Zdravlje 30. rujna 2016.

'A gdje je ljubav? O važnosti razgovora' - predavanje o međusobnom razumijevanju

Par-Ljubav_1
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Predavanje "A gdje je ljubav? O važnosti razgovora" održat će poznati psihijatar i voditelj Dnevne bolnice za poremećaje prehrane pri PB Sv.Ivan/ u Jankomiru, dr. Hrvoje Handl u subotu 8. listopada u 11 h u Centru BEA, Ribnjak 38, Zagreb.

Dr. Handl govorit će o važnosti komunikacije, koja ne smije biti povređujuća niti nasilna, što je posebice važno kada su u razgovor uključene osobe koje imaju poteškoće u odnosu prema hrani i tijelu. Međusobno razumijevanje je izuzetno važno u obitelji i školi te u terapijskom/savjetodavnom procesu.

Poremećaj prehrane pogađa cijelu pacijentovu obitelji

U Republici Hrvatskoj više od 40.000 ljudi ima zdravstveni problem poremećaja prehrane, a kao psihički poremećaj s visokom smrtnošću, teškim tjelesnim posljedicama i mnogobrojnim predrasudama, poremećaj prehrane pogađa i cijelu pacijentovu obitelj. Stoga je u Hrvatskoj i kreiran Program dnevne bolnice za poremećaje prehrane, a koji se provodi se u Psihijatrijskoj bolnici “Sveti Ivan” Zagreb. U sklopu navedenog programa okupljen je stručan tim u sastavu dvoje psihijatara – psihoterapeuta, profesorice psihologije, više medicinske sestre, radne terapeutkinje i kuhara, a oni su se osim poremećaja poput bulimije, anoreksije susreli i s ortoreksijom.

5 znakova poremećaja u prehrani

Kako daleko može ići opsjednutost zdravom prehranom?

Riječ je o patološkoj opsjednutosti zdravom prehranom, koja kreće s idejom o kvalitetnoj prehrani, a promeće se u kompulzivnu posvećenost biranju zdravih, organskih, bezglutenskih, namirnica lišenih umjetnih aroma, sladila, konzervansa, boja, dodane soli, šećera ili masnoća, netretiranih pesticidima, beskrajni niz dijeta...

Namjera da se učini nešto pozitivno za sebe prelazi u opsesiju; velik se dio vremena troši na potragu, biranje i brižnu pripremu zdravih obroka, a pritom se eliminiraju pojedine namirnice i čitave kategorije namirnica (npr. ugljikohidrati) te se u konačnici našteti vlastitom zdravlju.

Sudjelovanje na predavanju je besplatno uz obaveznu prijavu na info@centarbea.hr

Važno je steći cjelokupnu sliku o sebi

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.