Zdravlje 17. svibnja 2016.

Novije metode liječenja alergija

Alergije-Zena_2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Svake godine se nažalost povećava broj osoba s dijagnosticiranim alergijama. U zadnjih nekoliko godina radi se na poboljšanju dijagnostika, tj. testova koji vrlo brzo mogu otkriti alergiju na neki od alergena. Jedna od stvari koja se navodi kao krivac za rast broja alergičara jest higijenska teorija. Naime, brojni liječnici ističu da kao ni pretjerana prljavština, ni pretjerana čistoća nije dobra

Naime, uz zagađenje okoliša, intenzivno su se pojačale alergijske reakcije dišnog sustava, što je uzrokovalo velik broj alergijskih rinitisa i alergijske astme. Ako se utvrdi da je osoba alergična najmanje na jedan ili najviše dva alergena, može se podvrgnuti hiposenzibilizaciji.

Što je hiposenzibilizacija i kako se provodi?

Riječ je o terapiji u kojoj se pacijentu daju oslabljene doze alergena, u određenom razdoblju, koje traje do tri godine uzastopce. Tijekom terapije može se smanjiti imunološki odgovor, odnosno može se pomoći organizmu da prevlada pogoršanje stanja. Hiposenzibilizacija se preporučuje posebno djeci, pogotovo kad se alergija dokaže i ako dijete ima sve uvjete da ide na  hiposenzibilizaciju. Hiposenzibilizacijom je moguće postići dugotrajnije poboljšanje, a u nekim slučajevima i potpuni nestanak alergijske bolesti. Vrijeme provođenje terapije ovisno je o vrstama alergena na koji je pacijent preosjetljiv. Ako je osoba alergična na peludi onda se imunoterapija prekida 2 do 3 tjedna prije početka sezone. Nakon završetka sezone polenacije počinje se iznova.

Saznaj kako vježbanje može ublažiti simptome alergija!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.