Zdravlje Simptomi i pomoć 23. travnja 2018.

Aplikacija za hepatitis sadrži testove i odgovore stručnjaka

Mobitel-Ekran
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Internetska platforma www.hepatitis.hr pruža relevantne informacije o zaštiti od infekcija virusima hepatitisa te očuvanja i unapređenja zdravlja, za sve građane, a osobito na populacije u većem riziku izloženosti hepatitisima B i C. Kako bi bili što učinkovitiji osmislili su i aplikaciju za mobitele kao interaktivan, privlačan i učinkovit način edukacije građana.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock "Aplikacija je dostupna u GooglePlay i AppStore-u kao interaktivan, privlačan i učinkovit način edukacije građana i pružanja preporuka o testiranju osobama u većem riziku od zaraze. Svrha je povećanje razine znanja i svijesti, doprinos prevenciji virusnih hepatitisa, povećani obuhvat cijepljenjem i drugim oblicima zaštite, pravovremeno i uspješno liječenje te u konačnici ostvarenje najboljih zdravstvenih ishoda za građane Republike Hrvatske, a i šire.

Bitno je skrenuti pažnju na virusne hepatitise B i C,  koji se prenose putem zaražene krvi i tjelesnih tekućina i često imaju blage ili čak nikakve simptome. No, prelaskom u neprepoznatu kroničnu bolest, kod dijela bolesnika mogu uzrokovati cirozu i rak jetre.

Hepatitis B i C javljaju se svuda u svijetu, a prevalencija uvelike varira od jedne zemljopisne regije do druge, kao i između različitih skupina stanovništva unutar određenih regija", stoji na stranici hepatitis.hr.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Što aplikacija sadrži?

  • Jetra i hepatitis – jetra, hepatitis, vrste hepatitisa, utjecaj hepatitisa na jetru
  • Virusni hepatitisi A – E – geografska raširenost, epidemiologija, prijenos, simptomi, posljedice, liječenje, prevencija
  • Hepatitis B – kako se hepatitis B prenosi, jeste li u riziku, kako se zaštititi, testiranje na hepatitis B, liječenje hepatitisa B, život s hepatitisom B
  • Hepatitis C – kako se hepatitis C prenosi, jeste li u riziku, kako se zaštititi, testiranje na hepatitis C, liječenje hepatitisa C, život s hepatitisom C
  • Testiranje i savjetovanje – uvodne informacije i obavijesti o centrima za savjetovanje i testiranje po gradovima u RH
  • Česta pitanja
Možda te zanima... Hepatitis - još uvijek bolest pod stigmom Zdravlje

Možda te zanima... Što se može dogoditi ako ne liječiš hepatitis? Zdravlje

Interaktivne usluge

Kalkulator rizika – virtualno savjetovalište za hepatitis B i C. Ovaj interaktivni kalkulator rizika daje grubu procjenu rizika od zaraze hepatitisom B i C (nema rizika, niski rizik, srednji rizik, visoki rizik). Također, daje preporuke i informacije za zaštitu zdravlja i traženje pomoći kod stručnjaka. Informacije i izračuni u ovoj aplikaciji omogućuju informiranje i procjenu rizika u svrhu pružanja smjernica i preporuka za zaštitu zdravlja koristeći važeće znanstvene i stručne smjernice i preporuke. Jednostavno odgovori na nekoliko pitanja i saznaj procjenu rizika od zaraze hepatitisom B i C na temelju svog dosadašnjeg iskustva, uključujući preporuke za zaštitu zdravlja i testiranje.

Pitaj stručnjaka – u slučaju da imaš neko pitanje, a nisi uspjela pronaći odgovor u sadržajima aplikacije ili na internetskoj stranici www.hepatitis.hr, ovdje možeš postaviti svoj upit stručnom savjetniku. U brizi za poboljšanje zdravstvenih i socijalnih ishoda za sve hrvatske građane koji su izloženi riziku ili žive s hepatitisom B i/ili C, pruža se besplatnu podršku putem e-maila.

Podsjetnik – jednostavan način da se sjetiš uzeti lijek ili bilo kojeg drugog tebi važnog zadatka. Ova aplikacija olakšava ti jednostavno planiranje redovitog uzimanja lijekova ili pregleda kod liječnika ukoliko je to važno za tvoje zdravlje, liječenje i izlječenje. Nepravilno ili neredovito uzimanje lijekova može ugroziti njihovu svrhu ili djelovanje posebice ukoliko se radi o ozbiljnoj bolesti i lijekovima s ciljem izlječenja bolesti kao što je hepatitis C.

Spolno zdravlje – izravna poveznica na mobilnu aplikaciju i internetsku platformu Spolno zdravlje.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.