Zdravlje 13. svibnja 2020.

Ako imaš ove simptome, nisi prehlađena nego alergična

Foto: Guliver/Shutterstock

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Učestalost alergijskih bolesti raste te se predviđa da svaka četvrta osoba danas pati od nekog oblika alergije. No važno je razlikovati alergiju od prehlade kako bi se primijenila prikladna terapija

Smatra se da čak 5 - 10% populacije danas ima neki oblik alergijske bolesti, a zabrinjavajuć je podatak da sve više obolijevaju djeca i adolescenti. Prema predviđanjima Svjetske zdravstvene organizacije do 2020. godine jedno od dvoje djece imat će alergijski rinitis. Iako su alergije i prehlade naizgled slične, postoje simptomi pomoću kojih ih se može razlikovati. To je važno jer se terapija razlikuje te kod sezonskih alergija postoji mogućnost prevencije simptoma. Evo i kako znati je li riječ o prehladi ili alergiji.

Pratite sezonu

Jedna od prvih stvari na koju trebate obratiti pozornost je doba godine. Alergije se mogu javiti tijekom cijele godine, npr. na grinje, životinjske dlake ili plijesan, no postoje i sezonske alergije koje se pojavljuju u vrijeme djelovanja peludi i korova. Ako se simptomi javljaju svake godine u isto doba - proljeće, ljeto ili jesen - gotovo je sigurno da se radi o sezonskoj alergiji. Ako se simptomi pojave u hladnijim zimskim mjesecima, moguće je da se radi o prehladi.

Boja sluzi u nosu

Nakon što ste se osvrnuli na okolinu, vrijeme je da proučite i svoje tjelesne simptome. Curenje iz nosa jedan je od najučestalijih simptoma, a boja i izgled sluzi mogu upućivati na dijagnozu. Naime, kod prehlade, koja je virusna bolest, sluz će biti žuto-zelene boje i gusta, dok će kod alergije biti prozirna i vodenasta.

Kihanje i svrbež

Uslijed kihanja tijekom prehlade nastupa osjećaj olakšanja, što nije slučaj kod alergijskog kihanja gdje se neugodan poriv za kihanjem nastavlja. Svrbež je jedan od tipičnih simptoma alergije. Naime, kada je površina oka izložena alergenima, dolazi do svrbeža, crvenila i suznih očiju uslijed čega osoba ima potrebu trljati oči. To se nikako ne preporučuje jer može doći do oštećenja površine oka.

Trajanje simptoma i bol u tijelu

Prehlada se razvija postepeno i u pravilu ne traje dulje od deset dana, dok kod alergije simptomi nastupaju brže i traju puno dulje. Također, znak da je riječ o alergiji je ako osjećate specifičnu bol u pojedinom dijelu tijela, npr. sinusima, jer će se kod prehlade bol pojaviti u cijelom tijelu, a može doći i do oticanja krajnika. 

Olakšaj si simptome alergijskog rinitisa i potakni regeneraciju nosne sluznice uz Aqua Maris 4Allergy sprej za nos. A idealno rješenje u sprječavanju simptoma alergije oka pronađi u Vizol S Allergy kapima za oči koje djeluju preventivno, ali i ublažavaju postojeće simptome alergijskog konjunktivitisa. Oba proizvoda sadrže Ectoin®, prirodnu tvar koju proizvode mikroorganizmi da bi se zaštitili od teških klimatskih uvjeta, poput UV zračenja, visokih temperatura i isušivanja.

 

 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      MarijaIvana

      Dobar dan svima, ja se zovem Marija Ivana, samohrana sam majka 3 djece iz Hrvatske i želim podijeliti opipljivo svjedočanstvo o tome kako sam dobio zajam od 90,000 eura od pouzdanog zajmodavca. Već sam dva puta postao žrtvom prijevare sa zajmovima, prije nego što sam upoznao gospodina Davea Thompsona, pročitao sam svjedočanstvo i kontaktirao ga. Zvao sam ovog zajmodavca čovjekom Božjim, jer je odgovarao na moje molitve za kredit.kontaktirajte putem e-pošte: westlakefinancehome@gmail.com

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.