Zdravlje Koronavirus - simptomi, prevencija i savjeti stručnjaka 16. ožujka 2020.

7 novih slučajeva koronavirusa u Hrvatskoj

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Na presici u 16 sati potvrđeno je da nema novozaraženih.

Ministar Vili Beroš potvrdio je jutros da je liječnik s Rebra zaražen koronavirusom i epidemiološki je obrađen. Slučaj je potvrđen nakon što je jučer objavljeno da su dva liječnika iz bolnice u Dubravi također zaraženi korona virusom.

Možda te zanima... Zagreb otvorio ordinacije za pregled onih koji sumnjaju na koronavirus Zdravlje

Beroš kaže da smo ušli u treću fazu borbe protiv virusa, o čemu je govorio i jučer. Zahvalio se građanima koji se pridržavaju mjera koje su propisane, te potvrdio sedam novih slučajeva.

9000 ljudi je u samoizolaciji, među njima je puno kontakata već zaraženih, rekao je Krunoslav Capak te je naveo kako je bitno da se održava balans između dobre epidemiološke situacije i oštrine i širine mjera. 

"Ne bi bilo dobro da sve zatvorimo, život bi stao i stvari ne bi mogle funkcionirati. Mi epidemiolozi moramo predlagati dnevno Stožeru i Vladi mjere za koje mislimo da su prioritetne", kazao je Capak.

Ministar Davor Božinović rekao je da su u kontaktu s kolegama iz EU. "Osnovno je da se održe tokovi za dostavu roba, na tome smo intenzivno radili. Kamionski prijevoz tereta, roba, lijekova, hrane funkcionira na način da smo uspostavili devet konvoja, sedam ih je prošlo prema Srbiji, jedan je u Novskoj", zaključio je Božinović.

Možda te zanima... Pogledaj koje brojeve možeš nazvati ako sumnjaš na zarazu koronavirusom Zdravlje

Podsjećamo, ovo su službene upute za građane od strane Stožera civilne zaštite:

  1. Svi građani koji imaju simptome prehlade, a nisu bili u područjima koja su u većoj mjeri zahvaćena novim koronavirusom unazad 14 dana ne trebaju se javljati liječnicima-epidemiolozima, već mogu kontaktirati svog liječnika obiteljske medicine telefonom.
  2. Osobe koje su unazad 14 dana boravile u područjima koja su u većoj mjeri zahvaćena novim koronavirusom, a ne kašlju, nemaju povišenu temperaturu ili druge znakove prehlade, moraju se javiti nadležnom liječniku-epidemiologu čiji broj mogu dobiti preko županijskih centara 112.
  3. Osobe koje su boravile unutar 14 dana u područjima koja su u većoj mjeri zahvaćena novim koronavirusom, a koje kašlju i imaju povišenu temperaturu i druge znakove prehlade, imaju obvezu javiti se telefonom svom nadležnom liječniku obiteljske medicine radi daljnjih uputa.   

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.