Zdravlje 21. ožujka 2024.

Zašto nastaju i kako se riješiti akni sa stražnjice

Foto: Unsplash
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Male izbočine na stražnjici su folikulitisi. Kvržice folikulitisa nastaju od ostataka mrtvih stanica kože i bakterija koje se stvaraju u korijenu dlake.

Oni koji redovito vježbaju češće su skloni takvoj vrsti akni zbog znoja i uske odjeće koju nose za vrijeme vježbanja, ali postoji nekoliko načina kako spriječiti njihov nastanak.

Pri tuširanju koristite proizvode koji sadrže benzoil peroksid

Ako želite iskorijeniti akne na stražnjici i neugodne kvržice koje od njih nastaju kada se tuširate ili kupate koristite proizvode za tuširanje koji u sebi sadrže benzoil peroksid. Taj sastojak obično se koristi u proizvodima namijenjenim masnoj koži sklonoj aknama. On djeluje tako da sasuši i oslobodi zarobljene mrtve stanice kože te time prištići nestanu.

Odčepite pore salicilnom kiselinom 

Začepljene pore na stražnjici najbolje ćete odčepiti salicilnom kiselinom koja se nalazi u proizvodima koji se koriste u borbi protiv prištića. Nekoliko puta tjedno očistite stražnjicu proizvodima koji sadrže salicilnu kiselinu jer će ona odčepiti pore i dezinficirati ih. Stražnjica je poput kože lica, sve što djeluje na prištiće na licu, djelovat će i na stražnjicu.

Možda te zanima... Akne i prištići na dekolteu česta su pojava ljeti. Kako ih liječiti i spriječiti? Zdravlje

Koristite losion s mliječnom kiselinom

Ako mislite da nakon dobrog čišćenja mjesta na kojem su akne kožu trebate hidratizirati, u pravu ste, ali nemojte koristiti obične losione. Klasični losioni će zatvoriti pore i još više vam naštetiti. Koristite losion s mliječnom kiselinom jer ona nježno uklanja mrtve stanice s kože i pomoći će vam da se riješite kvržica od prištića.

Uvijek se tuširajte nakon vježbanja

Priznajte da se povremeno poslije treninga ne otuširate odmah, nego sjedite u znojnoj odjeći iz teretane. Ova loša navika može dovesti do stvaranja prištića na stražnjici pa bi bilo najbolje da se odmah poslije vježbanja otuširate.

Doznajte kako ukloniti neugodne prištiće na leđima.