Zdravlje Zdravlje žena 03. travnja 2019.

7 koraka koji će ti pomoći da se bolje nosiš s promjenama

Foto: Guliver/Shutterstock

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Svaka se žena želi osjećati dobro u svojoj koži, ali u nekim situacijama nam to ne polazi za rukom. Unatoč tome što je starenje sasvim prirodna stvar, ponekad nam određene promjene teško padaju

"Bore samo označavaju mjesta na kojima je nekada bio osmjeh" simpatična je izjava Marka Twaina, međutim, živimo u svijetu koji promovira mladost i ljepotu, i u kojem se broj plastičnih operacija iz godine u godinu udvostručuje. Pojavom prvih bora ili sijedih, polako osvještavamo činjenicu da nam se lice i tijelo počinju mijenjati i postajemo svjesne svojih godina. Zato u ovom članku donosimo nekoliko savjeta koji će pomoći svakoj ženi da prebrodi ovo "krizno" razdoblje.

1. Suoči se s činjenicom da se mijenjaš

Prvi korak ka promjeni bilo koje perspektive jest da priznaš samoj sebi kako se zapravo osjećaš. Ako pri pogledu u ogledalo vidiš da pred tobom više ne stoji žena u kasnim 20-ima, to je sasvim normalno, jer bismo u suprotnom pomislili da smo otkrili hrvatsku Adaline. Nema žene koja u 40-im i 50-im godinama izgleda kao da je u cvijetu mladosti, a i ako ima, vjerujemo da su tu prije u pitanju neke druge stvari, nego majka priroda. Stoga, sljedeći put kad se pogledaš u ogledalo želimo da vidiš snažnu, pametnu i lijepu ženu kojoj godine ne mogu naređivati što će nositi, kako će izgledati i kako će se osjećati.

2. Fokusiraj se na ono što je dobro

Svako desetljeće tvog života donijelo ti je neke bolje ili lošije trenutke. No, tko još želi izlaziti vikendom u klupske gužve pokušavajući naći ''gospodina pravog'' ili se osjećati kao da se stalno mora dokazivati na poslu? Ti su problemi sada iza tebe jer si u godinama kada imaš dovoljno mudrosti, iskustva i odlučnosti da ostvariš sve svoje ciljeve i nitko ti pritom ne stoji na putu.

3. Promijeni unutarnji dijalog

"Izgledam umorno. Blijeda sam. Otkud ova bora tu? Ah, izgledam užasno'', unutarnji je monolog koji svaka žena, uključujući tebe, treba izbaciti iz svoje dnevne rutine. Jesi li ikada čula svog brata, dečka, muža ili tatu da si pred ogledalom postavlja takva pitanja? Ako nešto možemo naučiti od suprotnog spola, to je definitivno da moramo prestati gledati svoje lice kao nešto što u svakom segmentu našeg života mora izgledati savršeno. Ne kažemo da unutarnji dijalozi nisu dobri, jesu, mogu biti iznimno motivirajući, ali samo onda kada se ne obraćaš samoj sebi kao najveći kritičar. Umjesto jutarnje pokude, zašto za promjenu ne bi pohvalila neki dio svog lica ili tijela? 

4. Brini o sebi

Kada kažemo da trebaš prihvatiti sve prirodne promjene, to ne znači da trebaš odustati od svih dosadašnjih beauty navika. Dapače, trebaš usvojiti nove! S godinama, a posebno u menopauzi, gustoća kože značajno opada, što uzrokuje promjene na tvom licu i vratu. Tanka koža i gubitak čvrstoće uzrokuju pojavu bora na području vrata i dekoltea te gubitak definiranih kontura lica, tj. ovješenost kože. Da bi se sama osjećala bolje, kreiraj svoju dnevnu rutinu kako bi koži pružila sve sastojke koji su joj potrebni. U njezi kože koristi kreme koje u sebi sadržavaju fitosterol, poput Vichy Neovadiol Phytosculpt, čiji snažni aktivni sastojak prirodnog podrijetla koji potiče obnovu epidermisa te povećava epidermalnu debljinu i kvalitetu barijere kože. Efekt takve njege je taj što učvršćuje područje vrata i dekoltea te preoblikuje konture donjeg dijela lica.

No pored njege lica nemoj zaboraviti i na njegu tijela, naročito kad je riječ o fizičkim aktivnostima. Ako nisi pobornica teretane, zumba, pilates, joga ili bilo koja druga rekreacija bit će dovoljna da svoje tijelo održiš zdravim. U knjizi ''Doctor on Demand Diet'', doktorica Melina B. Jampolis poručuje čitateljima da čak i 30 minuta hodanja dnevno ima jako pozitivan učinak na ljudsko zdravlje, ali i gubitak suvišnih kilograma.

5. Isprobaj nove stvari

Možda toga nisi svjesna, ali većinu dana provodiš radeći stvari koje si već napravila stotinu ili tisuću puta ranije. No nisi jedina koja se našla u tom problemu. Često mislimo da poznajemo same sebe, ali kad probamo nešto novo što nam se uistinu sviđa, shvaćamo da postoji toliko novih stvari i aktivnosti koje su nam totalno cool, ali ranije nismo bile dovoljno odvažne da ih probamo. Jedan od razloga zašto bismo trebale sve više isprobavati nove stvari je to što taj proces potiče kreativnost koja se na kraju projicira i na druga područja našeg života te kao rezultat stječemo novi pogled na stvari. Zato ovog proljeća postani osoba koja će umjesto ''ne'' govoriti ''da'' jer život je prekratak da bi ga živjela zaglavljena u rutini. Naravno, to ne znači da ćeš odmah prihvatiti poziv na plivanje s morskim psima, ali zašto se ne bi okušala u boulderingu? Ako se bojiš visine, upravo ti penjanje po umjetnom kamenju, odnosno stijenama može pomoći u svladavanju tog straha.

6. Radi na sebi

Kažu da kad prestaneš učiti, prestaneš i rasti. Naravno, ne na fizičkoj razini, ali to se odnosi na neopipljive aspekte nas samih: naše emocije, razumijevanje i znanje. Svijet i sve što je u njemu konstantno se razvija, a prethodni zakoni i teorije polako prestaju vrijediti. Iz toga možemo zaključiti da se ne možemo oslanjati isključivo na svoje prethodno znanje, već se moramo educirati sukladno promjenama. Ako to ne napravimo, nove nas generacije lako mogu nadmašiti. 

7. Bavi se onim što voliš

Radi ono što voliš, voli ono što radiš. To je mantra kojom bi se svaka osoba trebala voditi, no tu postoji jedan problem. Jedino što nas sprečava da slijedimo svoje strasti jest strah da će to rezultirati neuspjehom. ''Kako ću se brinuti za obitelj? Hoću li imati stalna primanja?'', misli su koje nekima kolaju glavom u trenucima kada požele ostaviti posao u uredu i posvetiti se freelance fotografiranju. Ali upravo u tom ključnom trenutku moraš zadržati svoju odlučnost jer ako nešto jako voliš, onda ćeš u tome biti iznimno dobra.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      dercy0909

      NAJBOLJI ONLINE LJUBAVNI SPELL CASTER JE DOBIO SVOJ LJUBAVNIK, MUŠKO, ŽENU, DJEVOJČICU ILI BOYFRIEND BACK. DODAJTE NJEGOVO POGON NA WHATSAPP: +2349083639501 Pozdrav svima Ja sam Darcy lyne i ja sam ovdje kako bi podijeliti prekrasan rad Dr Nosa učinio za mene. Nakon 5 godina braka s mojim suprugom s dvoje djece, moj muž se počeo čudno ponašati i izlaziti s drugim ženama i pokazivao mi hladnu ljubav, u nekoliko navrata prijeti da će me razvesti ako se usudim ispitati o njegovoj aferi s drugim žen

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.