Zdravlje 28. srpnja 2017.

Što se može dogoditi ako ne liječiš hepatitis?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Hepatitis je virusna upala jetre koja dovodi do oštećenja, ali i uništenja njezinih stanica. postoje dvije vrste hepatitisa: akutni (kratkotrajni) i kronični (dugotrajni). Ponekad akutni hepatitis može prijeći u kronično stanje, a kronični hepatitis razvija se i samostalno.

Funkcija jetre prilikom infekcije hepatitisom uvelike je narušena, a može dovesti i do ciroze, pa i karcinoma jetre. Na stručnom skupu "Gastroenterologija u obiteljskoj medicini" koji je održan u travnju ove godine u Puli te je okupio brojne liječnike obiteljske medicine i kliničare, prisustvovala je i ravnateljica Opće bolnice Pula doc. dr. Irena Hrstić koja je naglasila: “Virusni hepatitisi B i C u slučaju neliječenja uvjetuju postupnu progresiju bolesti, od faze akutnog hepatitisa do kroničnog hepatitisa, sve do razvoja ciroze jetre i njezinih kasnih komplikacija zatajenja ili razvoja karcinoma jetre. Trajanje virusne infekcije u jetri uvjetuje propadanje jetrenih stanica uz postupno stvaranje ožiljaka ili fibroze. U slučaju značajne fibroze, pojednostavljeno rečeno, nastaje ciroza jetre, odnosno potpuno očvršćenje tkiva jetre. Što je jetra više oštećena, to sve više slabi njezina funkcija. A jetra predstavlja vrlo bitan organ u ljudskom organizmu koji ima centralno mjesto u metabolizmu tj. funkcioniranju izmjene tvari u organizmu”.

Možda te zanima... Uz cjepiva i tretmane moguće je eliminirati virusni hepatitis Zdravlje

Prema podacima Prvog globalnog hepatitis izvješća SZO u 2015:

  • 325 milijuna ljudi širom svijeta zaraženo je kroničnim hepatitisom B ili C a većina i ne zna da je zaražena (taj broj je 10 puta veći od broja zaraženih HIV-om)
  • u svijetu se virusom Hepatitisa C zarazilo 1.75 milijuna osoba
  • u svijetu je od Hepatitisa B ili C umrlo 1.34 milijuna ljudi, (taj je broj usporediv sa smrtnošću uzrokovanom tuberkulozom i veći je od onog uzrokovanog HIV-om)
  • virusni hepatitis jedan je od vodećih uzroka smrti na globalnoj razini
  • dok se smrtnost uzrokovana HIV, tuberkulozom i malarijom u svijetu smanjuje, smrtnost od virusnih hepatitisa se povećala za 22% od 2000. godine
  • ukoliko se ne liječe Hepatitis B i C postupno mogu dovesti do ciroze i karcinoma jetre te preuranjene smrti
  • 85% potreba za transplantacijom jetre i 80% smrtnosti od karcinoma jetre uzrokovano je hepatitisima
  • kronični virusni hepatitis C danas se uspješno može izliječiti u visokom postotku (95-98%) terapijom novim lijekovima koji su dostupni i u Hrvatskoj

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

 ”Liječnici obiteljske medicine najbolje poznaju svoje bolesnike. Upućeni su u sve njihove bolesti pa tako i u potencijalne rizične faktore za postojanje hepatitisa B ili C. Naime, i hepatitis B, i hepatitis C, bolesti su koje nemaju simptome. Stoga je aktivan probir na te bolesti, posebno u rizičnim skupinama bolesnika od velike važnosti. U rizične skupine ubrajamo primatelje transfuzije krvi i krvnih pripravaka do 1993. godine, ovisnike o opojnim drogama, intravenske, ali i nazalne, te pacijente na programu kronične hemodijalize i pojedince s tetovažama“, dodala je doc. dr. Hrstić.

Možda te zanima... Hepatitis - još uvijek bolest pod stigmom Zdravlje

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Hepatitis A uvijek je akutan i ne može biti kroničan, a zaražene osobe mogu ga prenijeti na druge ako ne provode stroge higijenske mjere, prenosi PLIVAzdravlje. Također, trudnice s hepatitisom B mogu prenijeti virus na dijete. Taj virus potiče aktivaciju stanica imunološkog sustava koje izazivaju upalu i oštećenje jetre, dok 5% slučajeva prelazi u kronični oblik. Virus hepatitisa D razmnožava se samo kad se pričvrsti na virus hepatitisa B što znači da virus hepatitisa D ne postoji ako nije prisutan virus hepatitisa B. Također, kod 1-10% bolesnika s hepatitisom B kasnije se razvije kronični hepatitis, a hepatitis B može postati kroničan bez akutne faze. Kod oko 10% do 60% bolesnika s akutnim hepatitisom C razvije se kronični oblik, koji se može pojaviti bez prethodne akutne faze.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.