Prije 5000 godina ljudi su žvakali komade katrana od brezove kore. Ona je imala antiseptička svojstva i druge ljekovite učinke, jednake modernim žvakaćim gumama, a očito je da je ta navika ostala popularna sve do danas. No, osim svježeg daha, još je nekoliko utjecaja koje žvakača guma može imati na tvoje tijelo.
Utječe na zube
Žvakaća guma bez šećera učinkovito je sredstvo za ubijanje bakterija koje napadaju zube. Štiti ih od propadanja i gingivitisa stvaranjem dodatne sline koja ispire kiseline i ostatke hrane. Također jača caklinu primjenom dodatka kalcija i fosfata. Ali ako ona sadrži šećer, onda negativno utječe na zdravlje zuba. Bakterije koje žive u usnoj šupljini probavljaju šećer prije nego što on stigne u želudac, što rezultira nakupljanjem naslaga na zubima. Zbog toga se također s vremenom povećava i karijes.
Poboljšava tvoju memoriju
Žvakanje povećava puls, protok krvi i isporuku kisika u mozak. Jedan od pozitivnih učinaka toga je kognitivni poticaj koji doživljavaš: on poboljšava budnost, mišljenje, donošenje odluka i pamćenje. Nažalost, to ne djeluje dugoročno - djeluje samo ako žvačeš prije ili tijekom posebno zahtjevnih zadataka.
Pomaže u gubitku kilograma
Nakon žvakanja žvakaće gume ujutro, ljudi se osjećaju manje gladnima, prenosi Bright Side. Slatka je i s malo kalorija, pa bi ti mogla pomoći u smanjenju grickanja tijekom dana. Loša strana toga jest da reputacija gume kao dijetetskog pomagala može zapravo napraviti kontra učinak i zavarati tvoj mozak da pomisli da si gladna. Pogotovo ako je riječ o žvakaćim gumama s mentom čiji okus se bolje slaže s nezdravom hranom nego s voćem s kojim stvara neželjen okus u ustima.
Stvara probleme s čeljusti
Stalno žvakanje može dovesti do poremećaja koji utječe na čeljusne zglobove i mišiće oko usta. Kretanje čeljusti prilikom konzumacija hrane, smijanja i govorenja, popraćeno je boli koja se zatim širi na vrat i ramena. Rizik je posebno velik ako žvačeš u trenucima stresa, jer ljudi tada imaju tendenciju nesvjesno jače stiskati zube kao i kada su nervozni.
Utječe i na probavni sustav
Dodatna proizvodnja sline kada žvačeš žvakaću gumu učinkovito smanjuje šanse za mučnine i razne nelagode u trbuhu. Ali, isto tako, konstantnim žvakanjem dolazi i do gutanja zraka uz sliku što može rezultirati plinovima koji mogu dovesti do nadutosti.
Nadalje, šećerni alkoholi koji se često koriste kao zaslađivači u žvakaćim gumama djeluju purgativno, uzrokujući grčeve, bolove u trbuhu i proljev.
Smanjuje žgaravicu
Žvakanje žvakaće nakon obroka može smanjiti razinu kiseline u jednjaku. Protok sline razrjeđuje i neutralizira kiselinu nakon teške hrane te to može pomoći u smanjenju refluksa kiseline i žgaravice.
Ima utjecaj i na mozak
Iznenađujuće, žvakanje žvakaćih guma sjajno je protiv stresa i poboljšanja raspoloženja. Ono smanjuje razinu kortizola, hormona stresa, a jednostavan čin žvakanja opušta većinu ljudi, raspršuje anksioznost i umor i podiže raspoloženje tijekom dana.
No, stalni pritisak na čeljust povećava količinu i učestalost migrene i glavobolje od napetosti. U najgorem slučaju može dovesti do kroničnih glavobolja. Dakle, ako već imaš predispozicije za migrene, bolje je potpuno izbjegavati žvakaće gume.
Može utjecati na sprečavanje upale uha
Upale uha pojavljuju se kada se bakterije skupe u cijevima koje povezuju nos i uši. Česte su kod djece, no žvakaća guma koja sadrži prirodni zaslađivač ksilitol pomaže u sprečavanju naseljavanja bakterija te time u sprečavanju nastanka upale uha, prenosi Bright Side.