Zdravlje Simptomi i pomoć 04. travnja 2018.

Ako se naježiš dok slušaš određenu glazbu, tvoj mozak je poseban

1/2
Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Vjerojatno si doživjela da ti se sve dlačice na rukama naježe kad čuješ neku pjesmu. Matthew Sachs, koji je diplomirao na Harvardu proveo je istraživanje da bi shvatio zašto se pojedinci ježe na neke pjesme dok drugi ostaju ravnodušni. Za istraživanje je bio motiviran zbog učinka koji je na njega ostavljala pjesma "Whole Lotta Love", Led Zeppelina.

Istraživanje je obuhvatilo 20 studenata, od kojih je 10 priznalo da doživljavaju spomenute osjećaje u odnosu na glazbu i 10 koji ne doživljavaju te im je snimao mozak. Otkrio je da oni koji imaju emocionalnu i fizičku privrženost glazbi zapravo imaju različite strukture mozga od onih na koje glazba ne proizvodi spomenuti učinak.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Istraživanja su pokazala da imaju gušći volumen vlakana koja povezuju njihov slušni korteks i područja koja procesiraju emocije, čime je omogućena bolja komunikacija među njima. Sachsova otkrića objavljena su na Oxford Academic, ali citiran je i od strane neuroznanstvenika: "Ideja da više vlakana povećava učinkovitost funkcioniranja dviju moždanih regija, znači i veću učinkovitost obrade podataka između njih."

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

To znači, ako se oduševljavaš glazbom vrlo je vjerojatno da imaš i intenzivnije emocije. Osim toga, ove senzacije mogu se povezati i sa sjećanjima povezanim s određenom pjesmom, koja se ne može kontrolirati u laboratorijskom eksperimentu.

Tuširanje Možda te zanima... Kako pravilno očistiti uši pod tušem i kada je potrebno medicinsko čišćenje? Zdravlje
Možda te zanima... Boja i miris cerumena pokazatelj su zdravlja ušiju Zdravlje

Iako je studija bila tek malena, Sachs trenutno provodi daljnja istraživanja u kojima će promatrati reakcije mozgova ljudi dok slušaju glazbu kao i popratne reakcije. Nada se da će u istraživanju otkriti što neurološki uzrokuje te reakcije i da će ih moći iskoristiti za liječenje psiholoških poremećaja.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.