Zdravlje Zdravlje žena 25. ožujka 2019.

Sedam stvari koje tvoj ginekolog ne bi odobrio

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Većina žena žele da je njihov ginekolog pristojan, da ne osuđuje i ima izvrsno znanje. Kako je svaki odnos dvostran, tako je i odnos pacijent- liječnik, pa bi i ginekolozi lakše obavljali svoj posao kad njihove pacijentice ne bi radile sljedećih sedam stvari.

Vjerovale svemu što pročitaju na internetu

Liječnici se svakodnevno suočavaju s pacijentima koji sami sebi postavljaju dijagnoze pomoću informacija s interneta i od njih zahtijevaju samo uputnice za specijalističke preglede. Tanja Pekez Pavliško dr. med., kaže da pacijenti moraju shvatiti da je proces postavljanja dijagnoze nešto za što treba puno znanja i iskustva te da je to kao da amater smatra da je bolji igrač od šahovskog velemajstor.

Ostajale dugo u odjeći za trening

Svi znamo kakvo okruženje gljivice vole - toplo i vlažno. Nakon što završiš s treningom odmah promijeni odjeću u kojoj si trenirala. Odjeća natopljena znojem je savršen dom za rast i razvoj gljivica i drugih klica. Peri sportsku odjeću nakon svake upotrebe. Nosi čistu odjeću prije svakog treninga.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Najbolje pričekati da vaginalni prištići spontano nestanu ili potražiti liječničku pomoć.

Trpjele bolan seks

Dispareunija se smatra najčešćim disfunkcijskim poremećajem i može se naći kod otprilike dvije trećine svih spolno zrelih i aktivnih žena'',  kaže specijalistica ginekologije i opstetricije dr. sc. Senka Sabolović Rudman. Prema definiciji, dispareunija podrazumijeva bol u predjelu spolnih organa žene i/ili u donjem dijelu trbuha neposredno, tijekom ili nakon spolnog odnosa. ''Rjeđe, u težim slučajevima se javljaju mučnina i povraćanje. Zbog toga poremećaj može rezultirati prorjeđivanjem ili čak prestankom seksualnih odnosa jer nelagoda i bol poništavaju zadovoljstvo seksualnog odnosa.''

Uzroci mogu biti i psihološke prirode, pročitaj više.

Ispitivale svog ginekologa o svim drugim tegobama

Mnogi ginekolozi se žale da ih pacijentice često ispituju za tegobe koje ne spadaju u njihovo specijalističko područje, stoga ako se tvoje pitanje ne odnosi na reproduktivne organe i grudi, ostavi ta pitanja za liječnika opće prakse.

Liječile same sebe od gljivičnih infekcija

Mnoge žene na prvi znak da s njihovom vaginom nešto nije u redu, poput svraba ili iscjetka posumnjaju da je riječ o gljivičnoj infekciji. Ali, ako se ne radi o gljivičnoj infekciji onda krivim liječenjem možeš pogoršati ili prikriti pravi problem.

Pretpostavljale da je jako menstrualno krvarenje normalno

Bez obzira koliko ti je godina i koliko si daleko od menopauze, trebaš otići na pregled, ako prilikom mjesečnice svaka dva sata moraš hitno zamijeniti uložak ili tampon ili, ako moraš koristiti i tampon i uložak kako bi izbjegla "nezgodu". Uobičajen gubitak krvi tijekom menstruacije (obično traje od tri do sedam dana) je oko pet žlica ili 80 mililitara.

Nosile neudobno donje rublje

Nošenje tangi može uzrokovati iritacije, a nošenje donjeg rublja od neprirodnih materijale kroz koje ne struji zrak stvara pogodnu klimu za nastanak gljivica. Zapamti da je koža na intimnom području najosjetljivija na cijelom tijelu. 

Znaš li koliko često trebaš prati grudnjak?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.