Zdravlje 30. siječnja 2020.

5 ozbiljnih zdravstvenih stanja čiji bolovi podsjećaju na zubobolju

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Iako na prvi znak bolova oko čeljusti pomisliš na zubobolju i tražiš broj svojega stomatologa - možda ipak trebaš pričekati jer ti, nažalost, on neće moći uvijek pomoći.

Mnogo je razloga zbog kojih može doći do zubobolje - šupljina u zubu, karijes, osjetljivost zuba ili pulpitis, no izgleda da nisu svi bolovi na području čeljusti uzrokovani stomatološkim problemima.

Problemi sa čeljusti

Iako ti se čini kao zubobolja, možda zapravo nije problem u tvojim zubima već u čeljusti. Bolovi na tom području mogu nastati kao rezultat disfunkcije temporomandibularnog zgloba, što uzrokuje takozvano zaključavanje čeljusti.  U tom slučaju dolazi do grčenja čeljusnih mišića te nastaje problem prilikom otvaranja usta.

"Temporomandibularni poremećaji su tipično multifaktorni, ali su većinom povezani s poremećenim pokretom kondila mandibule u glenoidnoj fosi ili u odnosu na diskoidnu hrskavicu zgloba. Uzroci za taj poremećeni pokret su stiskanje zuba i škrgutanje, trauma, artritis i malokluzija te nedostatak zuba. Čak i trauma uzrokovana neprekidnim žvakanjem žvakaće gume može biti dovoljna da se zglob ošteti," navodi MSD priručnik dijagnostike i terapije.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Sinusitis

"Sinusitis je upala paranazalnih sinusa izazvana virusnim, bakterijskim ili gljivičnim infekcijama ili alergijskim reakcijama. Simptomi su začepljenje i kongestija nosa, gnojna rinoreja, kašalj, bol u području lica, malaksalost i ponekad, vrućica", prenosi MSD. Kod upale maksilarnog sinusa bol i pritisak mogu se stvarati na stražnjim zubima, budući da su korijeni ovih zuba blizu dna sinusa. Zbog toga često dolazi do zabune između sinusitisa i zubobolje.

Sinusitis Možda te zanima... Sinusitis treba liječiti, donosimo ti recepte za čajeve i inhalacijske otopine Zdravlje

Problemi sa srcem

Problemi sa srcem ponekad se mogu odraziti na različitim dijelovima tijela. Obično je to bol u lijevom ramenu i ruci, no često se dogodi i da se bol pojavi u donjim zubima i čeljusti. To može biti i znak angine, koja obično nastaje zbog začepljenih arterija koje srce opskrbljuju krvlju, a to može dovesti do srčanoga udara. Stoga, ako imaš zdrave zube, ali osjećaš bol u njima, možda trebaš posjetiti kardiologa.

Sijalolitijaza - kamenac u žlijezdama slinovnicama

Sialolitijaza je bolest koja nastaje u žlijezdama slinovnicama, a nastaje kada se u njima pronađe kamenac, dovoljno velik, koji ih začepljuje. Spomenuto začepljenje izaziva zubobolju, a pogođena žlijezda može i nateći što će izazvati oticanje lica, bol, a možda i infekciju, prenosi MSD. Kako bi provjerila o čemu se radi, neophodan je rengenski snimak. 

Bolest pluća

Bolest pluća može utjecati na zube, ali i loši zubi mogu utjecati na zdravlje pluća, a bol koja se odnosi na predio zubi i čeljusti jedan je od znakova raka pluća, raka usne šupljine, raka žlijezda slinovnica ili tumora čeljusti, prenosi Bright Side. MSD navodi kako "iz čeljusti potječe niz dobroćudnih i zloćudnih tumora", a njihovi simptomi su edem, bol i neobjašnjivo klimanje zuba. Neke tumore moguće je otkriti na rutinskim rendgenskim snimkama zubi, a njihovo liječenje ovisi o sijelu i vrsti tumora.

Možda te zanima... Jogurt, vlakna i rak pluća: Koja je poveznica? Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.