Zdravlje 10. rujna 2023.

8 simptoma zbog kojih odmah trebate potražiti pomoć liječnika

bolest
Foto: Pexels Ako se visoka temperatura ne spušta danima trebate se javiti liječniku
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Što prije potražite pomoć, veće su šanse da ćete se izliječiti i izbjeći dugotrajne posljedice za zdravlje.

Razni bolovi u tijelu kao i pojava temperature ne moraju uvijek biti znak za uzbunu i da je vrijeme za hitnu pomoć, no u određenim situacijama ili u kombinaciji s drugim simptomima mogu biti razlog za brigu. U nastavku donosimo simptome zbog kojih bi bilo dobro što prije posjetiti liječnika kako biste osigurali što brže ozdravljenje i manje šanse komplikacija. 

1. Imate visoku temperaturu koja se nikako ne snižava

Temperatura je jedan od način na koji se vaše tijelo prirodno bori protiv infekcije. Međutim, ako imate temperaturu iznad 39 ˚C ili temperaturu koja traje više od tri dana unatoč korištenju lijekova za snižavanje temperature, trebali biste nazvati svog liječnika. Takva dugotrajna i uporna temperatura bi mogla biti znak da je u tijeku ozbiljnija infekcija, navodi HMLM

2. Oštra bol u jednoj strani pluća

Mr. sc. dr. Ante Petrušić poznati je zagrebački internist, kardiolog, endokrinolog i dijabetolog, a za 24sata pojašnjava kako bi bol u plućima praćena nestašicom zraka mogla označiti da je u prostor između pluća i prsnog koša prodro zrak iz pluća. "To se stanje zove pneumotoraks, a životno je ugrožavajuće jer može doći do kolapsa pluća. To se javlja spontano kad pukne mjehurić na rubu pluća i iz pluća ulazi zrak, dakle ne treba neka ozljeda ili bolest dovesti do takvog stanja", pojasnio je.

3. Bol u trbuhu

Bol u trbuhu može biti znak različitih stanja, ovisno o tome kakva je i gdje je lokalizirana. Oštra bol u gornjem dijelu trbuha mogla bi ukazivati na perforaciju želuca ili dvanaesnika, upozorava dr. Petrušić. Dobro bi bilo posjetiti liječnika ako se javi i tupa bol u istom dijelu trbuha, kaže dr. Petrušić i dodaje: "Takav tip boli praćen nadutošću i mučninom može kod liječnika pobuditi sumnju na akutnu upalu gušterače koja također zahtijeva hitno liječenje". 

"Uz osjećaj mučnine, povišenu tjelesnu temperaturu i konstantnu bol u donjem dijelu trbuha prva sumnja na hitno stanje je akutna upala slijepog crijeva", upozorava liječnik i dodaje kako tupa bol u lijevom donjem dijelu trbuha koja se javlja tijekom pregleda liječnika može ukazati na divertikulitis. 

temperatura | Author: Unsplash Foto: Unsplash Visoka temperatura koja traje više dana svakako je razlog za posjet liječniku

4. Iznenadna promjena vida

Ako patite od migrene, ponekad možete vidjeti svijetle bljeskove ili točke u vidnom polju te to nije razlog za uzbunu. U slučaju da ne patite od migrene, iznenadni bljeskovi mogu biti znak odvajanja mrežnice, ozbiljnog stanja koje zahtijeva hitnu liječničku pomoć kako bi se spriječio trajni gubitak vida.

Iznenadno zamagljenje vida, bol u oku ili problemi s fokusiranjem mogu biti znakovi većeg zdravstvenog problema, upozorava The Healthy. Ako vam se to dogodi, trebali biste odmah zakazati hitan termin kod svog oftalmologa. Ako se zamagljenost vida pojavljuje povremeno ili je ograničena na jedno oko, trebali biste što prije zakazati redoviti pregled kod svog oftalmologa. Ako vam se vid postupno zamagljuje tijekom vremena, vjerojatno nema potrebe za panikom jer vjerojatno znači da se vaša dioptrija mijenja. Za to će stanje biti dovoljan redovan pregled kod oftalmologa.
 

leće Možda te zanima... Od infekcije do gubitka vida: Što se može dogoditi ako spavate s kontaktnim lećama? Zdravlje
 

5. Intenzivna glavobolja

Glavobolja može biti simptom ozbiljnog stanja poput moždanog udara, meningitisa ili encefalitisa, navodi Mayo Clinic. "Kod nagle, intenzivne i iznenadne glavobolje praćene trncima u jednoj ruci i istostranoj nozi treba posumnjati na moždani udar", pojašnjava dr. Petrušić za 24 sata. Osobe koje inače imaju migrene također ne bi trebale zanemariti glavobolje koje su dugotrajne, javljaju se češće nego inače ili se pogoršavaju s vremenom. 

6. Intenzivna bol ili oticanje ekstremiteta

Intenzivna bol ili oticanje ekstremiteta mogu biti znak ozbiljnog zdravstvenog stanja poput duboke venske tromboze ili drugih vaskularnih problema. Pojava krvnog ugruška može oštetiti tkiva i organe u tijelu, a u nekim slučajevima uzrokovati i smrt ako se ne liječi na vrijeme, navodi Cleveland Clinic. Brza dijagnoza omogućuje pravovremeno liječenje i smanjuje rizik od komplikacija. 

7. Zbunjenost ili nagle promjene raspoloženja

Promjene raspoloženja i nagla zbunjenost mogu se javiti s brojnim mentalnim zdravstvenim problemima, ali i fizičkim stanjima poput infekcije ili interakcije lijekova koje ste uzeli. Obratite pozornost na poteškoće u razmišljanju ili fokusiranju, nepravilne obrasce spavanja te osjećaje anksioznosti ili depresije. Takva stanja zahtijevaju posjet psihijatru, no nisu ekstremno hitna. Velike poteškoće s koncentracijom, gubitak sposobnosti govora i jasnog razmišljanja kao i pojava halucinacija svakako zahtijevaju hitan posjet liječniku, navodi WebMD.

8. Probavni problemi i promjene u mokrenju

Probavni problemi mogu uključivati probleme u gornjem probavnom traktu (jednjak i želudac) i donjem traktu (crijeva). Family Doctor upozorava da ako osjetite nešto od navedenog, odmah nazovite svog liječnika:

  • Osjećaj da vam je hrana zapela u grlu ili prsima
  • Žgaravica koja ne nestaje, pogoršava se ili se ne popravlja s lijekovima
  • Otežano ili bolno gutanje
  • Promuklost ili grlobolja koja ne prolazi
  • Mučnina koja ne prolazi
  • Povraćanje krvi ili žuči (zeleno)
  • Jaka ili stalna bol u trbuhu
  • Zatvor ili proljev koji ne prolazi
  • Stolice koje su crne ili krvave.

Otežano i bolno mokrenje kao i osjećaj peckanja ili promjena učestalosti mokrenja i boje ili mirisa urina može ukazivati na infekciju ili upalu mokraćnog sustava što zahtijeva liječenje antibioticima. Obratite se svom liječniku za pomoć, a ako su simptomi izrazito jaki i neizdrživi, potražite hitnu pomoć. 
 

toalet papir Možda te zanima... 7 razloga zašto češće praznite crijeva Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.