Eko 09. travnja 2020.

Svestrano glačalo: Popravi namještaj, odlijepi žvakaću, riješi se udubljenja na tepihu

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Glačalo za odjeću je mnogo praktičniji uređaj nego što misliš. Ne samo da ravna tvoju odjeću, ono ti može pomoći s još nekoliko problema unutar kućanstva, a više o njima pročitaj u nastavku.

S glačalom možeš popraviti manja udubljena na drvenom namještaju

Ako sa svojeg drvenog namještaja želiš ukloniti manje udubljenje sve što će ti trebati je glačalo, komad tkanine i voda. Postupak ide ovako: na udubljenje nanesi malo vode i prekrij ga zatim vlažnom tkaninom te na to stavi glačalo. Svake minute dodaj još malo vode u udubinu i ponovno glačalom pridonesi toplinu. Ponavljaj to sve dok ne vidiš da je udubljenje uklonjeno, prenosi Bright Side. Naravno, pazi da čistom površinom glačala ne dodirneš lakirani ili polirani dio namještaja jer će to na njemu ostaviti tragove topline.

Need advice for fixing dent in table and finish, stupidly dropped something on my walnut coffee table from r/woodworking

Ukloni vosak od svijeće

Ako na odjeći, tepihu ili bilo kojoj tkanini imaš mrlje od voska sa svijeće, možeš ih ukloniti glačalom. Prvo trebaš pričekati da se vosak ohladi, a zatim ga uz pomoć noža otkloni koliko možeš. Zatim trebaš uzeti ili nekoliko slojeva papirnatih ručnika ili obični ručnik te njega staviti na ostatak voska i pritisnuti ga toplim glačalom. Papirnati ili obični ručnik zatim će upiti vosak i ukloniti ga tako s odjeće.

When you spill candle wax on soft furnishings… the struggle is real. from r/BroomClosetWitch

Ukloni žvakaću gumu

Područje odjeće ili tkanine na kojem se nalazi žvakaća guma stavi na komad kartona tako da strana na kojoj je žvakača guma dodiruje karton. Zatim uzmi glačalo i prisloni ga na suprotnu stranu tkanine. Žvakača guma postat će mekša i zbog toga će se zalijepiti za karton. No, obavezno vodi računa o tome da temperatura glačala nije previsoka jer će se u tom slučaja žvakača guma otopiti i još teže skinuti, prenosi Bright Side.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Skuhaj hranu

Glačalo možeš koristiti i za pripremu hrane. Sve što trebaš na njega staviti jest aluminijska folija i maslac ili ulje, a možeš i improvizirati ili koristiti 'tanjure' od aluminijske folije te u njima pripremiti doručak od recimo slanine i jaja. Samo pripazi i koristi ručnike kako ne bi oštetila okolne površine. Naravno ovo će biti praktično samo u slučaju da nemaš štednjak, a imaš struju. Malo tko će se naći u takvoj situaciji, ali nikad se ne zna.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

When u can't put aluminum in the microwave, improvise. #lol #cookingoniron #ghetto

Objavu dijeli Maryam Queue (@honeybconfessions)

Ukloniti udubljenja iz tepiha

Ako se odlučiš na promjenu namještaja ili samo njegovo premještanje, možda ćeš primijetiti da je na mjestu na kojem je bio ostalo udubljenje u tepihu. Kako bi ga uklonila, uzmi vlažni ručnik i stavi ga na udubljenje, a zatim ga zagrij peglom na paru. S vremena na vrijeme podigni ručnik i pogledaj kakvo je stanje te nastavi sve dok ne vidiš željene rezultate.

This indentation in my carpet from a desk not being moved for 16 years. from r/Satisfyingasfuck

Osuši cvijeće i proširi svoj herbarij

Obično je potrebno nekoliko tjedana da cvjetovi postanu dovoljno suhi da ih možeš sačuvati u knjizi. S peglom će ti za to trebati svega nekoliko minuta. Stavi cvijet između dva komada papira i pritisni ga nečim teškim. Glačalo zagrij na najnižu temperaturu i pritisni njime gornji komad papira na 15 sekundi. Zatim ostavi da se papir ohladi 15 sekundi i ponovi postupak sve dok cvijet ne bude potpuno suh.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Možda te zanima... Vlasnici servisa za čišćenje otkrivaju tajne savršeno pospremljene kuće Eko

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.