Zdravlje Simptomi i pomoć 08. siječnja 2020.

5 prirodnih preporuka za smirenje sindroma iritabilnog crijeva

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Sindrom iritabilnog crijeva ili IBS može biti izazov za pacijente i liječnike jer se simptomi mogu činiti kontradiktornima. Jednu vrstu karakteriziraju učestali proljevi, dok je za drugu vrstu karakterističan zatvor. Postoji i treća vrsta u kojoj se ova dva simptoma izmjenjuju.

"Sindrom iritabilnog crijeva (IBS, irritable bowel syndrome) čest je poremećaj koji se očituje bolovima u trbuhu i promijenjenim ritmom pražnjenja crijeva u trajanju od najmanje tri mjeseca. Zahvaća tanko i debelo crijevo i uzrokuje simptome poput epizoda proljeva i konstipacije. Zahvaća 10-15 % odraslih osoba, a učestalost je dvostruko veća u žena. Točan uzrok nije poznat, a dosad iskušani načini liječenja su brojni i uključuju dodatke prehrani s vlaknima, probiotike, antidepresive, psihoterapiju, promjene u prehrani, akupunkturu i laksative. Ponekad se iritabilni kolon naziva i trbušnom glavoboljom ili 'nervoznim crijevima'. Osnovni simptomi razdoblja zatvora i proljeva grčevi u donjem dijelu abdomena, posebno izraženi nakon unosa hrane prekomjerna količina plinova osjećaj nadutosti u donjem dijelu abdomena", objašnjava dr. sc. Darija Vranešić Bender nutricionistica i otkriva koji su najčešći simptomi
  • razdoblja zatvora i proljeva
  • grčevi u donjem dijelu abdomena, posebno izraženi nakon unosa hrane
  • prekomjerna količina plinova
  • osjećaj nadutosti u donjem dijelu abdomena

Što se može poduzeti?

"Osobe s IBS-om mogu također osjetiti bol u trbuhu, glavobolju i umor, ali ne nužno. Isti se simptomi mogu pojaviti s velikim brojem poremećaja, uključujući potencijalno opasne infekcije, pa je potrebna pažljiva dijagnoza. Uzrokom IBS-a obično se smatra nedostatak ispravne komunikacije između mozga i crijeva. Nije sasvim jasno zašto se to događa, a rezultat je nelagoda u trbuhu i probavni problemi", objasnio je za prevention.com dr. Andrew Weil i naglasio: "Konvencionalno liječenje IBS-a oslanja se na lijekove poput loperamida i antibiotika rifaximin protiv proljeva ili dodataka na bazi vlakana za opstipaciji. Bol u trbuhu može se liječiti lijekovima protiv spazma ili čak malim dozama antidepresiva." Dr. Weil kaže da u kontroli sindroma iritabilnog crijeva pomaže promjena životnih navika kao i neki prirodni pripravci te savjetuje:

  • Prati što jedeš - vođenje dnevnika može pomoći u prepoznavanju namirnica koje pokreću pojavu IBS-a. Među najčešćima su pšenica, govedina, svinjetina, janjetina i soja. Grah kao i sirovo voće i povrće imaju tendenciju da izazovu pojavu plinova i nadimanje.
  • Povećaj unos vlakana - za IBS karakterističan je zatvor, pokušaj jesti više kuhanog povrća s visokim udjelom vlakana ili pospi  jednu žlicu svježe mljevenog lanenog sjemena na juhe i salate.
  • Izbaci stimulanse - poput kofeina koji može nadražiti crijeva, a čak i kava bez kofeina može uzrokovati probleme.
  • Uzmi kurkumin - ekstrakt kurkume smanjuje simptome IBS-a do 60 % pokazale su pilot studije. Svojim pacijentima predlažem da uzmu 300 do 400 mg do tri puta dnevno.
  • Pokušaj s prahom kore skliskog brijesta - ovaj pripravak unutarnje kore stabla crvenog brijesta ima umirujuća svojstva. Pomiješaj žličicu praha, žličicu šećera i dvije šalice vruće vode. Dobro promiješaj i aromatiziraj napitak s malo cimeta. Pij jednu ili dvije šalice dva puta dnevno.

Kako razlikovati IBS od običnih probavnih tegoba?

Prolazne promjene u probavi dio su svakodnevnog života i ne treba odmah čim se pojave posumnjati na IBS. Ali, ako ti simptomi traju četiri do šest tjedana ili ti se stanje pogoršava i praćeno je bolovima, možda imaš IBS ili nešto ozbiljnije, tako da je vrijeme za posjet liječniku. U svakom slučaju prije posjeta liječniku treba pokušati s praćenjem stanja i reguliranjem probave.


 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      brenda8

      Sretna sam što ovdje dijelim svoje svjedočanstvo, ja sam brenda i odavno sam u braku, sretna sam sa svojim brakom, sve do četvrte godine našeg braka, kada je moj muž počeo slušati tračeve da nisam vjeran našem bračne zavjete, pokušao sam mu objasniti da je to sve laž, ali izgubio je ljubav, povjerenje i povjerenje u mene. Tako smo postali nagonski parovi, a potom ispunjeni za razvod, kasnije smo se razdvojili. Dvije godine našeg razvoda, pokušao sam živjeti normalan život, ali nisam mogao, pa sa

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.