Zdravlje 28. srpnja 2017.

Uz cjepiva i tretmane moguće je eliminirati virusni hepatitis

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Hrvatsko društvo za bolesti jetre HEPATOS već četrnaestu godinu za redom obilježava Svjetski dan hepatitisa - World Hepatitis Day (WHD) koji se u cijelom svijetu obilježava 28 srpnja. Svjetski dan hepatitisa ujedinjuje svjetsku hepatitis zajednicu kako bi proaktivno djelovala utječući na stvarne promjene u svojim lokalnim sredinama.

 | Author: Promo Foto: Promo Aktivnosti obilježavanja ovogodišnjeg Svjetskog dana hepatitisa pod sloganom „NO Hep - Eliminirajmo hepatitis!“ usmjerene su pozitivnim promjenama u prevenciji, dijagnosticiranju i liječenju ovih bolesti, kako bi se doprinijelo postizanju glavnog cilja prve Globalne zdravstvene strategije 2016.–2021.: eliminaciji virusnih hepatitisa u budućnosti. Aktivnosti uključuju poticanje pojedinaca, partnera i javnosti te izgradnju i jačanje političke volje za provedbu Globalne zdravstvene strategije o virusnim hepatitisima koju je Svjetska Zdravstvena Organizacija (SZO) usvojila na Općoj skupštini 2016. godine, akcijskog plana SZO regija Europa usvojenom u rujnu 2016. kao i Globalnih ciljeva održivog razvoja UN, koji uključuju eliminaciju virusnih hepatitisa u narednih trinaest godina.

Hepatos je kao centralni događaj svojih aktivnosti početkom srpnja u suradnji sa SZO pod pokroviteljstvom Predsjednice Grabar - Kitarović organizirao Hrvatske dane hepatitisa gdje je na Regionalnom okruglom stolu "Nema više izgovora - No Excuse for No Hep" pred brojnim gostima i uzvanicima iz zemalja šire regije, predstavljena skica Nacionalne strategije za prevenciju i kontrolu virusnih hepatitisa u Hrvatskoj.

Usvajanjem Svjetske hepatitis strategije te izradom Nacionalne strategije za prevenciju i kontrolu virusnih hepatitisa, uz jasno izražene kratkoročne i dugoročne ciljeve njezine provedbe, Hrvatska se nalazi na ključnom raskrižju. Uz dostupnost učinkovitih cjepiva i tretmana za hepatitis B i liječenje hepatitisa C, moguće je postići eliminaciju virusnog hepatitisa, ali je nužna bolja svijest i razumijevanje bolesti i rizika te znatno poboljšati rad na prevenciji, povećanju testiranja i dostupnosti liječenja.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj od kroničnog hepatitisa boluje oko 40.000 osoba. Hrvatska nije zemlja s velikom učestalošću hepatitisa B i C u općoj populaciji, no neke su skupine građana izložene većem riziku zaraze (osobe koje injektiraju droge, osobe koje često mijenjaju spolne partnere, osobe u penalnom sustavu,…). Većina zaraženih, njih čak do 80%, nije svjesno infekcije, odnosno ne zna da je zaraženo te nesvjesno širi infekciju.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.