Zdravlje Simptomi i pomoć 14. lipnja 2021.

7 uvjeta koje moraju imati darivatelji krvi

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL Zbog nedostatka krvi u bolnicama širom Hrvatske Crveni Kriz Šibenik organizirao akciju darivanja krvi
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Svjetski dan darivatelja krvi obilježava se danas pa Hrvatski Crveni križ (HCK) podsjeća javnost na važnost darivanja krvi, jer se broj darovatelja u pandemijskim okolnostima smanjio za deset posto, priopćio je HCK.

Pandemijske okolnosti prouzročile su nešto manji odaziv darivatelja krvi, napominje HCK i dodaje kako od početka pandemije zabilježen 10 posto manji broj darivatelja krvi. HCK ističe kako se akcije darivanja krvi što ih organiziraju njegova društva odvijaju redovito uz poštivanje epidemioloških mjera. Napominje kako je cilj i ovogodišnjeg Svjetskog dana darivatelja krvi podizanje globalne svijesti o potrebi sigurne krvi i krvnih pripravaka za transfuziju, a za što je ključan doprinos dobrovoljnih, neplaćenih darivatelja krvi nacionalnim zdravstvenim sustavima.


Obilježavanje ovoga dana, naglašava, prilika je za podsjećanje vlada i zdravstvenih tijela na važnost osiguravanja odgovarajućih resursa i uspostave sustava i infrastrukture nužnih za povećanje prikupljanja krvi od dobrovoljnih, neplaćenih darivatelja krvi.
Sigurna krv i krvni pripravci te njihova transfuzija ključni su u skrbi o stanovništvu i javnom zdravstvu, napominje HCK i dodaje kako dobrovoljni darivatelji krvi spašavaju milijune života i svakodnevno poboljšavaju zdravlje i kvalitetu života mnogih pacijenata. Ističe kako je potreba za krvlju univerzalna, ali nije pristup krvi za sve one koji je trebaju.

Ovogodišnji slogan Svjetskog dana darivatelja krvi je "Darujte krv, očuvajte život", jer poruka naglašava važnost darivatelja krvi u očuvanju života i ozdravljenju. Napominje i kako će posebna usredotočenost ovogodišnje kampanje biti uloga mladih u osiguravanju sigurne opskrbe krvlju. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Samo zdrava osoba može biti darivatelj

Krv je naš organ, kao što su to bubrezi ili jetra. Organizam odrasla čovjeka sadrži 4,5 do 5,5 l krvi. Osnovna funkcija krvi je opskrba tkiva kisikom i hranjivim tvarima te odstranjivanje ugljičnog dioksida i svih metaboličkih produkata. Krv, odnosno krvne stanice, proizvodi koštana srž. Sastoji se od krvnih stanica (eritrociti, trombociti i leukociti) i krvne plazme, koja čini tekući dio krvi i sastoji se od vode, ugljikohidrata, masti, bjelančevina, hormona, minerala i vitamina.

Dobrovoljni darivatelj krvi je svaka zdrava osoba koja daje krv, plazmu ili druge sastojke krvi dobrovoljno te ne dobiva zauzvrat niti novac niti neki drugi oblik plaćanja koji bi bio zamjena za novac. Samo zdrava osoba može biti darivatelj krvi. Muškarci mogu dati krv do četiri puta godišnje s razmakom između davanja od tri mjeseca, dok žene mogu dati krv do tri puta godišnje s razmakom između davanja od četiri mjeseca.

anemija Možda te zanima... 6 znakova anemije i prirodni načini prevencije Zdravlje

Uvjeti za davanje krvi

  • starosna dobi od 18 do 65 godina
  • tjelesna težina iznad 55 kilograma, koja je proporcionalna visini
  • tjelesna temperatura do 37°C
  • vrijednosti krvnog tlaka moraju biti: sistolički 100-180 mm/Hg, dijastolički 60-110 mm/Hg
  • vrijednosti hemoglobina moraju biti: za muškarce 135 g/L, za žene 125 g/L
  • puls mora biti 50 do 100 otkucaja u minuti
  • uz odobrenje liječnika

Krv se može dati na organiziranim akcijama darivanja krvi ili u transfuzijskim ustanovama. Darivatelji krvi u Zagrebu mogu dati krv svakog dana u Hrvatskom zavodu za transfuzijsku medicinu, u Petrovoj 3, od ponedjeljka do petka, od 07,30 do 19,00 sati, a subotom od 07,30 do 15,00 sati. Krv nije moguće proizvesti na umjetan način. Jedini izvor je čovjek - darivatelj krvi. Kada nam zatreba krv, svi smo ovisni o dobrovoljnim darivateljima krvi. S druge strane, svatko od nas može spasiti nečiji život uz samo jedan utrošeni sat vlastitog vremena.

led usne jede led Možda te zanima... 6 znakova da vam nedostaje željeza Native sadržaj

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.