Zdravlje 29. travnja 2016.

Neobičan uzrok boli u nogama

Party_1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Jesi li ikada osjetila bolove u nogama i leđima po povratku iz noćnog izlaska? Acetaldehid, toksična tvar koja nastaje u organizmu kao produkt metabolizma alkohola, može se nataložiti u mišićima, što uzrokuje bol. Pročitaj kako možeš smanjiti već nastalu štetu

Najbolji način da izbjegneš ovu neugodnu pojavu je da se pridržavaš preporučenih doza alkohola. U slučaju bolova pomoći će i analgetik, na primjer, paracetamol. Topla kupka s esencijalnim uljima također ublažava napetost u mišićima.

Kako smanjiti štetu u organizmu uzrokovanu alkoholom?

  • Započni dan energetskim doručkom, zdjelicom zobene kaše s bananom i medom. To će ti trenutno vratiti energiju. Neka tvoj ručak bude zdrav i sadržajan – piletina, puno salate i integralni kruh pravi je izbor.
  • Vježbe disanja također mogu povisiti udio energije – uzimajte zrak dok brojite do osam, a potom ga polako ispuštajte, također dok brojite do osam. Ponovite ovu vježbu deset puta.

Koktel za oporavak jetre

  • Nakon samo jednog tjedna na brzoj hrani udio enzima alanina-aminotransferaze (ALT) raste do rizične granice. Ako uz to piješ i mnogo alkohola, primijetit ćeš gubitak apetita i pad libida, što su znaci da jetra otežano funkcionira.
  • Ako si pretjerala u piću, za doručak popij sok od četiri mrkve, jedne sirove cikle, jedne jabuke, šake grožđa i malo naribanog đumbira na prazan želudac.

Doznaj zašto je cikla idealan "čistač" jetre

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.