Zdravlje 11. travnja 2014.

Atipični simptomi Parkinsonove bolesti

Parkins630
1/4
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Uzrok nastanka Parkinsonove bolesti još nije poznat, ali zna se da bolest nastaje zbog propadanja dopaminergičkih neurona. Iako obolijevaju i osobe mlađe od 40 godina, učestalost bolesti povećava se s dobi. Poznate osobe koje boluju od Parkinsonove bolesti su boksač Muhammad Ali i glumac Michael J. Fox koji godišnje izdvaja milijune za istraživanje ove bolesti

Učestalost obolijevanja češća je nakon 60. godine života te zato neurodegenerativne bolesti predstavljaju značajan zdravstveni problem, zbog starenja populacije i produženja životnog vijeka. "Iako nije dokazano, smatra se da u nešto većem broju obolijevaju muškarci. Parkinsonova bolest u većini oblika nije nasljedna, ali postoje i nasljedni oblici. Navike koje utječu na nastanak bolesti za sada nisu dokazane, ali primjerice epidemiološke studije ponekad ukazuju i na 'zanimljive' podatke kao primjerice da je bolest rjeđa u pušača", rekla je prof. Maja Relja, pročelnica referentnog centra za poremećaje pokreta KBC Zagreb.

Specifični (motorički) simptomi Parkinsonove bolesti su:

  • Drhtavica ruku i nogu
  • Usporenost pri obavljanju svakodnevnih radnji
  • Zakočenost pojedinih dijelova tijela
  • Nestabilnost

Nespecifični  simptomi (nemotorički):

  • Poremećaj osjeta mirisa
  • Poremećaj probave
  • Poremećaj srčanog ritma
  • Poremećaj sna i depresija

"Ovi simptomi su nemotorički, za njih je danas jasno da se javljaju prije vidljivih motoričkih simptoma i zato je bitno javljanje liječniku specijalisti za Parkinsonovu bolest", rekla je prof. Maja Relja i objasnila zašto se ne može govoriti o najnovijim metodama liječenja ove bolesti:

Novosti u liječenju bolesti

"Ne možemo govoriti o najnovijim metodama liječenja jer je bila i još uvijek jest najdjelotvornija simptomatska medikamentozna terapija nadoknade dopamina koji nedostaje (levodopa-prekursor dopamina najučinkovitiji lijek, direktni agonisti dopaminergičkih receptora, blokatori razgradnje dopamina poput MAO.B inhibitora, COMT inhibitora, blokatori NMDA receptora). Ono što je potrebno istaknuti kao novost jest načini nadoknade lijeka preko flastera, ali u uznapredovaloj fazi bolesti  lijek se daje putem duodopa pumpe.

Postoji i neuromodulacijska metoda duboke moždane stimulacije (DBS) ugradnjom elektroda u mozak koje su ciljani oblik terapije za bolesnike s naglašenim motoričkim oscilacijama koje je nemoguće stabilizirati lijekovima. Najvažnije je za liječenje kao i odgodu pojave motoričkih oscilacija ispravno kombinirana terapija na početku liječenja uz stalnu titraciju i korekciju od strane liječnika specijaliste za ovu bolest." 

Ako su usporeni ne znači da su nesposobni

Za oboljele od Parkinsonove bolesti karakteristično je da su usporeni i nespretni, međutim to ne znači i da su nesposobni. Prof. Maja Relja naglasila je da  obitelj najbolje može pomoći bolesniku tako da što više podržava njegovu neovisnost i fizičku aktivnost. "Za prevenciju Parkinsonove bolesti iznimno je značajna svakodnevna fizička aktivnost. Smatra se da su ples, kao i kick boks neke od najdjelotvornijih metoda usporavanja procesa bolesti, a trenutno se u svijetu rade velika istraživanja navedenog", objasnila je prof. Maja Relja.

Liječenje je uspješno u ranom stadiju kada je simptome moguće kontrolirati jednim lijekom. U uznapredovaloj fazi bolesti potrebna je kombinacija više lijekova. Važna je rana dijagnoza bolesti, uzimanje specifičnih lijekova, način prehrane, tjelovježba. Liječenje Parkinsonove bolesti uz primjenu lijekova uključuje i nefarmakološke mjere (tjelovježba, prehrana, grupe potpore).

Michael J. Fox: "Ne bih želio biti osoba kakva sam bio prije bolesti"

"Da sada upadnete u ovu sobu u kojoj sjedim i kažete da ste se dogovorili s Bogom, Alahom, Budom, Kristom, Krišnom, Billom Gatesom, bilo kim, da mogu zamijeniti mojih deset godina života od dijagnoze za još deset godina života kao osoba koja sam bio prije, rekao bih vam, bez trenutka premišljanja, da me ponuda ne zanima", napisao je Michael J. Fox u svojoj autobiografiji "Lucky Man" iz 2003. godine. U istoj knjizi opisao je i koliko mu je teško bilo prihvatiti saznanje da ima Parkinsonovu bolest, koja mu je dijagnosticirana kada je imao samo 29 godina. Glumac se prvih godinu dana od kada je saznao da je bolestan 'utapao' u alkoholu. Ali nakon jedne epizode sa sinom shvatio je da je došao do dna, prestao s opijanjem, krenuo na terapiju i liječenje, a obiteljski život mu se stabilizirao. Danas ulaže značajna sredstva za istraživanje ove bolesti.

Pročitaj koje su opasnosti odgađanja mjesečnice tabletama.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.