditelje od samog početka kako se nositi s bolešću, kako njegovati kožu te pružamo psihološku podršku, navodi sugovornica. Osim toga, Zavod surađuje s dermatolozima, alergolozima i farmaceutima te održava edukativne radionice i grupe za podršku širom Slovenije te putem interneta. Povodom Svjetskog dana atopijskog dermatitisa, koji se obilježava 14. rujna, na Trgu slobode u Mariboru održat će se edukacija o AD-u, a prisutni će se moći besplatno obratiti specijalistu dermatologije.

Budući da je ovogodišnji Svjetski dan atopijskog dermatitisa usmjeren na oboljele i njihove obitelji, Institut Atopika želi podsjetiti oboljele i njihove obitelji da se s ovom bolešću ne suočavaju sami. Želimo potaknuti oboljele da podijele svoja iskustva, povežu se s lokalnom zajednicom i pozovu na promjene, a pozivamo i zdravstvene stručnjake i kreatore politike da podrže ovu inicijativu, ističe dr. sc. Mesarič. Osim toga, 19. rujna održat će se kongres za oboljele, njihove obitelji i širu javnost. Svi zainteresirani moći će pratiti kongres uživo na web stranici atopika.org. Također, 20. rujna organizirat će se druženje u mariborskom Gradskom parku na edukativnim i opuštajućim radionicama o njezi kože, zvučnim kupkama, meditaciji, jogi i kratkom tečaju refleksne masaže stopala te pozivamo sve da nam se pridruže uživo ili putem interneta, poručuje dr. sc. Mesarič. 

Dr. sc. Tina Mesarič poziva sve kojima je pomoć potrebna da se jave. U Zavodu Atopika stojimo vam na raspolaganju za sve savjete i podršku koja će vam zatrebati. Zajedno ćemo moći pružiti bolje sutra za nas i našu djecu. 

 | Author: Atopika Foto: Atopika

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.