Zdravlje Prirodno liječenje 15. travnja 2020.

8 načina kako možeš ublažiti bol, peckanje ili svrbež vlasišta

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Jesi li ikad osjetila bol u vlasištu? Novo istraživanje sugerira da je upravo ono povezano sa stanjem koje uzrokuje osjetljiva koža, a u nastavku pročitaj što ti može pomoći da ublažiš ili se riješiš simptoma.

Osjetljiva koža, koja se također naziva netolerantnom i iritabilnom kožom, definira se kao osjećaj peckanja sa ili bez boli ili svrbeža. Pokreću je različiti čimbenici, koji mogu biti fizički - ultraljubičasto zračenje, vrućina, hladnoća i vjetar, kemijski - kozmetika, sapun, voda i zagađenja, psihogeni - stres ili hormonalni - menstrualni ciklus. 

Možda te zanima... Suh zrak i niska vlaga uzrokuju suhu kožu, usne i vlasište, kako riješiti problem? Zdravlje

Bol vlasišta može uzrokovati mnoga druga neugodna stanja kao što su peckanje, svrbež ili iritacija kože, a u nekim slučajevima može uzrokovati i bol koja se zatim može pojaviti na različitim područjima lica. Kako bi ju spriječila, pokušaj s jednim od ovih 8 načina.

Ulje nevena

Jedan od najpoznatijih lijekova za kožna stanja je neven ili kalendula u različitim oblicima, a jedan od njih je i ulje. Osim što ga je iznimno lagano pripremiti kod kuće, njegova smirujuća i protuupalna svojstva pružit će ti ugodan osjećaj olakšanja. Sve što će ti trebati jest čista staklenka, suhe latice nevena i maslinovo ulje ili bilo koje drugo nekomedogeno ulje kao što je bademovo, ulje avokada ili jojoba.

Spomenutu staklenku do vrha napuni sušenim laticama nevena, ali nemoj ih pritiskati. Zatim staklenku napuni uljem,dobro promiješaj i zatvori. Ulje treba odstajati 4 do 6 tjedana, a svakih nekoliko dana možeš ga promućkati. Naravno, ako ne želiš toliko čekati, ulje nevena možeš i kupiti.

Zob

Zobeno brašno sadrži veliku količinu lipida i tvari koje apsorbiraju vodu, što ga čini izvrsnom opcijom za održavanje kože hidratiziranom i sprečavanje njena ljuštenja. Ako je uzrok boli tvojega vlasišta suhoća, ovo je možda pravi lijek za tebe. Stoga, razmisli o uporabi sapuna od zobenih pahuljica ili ga razrijedi u vodi i nanesi izravno na vlasište, prenosi Bright Side. 

Kosa2 Možda te zanima... Svrbež i prištići na vlasištu, dermatologinje navode česte uzroke Zdravlje

Zeleni čaj

Zeleni čaj drevni je napitak podrijetlom iz Kine koji pruža nebrojene zdravstvene koristi, među kojima su i regeneracija i zacjeljivanje kože. Jedan od načina nanošenja zelenog čaja je izravno na vlasište sve dok ne osjetiš olakšanje.

Sve što trebaš napraviti je pripremiti litru i pol zelenoga čaja, to možeš napraviti tako da preko noći ostaviš vrećice čaja u vodi. Sljedećeg dana u otopinu čaja dodaj dvije žlice octa od jabuke te dobivenom otopinom isperi kosu i vlasište. Zatim poveži kosu u punđu i ostavi da odstoji 15 do 30 minuta. Zatim isperi.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Aloe vera i med

Nije tajna da su maske praktični i jednostavni načini za ublažavanje različitih dermatoloških problema. Stoga, osim na kožu lica, nanesi ih i na vlasište. Aloe vera i med proizvodi su koji sadrže mnogo vitamina i koji mogu pomoći tvojoj koži da ponovno postane mekana. Medical News Today prenosi kako je među rezultatima istraživanja utjecaja aloe vere na kožu navedeno njeno protuupalno djelovanje, hidratantni učinak te pogodnosti zbog svih vitamina i enzima koje ona sadrži, a koji mogu pomoći u smanjenju upala.

Sve što ti treba za ovu masku jesu 2 žlice meda, 2 žlice kokosova ulja i 3 žlice aloe vera gela. Nakon što kosu namočiš toplom vodom, na nju nanesi masku i ostavi ju da odstoji sat vremena. Isperi ju i ponovi masku svakih tjedan do 10 dana.

Ulje kamilice

Kamilica je biljka s višestrukim koristima za zdravlje, uključujući jačanje imunološkog sustava. Uz to, ima protuupalna svojstva, pa ako je u pitanju održavanje kože u dobrom stanju, ovaj proizvod nije iznimka. Primjena ulja na vlasište pomoći će očistiti, smanjiti iritaciju i smanjiti upalu kože. 

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Masaža vlasišta

Masaža pomaže opustiti tijelo na više načina. Stoga, ako imaš bolove na vlasištu, masiranje vlasišta vrhovima prstiju može ti pomoći da se osjećaš bolje jer će pomoći stimuliranju živčanih završetaka i krvnih žila koji se nalaze na spomenutom području.

Pij dovoljno vode...

Kad je u pitanju zdravlje, voda je obično jedan od naših najboljih saveznika, a ako patiš od boli ili iritacije vlasišta, upravo ti ona može puno pomoći jer ona obnavlja tkivo, hidrira i povećava elastičnost kože. Dakle, ako si isprobala druge načine i nijedan ne radi kako treba, ne oklijevaj probati s unosom veće količine vode.

Možda te zanima... Svrbež vlasišta: 11 trikova kako ga se riješiti Ljepota i relax

...ili kave

Osim što je ukusno piće, kava ima i mnoge zdravstvene koristi, posebice za kožu, jer ima i protuupalna svojstva zbog sadržaja klorogenske kiseline. Možeš ju piti ili koristiti za izradu maske za vlasište. Ono što ti je potrebno jest: 1 žličica instant kave u prahu, 1 žličica ricinusovog ulja, 1 žličica kokosovog ulja i 2 žlice jogurta. 

Sastojke pomiješaj i kada dobiješ glatku smjesu nanesi ju na vlasište. Masiraj ga nekoliko minuta, a zatim kosu zamotaj u navlaženi ručnik i pusti da odstoji 2 sata. Nakon toga, isperi ju šamponom i nastavi s normalnom njegom.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.