Zdravlje Simptomi i pomoć 27. travnja 2018.

6 kućnih recepata za ublažavanje zubobolje

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Obično zubobolja počinje noću, kada su domovi zdravlja i ljekarne zatvoreni, a u kući, kao za inat, nema nijedne tablete protiv bolova. Minute sporo prolaze, bol je sve jača i pulsirajuća. Mnogi se tada pokušavaju prisjetiti starih, provjerenih, narodnih recepata, jer uglavnom svi u kući uvijek imamo, led, luk, metvicu ili kamilicu.

Ipak, ako se zubobolja jednom javi, ne treba odgađati odlazak zubaru, jer nemila noćna epizoda može se lako ponoviti, te se stanje s bolesnim zubom može pogoršati.


Oblog – ako imaš zubobolju na bolnom mjestu napravi se i otok, privremeno može pomoći hladna obloga. Nekoliko kockica leda stavi u vrećicu za zamrzavanje, tako upakirano stavi u pamučnu maramicu ili krpu i prisloni na bolno mjesto na obrazu. Od leda će privremeno utrnuti obraz, a bol će se „umrtviti“.


Metvica - stavi nekoliko listova osušene metvice oko bolnog zuba i drži 10 do 15 minuta. Ispljuni sadržaj i ponovi ovaj postupak više puta tijekom dana. Ona će ljutinom umiriti bol, a istovremeno će izvući apsces na površinu. Od nje se također može pripremiti vodica. Kada se ohladi, može se piti, i svaki gutljaj zadržati koju sekundu duže u ustima, da se dobro „zalije“ bolno mjesto.


Alkohol - poznati lijek iz domaće radinosti za bolne zube. Malo žestokog pića, kao što je votka, šljivovica i slično nalij na komadić vate ili gaze i stavi na bolestan zub ili na desni. Može pomoći i ako se gutljaj alkohola malo zadrži u ustima, pa ispljune. To bi trebalo umanjiti bol i smanjiti otok, ako se pojavio.

Možda te zanima... Zamke samostalnog izbjeljivanja zubi i kako održati zube bijelima Ljepota i relax Možda te zanima... Od koje hrane zubi najviše žute i kada ih je najbolje prati? Zdravlje

Češnjak - češanj češnjaka s malo soli stavi na oboljeli zub. To bi trebalo pomoći, jer češnjak sadrži tvar koja je poznata kao prirodni antibiotik (alicin), i uništava bakterije.

Sol - predstavlja brzo i praktično rješenje protiv bolova. U malo tople vode razmuti žlicu soli i dobivenom otopinom dobro isperite zub oko dvije minute, pa ispljuni. Napomena: otopina se ne smije progutati, jer je previše slana za organizam.


Masaža - kockicom leda lagano masiraj pregib između palca i kažiprsta na ruci, oko pet minuta. Upravo tu se nalaze završeci živaca povezani s centrom za bol u mozgu, koji kontroliraju stupanj boli u rukama i glavi. Trljanje ledom blokira te centre i u 90 posto slučajeva pomaže u rješavanju problema zubobolje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.