Zdravlje 09. rujna 2011.

8 čaša vode smanjuje grčeve u trudnoći

Noge_Trudnica1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Mnoge žene u trudnoći imaju probleme s grčevima u nogama, koji im čak ponekad ometaju san. Uobičajeni su u u drugom i trećem tromjesečju trudnoće, no možeš ih ukloniti ili barem smanjiti nošenjem elastičnih čarapa i uzimanjem dovoljno tekućine

Autori knjige "Što očekivati u trudnoći", koja je u Hrvatskoj objavljenja u izdanju V.B.Z.-a, objašnjavaju uzroke grčeva u nogama i daju savjete za njihovo sprečavanje:

Uz nemiran um i golemi trbuh vjerojatno ti je ionako teško spavati i bez grčeva u nogama. Ti bolni grčevi, koji se većinom pojavljuju noću, uobičajeni su u drugom i trećem tromjesečju trudnoće. Srećom, postoje načini da ih spriječiš i ublažiš.

Kako se smatra da umor i nakupljanje tekućine u nogama pridonose pojavi grčeva, nošenje elastičnih čarapa tijekom dana te izmjenjivanje razdoblja odmora (podignutih nogu) s razdobljima aktivnosti može pomoći da se ukloni ili smanji učestalost grčeva u nogama. Također se pobrini da redovito uzimaš dovoljno tekućine (barem osam čaša dnevno).

Osjetiš li grč u nozi, ispruži je i stopalo polako savijaj prema sebi. Tako bi trebala ublažiti bol. (Grčeve bi čak mogla spriječiti učiniš li to nekoliko puta sa svakom nogom prije no što pođeš na počinak.) Katkad pomaže i stajanje na hladnoj površini. Ako jednom od ovih tehnika uspiješ ublažiti bol, dodatno olakšanje postići ćeš masažom ili lokalnim grijanjem.

No, ako bol nisi uspjela ublažiti jednom od navedenih tehnika, listove nemoj masirati niti grijati. Ako bol ne prolazi, nazovi liječnika budući da postoji i mala mogućnost da se u veni stvorio krvni ugrušak kojega je potrebno liječiti.

Više info: www.vbz.hr

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.