Ljepota i relax 19. studenoga 2018.

Svrbež vlasišta: 11 trikova kako ga se riješiti

Foto: Guliver/Shutterstock Neke žene robuju navici više od drugih pa su time vjerne samo jednoj marki šampona i tipu njege te svakako ne žele promijeniti šampon ili čak zastati na trenutak i razmisliti njeguju li možda cijelo vrijeme svoju kosu na krivi način?
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Svaki čovjek je drugačiji, i rješenje koje funkcionira za jednog ne mora biti prikladno za drugog. Donosimo 11 načina na koje se možeš riješiti peruti i svrbeža vlasišta.

1. Promijeni šampon

Šamponi s površinski aktivnim sredstvima (deterdžentima) natrijevim laureat sulfatom ili natrijevim lauril sulfatom (SLS-om) se jako pjene pa je lakše prati kosu, ali istovremeno jako isušuju kosu i tjeme. "Oni čak mogu uzrokovati crvenilo i nadraženost kože, pogotovo ako nisu u kombinaciji s određenim sastojcima koji mogu neutralizirati iritaciju", kaže Tom Brooks, kemičar i voditelj istraživanja i razvoja kozmetičkog brenda Leonor Greyl. Jednostavno prebacivanje na šampon bez SLS-a može zaustaviti svrab već za nekoliko dana, piše Cosmopolitan.

5 razloga zašto ti ispada kosa i kako si pomoći

2. Isperi hladnom vodom

"Uvijek završi pranje kose ispiranjem hladnom vodom i ispiri koliko god treba kako bi bila sigurna da si isprala sav šampon i regenerator s kose", savjetuje Tom i napominje da je kosa u potpunosti oprana kad imaš osjećaj da je škripava.

3. Smanji korištenje silikona za kosu

"Silikoni ne ulaze u kožu, ali stvaraju kupolu oko tjemena koja blokira prodiranje hranjivih sastojaka u tjeme. Prečesto korištenje silikona može otežati vlasi kose i s vremenom 'ugušiti' skalp, što očito nije zdravo", upozorava Tom. Silikoni se nalaze u mnogim šamponima i regeneratorima za kosu koji se reklamiraju da zaglađuju i ravnaju kosu. Treba obratiti pozornost na sastojke jer svi sastojci koji završavaju na - metikon, kao na primjer dimetikon su silikoni.

4. Ne lakiraj kosu

"Ljepilo ili sastojci na bazi smole se nalaze u velikom broju proizvoda za kosu, kao na primjer u pjeni za volumen ili spreju za održavanje kovrči i slično. Ovi sastojci mogu ugušiti vlasište, ako se redovito ne ispiru pranjem kose sa šamponom", upozorava Tom. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

5. Naulji se

"Kao i kod kože na bilo kojem drugom dijelu tijela, osjećaj zatezanja i suhoće tjemena može biti posljedica nedostatka vlage i ulja, kako u tvojoj prehrani, tako i u kozmetici koju koristiš",  kaže trihologinja (stručnjakinja za kosu i vlasište) Sara Allison: "Treba jesti orašaste plodove, avokado i masnu ribu te koristiti maske za kosu ili uljne tretmane kako bi se izbjegla suhoća vlasišta."

6. Zaboravi na šešire

Nosi što manje šešire, kape, pa i perike. Često nošenje raznih pokrivala za glavu može smanjiti količinu kisika koja dolazi u doticaj s vlasištem i uzrokovati razne probleme, kaže Tom.

7. Često se češljaš

Ako si već isprobala gore navedene savjete, a tvoje vlasište je još suho ili iziritirano, velika je vjerojatnost da imaš perut, što u osnovi znači da tvoje vlasište pretjerano proizvodi nove stanice kože i izbacuje višak starih. Češće češljanje može pomoći kod problema s peruti.

8. Napravi piling tjemena

Uz češće češljanje, kod peruti pomaže i piling tjemena jednom tjedno. Najbolji su proizvodi koji sadrže voćne enzime ili salicilnu kiselinu (koji oboje odstranjuju mrtve stanice kože bez ribanja ili pilinga vlasišta) jer su najnježnija opcija skidanja mrtvih stanica sa sklapa. 

9. Ozbiljno se pozabavi s problemom peruti

Neprestano ljuštenje tjemena (perut) u prevelikoj mjeri može biti posljedica prekomjerne proizvodnje masti na vlasištu ili gljivične infekcije, zbog čega većina šampona za perut sadrži antifungalne ili antimikrobne sastojke kao što su cinkov pirition, katran, ulje čajevca, piroktonolamin ili ketokonazol. Nažalost, većina tih šampona sadrži i SLS. 

10. Budi uporna

"Ako imaš masnu perut i crvene, masne fleke na tjemenu (ili čak negdje drugdje) prekrivene bijelom ili žutom ljuskom, imaš seboreični dermatitis", upozorava Sara: "To je uzrokovano gljivicama koje se hrane prekomjernim sebumom, a često je potaknut alergijskim odgovorom na stres, kozmetiku ili hranu"

Seboreični dermatitis može uzrokovati i loša higijena, ali u tom slučaju bi to trebalo biti ozbiljno zanemarivanje higijene. Ovo stanje se pojavljuje s vremena na vrijeme, a može se izliječiti šamponom protiv peruti, koji treba konstantno koristiti, a ne prestati nakon što se seboreja povuče

11. Obrati se stručnjaku

"Ako imaš izrazito suh i perutavi skalp, možda imaš psorijazu. To je auto-imuno stanje koje može biti genetsko, a najčešći okidač je, kao i kod seboreičnog dermatitisa, stres. Kod psorijaze, stanice se obnavljaju svaki tjedan, umjesto svakog mjeseca, stvarajući masivno nakupljanje suhih i odumrlih stanica kože. One blokiraju folikul, sprječavaju prodiranje vlastitog hidratizirajućeg sebuma, kao i kozmetičkih ulja i losiona, zbog čega je vlasište jako suho. Obični šamponi protiv perutanja možda nisu pravi izbor za ovo stanje, pa ako sumnjaš da imaš psorijazu, najbolje je potražiti profesionalni savjet", savjetuje Sara. 

Zašto nekim osobama dok su na dijeti opada kosa?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.