Zdravlje Simptomi i pomoć 28. veljače 2022.

5 načina kako tvoja soba može postati zdravije mjesto

Foto: JYSK

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Opuštajuće okruženje neophodno je za dobar noćni odmor. Studije su pokazale da ljudi jednostavno bolje spavaju kada njihova spavaća soba ima optimalne uvjete koji se odnose na razinu svjetla i buke, temperaturu i udobnost. A budući da su kvaliteta i trajanje sna izravno povezani s drugim aspektima zdravlja, okruženje u spavaćoj sobi koje potiče spavanje i odmor utječe kako ćete se osjećati u budnom stanju.

Postoji nekoliko relativno jednostavnih načina da svoj prostor za spavanje učinite umirujućim i prikladnijim za odmor.

Odgovarajuće boje

Ne morate imati veliku količinu novca na raspolaganju da bi vaš dom izgledao vizualno skladnije. Implementacijom određene palete boja u vašem domu uspjet ćete stvoriti vizualno lijep ali i ono što je bitnije opuštajući ambijent. Odlučite se za jednu kombinaciju stvaranjem takozvanih mood-boardova (ploča s idejama) s pomoću kojih možete najbolje isplanirati koje boje koristiti za uređenje interijera.

 | Author: JYSK Foto: JYSK

Buka

U današnjem svijetu mir i tišina osobito u urbanim sredinama su rijetkost. Zvuk smijeha susjeda do kasno u noć, hrkanje partnera, glazba koja svira s druge strane hodnika, zujanje telefona na noćnom ormariću, televizor koji je ostao upaljen – postoji niz svakodnevnih zvukova koji vas mogu uznemiriti i poremetiti vam san. Međutim, savršena tišina nije uvijek potrebna ili čak poželjna. Zvukove poput plača djeteta ili zvonjave alarma važno je čuti, čak i tijekom spavanja. Uz ove savjete možete značajno smanjiti buku tijekom noći:

  • Dobra izolacija podova i prozora. Tepisi i podne obloge u kombinaciji sa zavjesama na prozorima, mogu pomoći prigušiti buku izvana, ali i iz drugih dijelova kuće. Držanje prozora zatvorenim također će ograničiti buku izvana.
  • Utišajte elektroniku. Kako biste spriječili zvukove u zatvorenom prostoru, obavezno stavite svu elektroniku na tihi način rada prije spavanja.
  • Maskirajte buku takozvanim bijelim šumom. Bijeli šum može pomoći u blokiranju promjenjivih zvukova i pružiti stalne, umirujuće zvukove koji vam mogu pomoći da zaspite i ostanete spavati tijekom noći. Strojevi za bijeli šum dizajnirani su za tu svrhu, ali  ventilator koji radi ili pročišćivač zraka također mogu pružiti ovu vrstu buka. Također postoje i aplikacije za bijelu buku (White Noise).
  • Stavite čepiće za uši. Kada ne možete u potpunosti kontrolirati zvukove oko sebe, čepići su pravi način za utišavanje buke. Prilikom odabira čepića za uši provjerite jesu li mekani i fleksibilni. Čepići za uši su ocijenjeni na razini decibela. Obavezno odaberite one koji će blokirati buku, ali vam i dalje omogućiti da čujete zvukove koji su važni, kao što je plač djeteta ili jutarnji alarm.

 | Author: JYSK Foto: JYSK

Svjetlo

Neadekvatno izlaganje svjetlu također može utjecati na unutarnji Cirkadijalni ritam (biološki ritam od 24 sata) odgovoran za stanje spavanja i budnosti, a na njega utječe izloženost svjetlosti. Kada je tijelo izloženo jakom svjetlu tijekom dana dobiva poruku da ostane budno. Dok noćna tama potiče pospanost. Pri tome je važno napomenuti da i prirodno dnevno i umjetno svjetlo imaju takav učinak na budnost. Tama potiče proizvodnju melatonina (hormon sna). Zato je važno da spavaća soba za vrijeme spavanja bude zamračena roletama ili zastorima, a važno je i kakva je rasvjeta u samoj spavaćoj sobi.

 | Author: JYSK Foto: JYSK

Stručnjaci iz JYSKove škole spavanja preporučuju da u spavaćoj sobi kombinirate nekoliko vrsta osvjetljenja da biste postigli maksimalan rezultat. "To znači da biste trebali odabrati rasvjetu koja ima topao, opuštajući ton da biste imali najbolje uvjete za spavanje. Kada kombinirate izvore svjetlosti, trebali biste uzeti u obzir ton/boju svjetlosti. Također, ne zaboravite da izvori svjetlosti u vašoj sobi trebaju zadovoljiti osnovne potrebe, a to znači da trebate imati tri različita izvora svjetlosti: opće svjetlo, svjetlije i toplije osvjetljenje." Zašto su vam potrebne ove tri vrste svjetla i gdje ih treba u spavaćoj sobi pozicionirati pročitajte ovdje.

Madrac

Kada je stvaranje idealnog okruženja za kvalitetan san u pitanju teško je reći što je najvažnije, ali zna se da izbor adekvatnog madraca spada u prioritete. Zato smo se savjetovali sa stručnjacima iz JYSKove škole spavanja koji su objasnili da svaki madrac ima svoj rok trajanja."Da biste izbjegli probleme s leđima, dobro je na vrijeme zamijeniti madrac. Mnogi pogrešno vjeruju da se madrac ne mora mijenjati prije nego što je potpuno istrošen. Morate zamijeniti svoj madrac prije nego što osjetite da je na njemu skroz neugodno ležati jer on postupno gubi potporu tijekom godina. Uzmite u obzir da vaš madrac traje više-manje 10 godina, ovisno o kvaliteti, a potom ga trebate zamijeniti novim modelom. Provjerite je li vaš madrac počeo slabjeti u sredini. Takva udubina će vam oštetiti kralježnicu te može uzrokovati bol u leđima. Ako se bolje naspavate u gostima ili u hotelu nego kod kuće, to je još jedan znak da je vrijeme da se vaš madrac u spavaćoj sobi treba zamijeniti."

 | Author: JYSK Foto: JYSK

Iz JYSKove škole spavanja objasnili i kako odabrati najbolji madrac za svoje potrebe ili za potreba vas i vašeg partnera. "Pri odabiru madraca važno je pažljivo odlučiti. Nije dovoljno ležati na madracu samo pet minuta. Zauzmite svoj omiljeni položaj za spavanje i razmislite je li vam ugodno. Pokušajte s različitim vrstama madraca. Tek onda možete izabrati pravi madrac koji 100 % odgovara vašim potrebama. Ako ste par koji dijeli bračni krevet, dobro je da zajedno isprobavate madrace. Trebate li jedan veliki madrac ili dva različita? S dva madraca lakše ćete ugoditi vašim individualnim potrebama. Može vam trebati i nekoliko dana prije nego se vaše tijelo navikne na novi krevet. Iskoristite mogućnost testiranja GOLD madraca na 100 dana. Ponesite madrac kući i spavajte na njemu nekoliko tjedana koliko je tijelu potrebno da se navikne. Ako madrac ne zadovoljava vaša očekivanja, možete ga zamijeniti za neki drugi model."

Pročitajte JYSKov vodič kroz krevete kako biste dobili pregled različitih vrsta madraca.

Oprema za krevet

Dobar jastuk, kvalitetan pokrivač i odgovarajuća posteljina ono su što krevet čini najprivlačnijim, naravno kada je temelj (madrac) kvalitetan. Pored navedenog vrlo je bitno da je soba čista, redovito provjetravana i da nije pretrpana stvarima kako se ne bi skupljala prašina.

 | Author: JYSK Foto: JYSK

Jastuci su dizajnirani da podupru vrat i leđa dok spavate. Kada birate jastuk uzmite u obzir položaj u kojem spavate jer o tome ovisi koja vrsta jastuka vam treba kako biste tijekom spavanja dobili adekvatnu potporu i budili se odmorni i poletni. U JYSKovim trgovinama kupcima su na usluzi ljubazni stručnjaci za kulturu spavanja koji će rado pomoću u izboru oblika, visine, tvrdoće i punjenja jastuka u skladu s individualnim potrebama kupca.

Pokrivači su također vrlo bitni jer o njima ovisi termoregulacija tijela. Loš izbor materijala kao i debljine popluna može dovesti do pregrijavanja tijela i prekomjernog znojenja. Prirodna vlakna mogu zadržati više zraka od sintetičkih materijala, zato su pokrivači izrađeni od prirodnih materijala s istim volumenom i težinom kao sintetički, topliji i pružaju više topline. Prednost prirodnog punjenja jest da je vrlo prozračno i lagano se i ugodno oblikuje oko tijela. U JYSKu postoji širok izbor popluna, pogledajte vodič kroz poplune.

 | Author: JYSK Foto: JYSK

Podnice - Kod kupnje novog kreveta ili madraca često se zanemaruje važnost podnice, a ona je iznimno bitna za kvalitetno spavanje. Dok okvir kreveta svojom čvrstoćom garantira izdržljivost i čvrstoću kreveta, podnice i madraci su ti koji osiguravaju zdravlje kralježnice i kvalitetan san. Odabirom pogrešne vrste podnice smanjuje se udobnost i kvaliteta sna, čak i onda ako je madrac visoke kvalitete.
Pune podnice u obliku šperploče nisu najsretniji izbor jer ne osiguravaju dovoljnu prozračnost madraca i adekvatan položaj tijela prilikom spavanja.
Letvičaste podnice su najbolje rješenje no one moraju biti i pravilno raspoređene. Što su letvice gušće poredane to je podnica kvalitetnija. Povećanjem razmaka između letvica, smanjuje se njihova učinkovitost u podupiranju madraca, odnosno tijela tijekom ležanja.

Ako želite provjeriti svoju kvalitetu spavanja, riješite ovaj kviz i saznajte spavate li dovoljno dobro.
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.