Zdravlje Zdravlje žena 15. ožujka 2018.

6 zdravstvenih pogrešaka koje trebaš prestati raditi prije četrdesete

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Mnoge osobe ne obraćaju pozornost na svoje zdravtstveno stanje u prvim desetljećima svoga života. No, nakon četrdesete godine naši nas postupci iz prošlosti dolaze na naplatu, što se često odražava na zdravlje srca, prenosi Woman's Health.

"Veliki broj rizičnih faktora za naše srce počne se pojavljivati kada osoba zađe u četrdesete", objašnjava dr. med. te profesor na odjelu medicine prestižno Sveučilišta Harvard Deepak Bhatt.

"Rizik od visokog krvnog tlaka, kolesterola, pretilosti, dijabetesa počne lagano rasti", nastavlja.

No, postoji dobra vijest - ako si još relativno mlada, i dalje nije prekasno da usvojiš ove načine koji će ti održati srce zdravim, kaže Bhatt. Mogu ih slijediti i osobe u četrdesetim, pedesetim i šezdesetim godinama života kako bi si poboljšali trenutnu kvalitetu života. 

Previše kilograma

Kako ti se metabolizam počne usporavati nakon četrdesete, veća je mogućnost debljanja, što se može odraziti ne samo na tvoj struk, nego i na srce. 

Bhatt upozorava da se ovo događa čak i ako paziš što jedeš ili cijelo vrijeme 'stojiš' na istoj kilaži. Kaže kako ovo možeš spriječiti redovitim provjerama težine. Izvaži ujutro prije doručka i tuša, bez odjeće i prati kako se kreće ta brojka kroz dane. 

Težina može varirati kilogram ili dva kroz dane zbog nakupljene vode i slično, no počne li se dizati brojka na vagi, trebat ćeš poduzeti određene dijetne mjere

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Uvijek tražiš repete

Rezultati sve više istraživanja pokazuju kako je mediteranska dijeta najbolji način za održavanje srca zdravim. Nutricionisti su ukazali i na hranu koja je dobra za zdravlje srca, pa i sama možeš kombinirati što ćeš jesti bez striktnih uputa. 

Bitno je samo da paziš na porcije i pokušaš prehranom spriječiti nakupljanje kilograma. Bhatt kaže kako je i dijeta sa smanjenim unosom kalorija također dobra ideja. 

Opisuje kako bi u obroku porcija proteina trebala biti oko 30 grama, žitarica oko pola šalice, a povrća oko šalicu. Od masti se ne bi smjelo konzumirati više od žlice maslaca ili maslinovog ulja ili 2 žlice nekog maslaca od orašida. 

Ostaneš li gladna nakon 10 minuta što si pojela sve, slobodno se posluži sa još; ovdje je cilj naučiti kada si sita i koliko ti treba za to. 

Možda te zanima... Mediteranska dijeta: Glavna načela i primjer jelovnika Dijeta Orasi Možda te zanima... Hrana dobra za zdravlje srca Hrana

Odgađanje planova

Shvaćamo da svi ponekad poželimo trenutak za sebe, no možeš konstantno odgađati i otkazivati planove.

"Prijatelji su kritično važni za zdravlje srca", kaže Michaela Miller profesor kardiovaskularne medicine na Sveučilištu u Marylandu. "Znamo da društvena izoliranost, kako sve više starimo, uništava naša srca", nastavlja.

Jedno je istraživanje iz 2016. godine za medicinski časopis Heart pokazalo kako su usamljenost i društvena izoliranost loše za organizam kao i pušenje u pogledu rizika od srčanih oboljenja i infarkta. 

Probaj održati što više prijateljstava i nemoj dati da ona propadnu, budući da se to često događa oko četrdesete godine života, pogotovo kod muškaraca. Život je bolji kada imaš ljude oko sebe s kojima možeš podijeliti svoje postojanje, kažu liječnici.

Izbjegavanje teretane ili pretjerivanje u njoj

Idealno bi bilo vježbati 30 do 45 minuta dnevno, tri do četiri puta tjedno, objašnjava kardiolog Richard Stein sa Sveučilišta u New Yorku. Što znači, treniraš li CrossFit ili SoulCycle ili neki teži program vježbanja, to bi moglo biti previše za tebe, jer previše intenzivno vježbanje može oštetiti srce, prema brojim istraživanjima. 

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Ne uzimaš dovoljno vremena za sebe

Nema načina kako izbjeći stres. "To je samo dio života", kaže dr. Bhatt. "No kako ti reagiraš na taj stres može učiniti veliku razliku." Ako ne pokušavaš ni na kakve načine smanjiti taj stres u životu, to bi moglo ostaviti dugoročne posljedice na tvoje srce, dodaje dr. Stein.

Meditacija se dosada pokazala kao najbolji način za rješavanje stresa, nastavlja i objašnjava kako će pomoći sa i bez spiritualne komponente. 

Pušenje

Stein kaže kako je kod prestanka pušenja ključno konstantno pokušavati, bez obzira koliko posustali. Prosječna osoba, kaže, pokuša do 10 puta prije nego sasvim prestane pušiti.

Nadodaje kako je ovo najgora stvar za zdravlje srca, no što prije prestaneš, to ti je bolja 'prognoza' za budućnost. 

Nije bilo lako, ali može se! Ispovijesti osoba koje su prestale pušiti

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.