Zdravlje 26. prosinca 2022.

5 razloga zašto vam ispada kosa i kako si pomoći

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako ste primijetili da vaše kose ima posvuda, u odvodima, po zidu, podu, tušu, pločicama, ne brinite. Prosječno svakoj osobi ispadne 60 do 100 dlaka dnevno, kaže trihologinja (stručnjakinja za kosu i tjeme) Anabel Kingsley, ali ako osjetite da vam sve više kose ispada u zadnje vrijeme, ovo bi mogli biti uzroci tomu.

Frizura ti uništava kosu

Imate li posebnu vezu sa svojom peglom za kosu? Ili ste odani platinasto plavoj kosi cijele godine? Jaki proizvodi i stvari za stiliziranje kose mogu ponekad biti previše za vašu kosu, pogotovo ako 'slažete' različite tretmane jedan na drugi na već oštećenu kosu. To uzrokuje pucanje kose, a može se primijetiti po pokidanim vlasima oko korijena dlaka

Pomoći si možete tako da se bojate u nijansu koja je sličnija vašoj prirodnoj teksturi i boji kose. Koristite i nježniji šampon bez sulfata koji čisti bez da dodatno isušuje kosu i odbacite pegle i figare, kao i frizure u kojima se kosa previše zateže (poput repa ili punđe) kako biste dali kosi šansu da se rehabilitira. 

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Imate problema sa štitnjačom

I hipotireoza (nedovoljna aktivnost štitnjače) i hipertireoza (pretjerana aktivnost štitnjače) mogu uzrokovati iznenadni gubitak kose koji možete primijetiti i na drugim 'dlakavim' područjima poput obrva. To se događa zbog poremećaja hormona koji je odgovoran za rast kose. Što znači da kosa ispada kao i uobičajeno, ali ne raste ponovno. 

Kada se riješi problem sa štitnjačom, ovaj bi problem trebao nestati. Kako bi što prije izrasla, možete si pomoći prehranom tako da jedete dovoljno hrane koja je puna proteinima poput piletine, tofua, grčkog jogurta i orašida

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Problemi sa štitnjačom

Pod jako velikim ste stresom

Je li posao zadnje mjesto na kojem želite trenutno biti? Jeste li nedavno prošli kroz teški prekid? Jeste li bili bolesni i vaše tijelo je van kontrole? Sve ove situacije čine veliki stres na tijelo, što vodi do opadanja kose zbog stresa (lat. telogen effluvium).

Loša vijest je da će trebati proći nekoliko mjeseci prije nego opadanje prestane. Ključ je u tome da se stres mora izliječiti kako bi prestalo, kaže Deanne Mraz Robinson, dermatologinja sa Yale New Haven Hospital.

Morate pronaći vlastiti način kako ćete se prebaciti u "zen mode". Ako ne možete sami, kroz meditaciju, kreativnost i slično, potražite pomoć stručnjaka. 

Gubitak kose zbog stresa | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Povišena razina stresa ili tjeskobe može uzrokovati gubitak kose

Nedavno ste rodili

Zahvaljujući svim hormonalnim mijenama, nove mame imaju često problema s kosom. Dok je osoba trudna, razina estrogena u tijelu 'probija krov', što dovodi do rasta kose. Ali, te razine se počnu snižavati nekoliko mjeseci nakon poroda, što vodi do ispadanja kose. 

Kosa-Sunce Možda te zanima... Pet stvari koje tvoja kosa treba kako bi ljeto prošlo bez posljedica Možda te zanima... Zašto nekim osobama dok su na dijeti opada kosa? Zdravlje

Imate sindrom policističnih jajnika

Kao i u nekim prethodno spominjanim stanjima, hormoni su krivci i ovdje za ispadanje kose. Zbog sindroma policističnih jajnika rastu razine hormona testosterona. Drugi simptomi sindroma su i debljanje, akne, izostanak mjesečnice, problemi sa začećem i pretjerana dlakavost po tijelu

Ako sumnjate da boluješ od njega, trebali biste posjetiti liječnika kako bi vam prepisao hormonalnu terapiju i druge načine liječenja. To bi trebalo vratiti rast kose u normalu. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.