Zdravlje Simptomi i pomoć 13. srpnja 2018.

7 stvari koje treba sadržavati set za prvu pomoć za godišnji odmor

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Svako kućanstvo kao prvu pomoć treba imati toplomjer, lijekove protiv bolova i za snižavanje temperature, fiziološku otopinu za ispiranje rana, sterilne komprese, flastere, zavoje i antiseptičku tekućinu.

Antiseptičke tekućine čiste i dezinficiraju rane, a nakon čišćenja treba staviti sterilnu gazu i led za ublažavanje boli. U osnovni paket prve pomoći dobro je ubaciti i vazelinsku gazu koja je izvrsna za površne ozljede jer se ne lijepi na ranu. Najčešće ljetne ozljede, poput prijeloma i iščašenja, možeš prepoznati po boli, natečenom dijelu zgloba ili na primjer, ruke, hematomu na mjestu ozljede ili deformitetu ozlijeđenog područja.
 
Na ruku ili nogu koja je ozlijeđena čovjek se ne može osloniti niti je može pokretati. Ako je otvoreni prijelom, vidi se kost i moguće je krvarenje. Ogrebotine je potrebno očistiti pod mlazom vode ili, ako imaš, fiziološku otopinu. Ogrebotine znaju biti bolne zato što se oštećuju površinski živčani završeci, ali uglavnom ne treba terapija protiv boli. Podljevi nastaju najčešće pri padu, a liječnička pomoć uglavnom nije potrebna. Treba se zabrinuti, ako se podljevi stvaraju češće nego inače ili ako nastaju bez ozljede jer to može voditi ozbiljnijim liječničkim problemima.
 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Ako je došlo do oštećenja kože, potrebno je očistiti i staviti sterilnu gazu. Ne miči ozlijeđeni dio tijela, nego ga imobilizirajte tako da zahvatiš dva susjedna zgloba. Stavi led i pozovi Hitnu, ako je ozlijeđena noga. Većina prijeloma iziskuje samo imobilizaciju, a umjesto klasičnoga gipsa, kirurga možeš zamoliti da ti stavi plastični, koji možeš kupiti u ljekarnama.

Morska mini ljekarna:

  • Zavoj - Omatanje ozlijeđenog mjesta elastičnim zavojem smanjit će konačni otok i ubrzati oporavak. Led stavi odmah, ali ne više od 15-ak minuta.
  • Sterilne komprese - Ako je došlo do oštećenja kože, potrebno je očistiti i staviti sterilnu gazu. Ne miči ozlijeđeni dio tijela, nego ga imobiliziraj tako da zahvati dva susjedna zgloba. Stavi led i pozovi Hitnu, ako je ozlijeđena noga.
  • Tablete protiv bolova - preporučuje se acetilsalicilna kiselina jer uklanja srednje jake bolove, kao što su glavobolja i zubobolja, te paracetamol za jače bolove.
  • Toplomjer - digitalni toplomjeri omogućavaju digitalni prikaz tjelesne temperature, proces mjerenja je mnogo brži te je nakon nekoliko sekundi moguće ponoviti postupak
  • Antiseptička tekućina - većinom su to bezbojne tekućine koje dezinficiraju sve vrste rana i sluznica, a postoje i gelovi koji se primjenjuju kod opeklina 1. i 2. stupnja.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

  • Flasteri - Na policu u jednom ormariću u kupaonici ili za cipele stavi potrebne lijekove i zavoje, a među njima se trebaju naći i flasteri jer su korisni kod manjih ogrebotina i ozljeda.
  • EpiPen za alergičare - EpiPen treba primjenjivati kao hitno liječenje anafilaktičkoga šoka ili alergijske reakcije na ubode ili ugrize kukaca, hranu ili lijekove.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.