Zdravlje 19. ožujka 2024.

5 čestih uzroka otečenih nogu i kako ublažiti tegobe

Foto: Unsplash+
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Otečene noge mogu se javiti i kod zdravih osoba, no ponekad ukazuju na druge zdravstvene probleme

Otečene noge mogu biti neugodno iskustvo koje smanjuje pokretljivost i izaziva nelagodan osjećaj. Osim što se javlja nakon dugog perioda stajanja ili sjedenja, oticanje nogu može biti i nuspojava određenih lijekova ili simptom određenih bolesti, navode stručnjaci za WebMD. Samo oticanje može se riješiti pomoću nekoliko jednostavnih pristupa, no uvijek je važno otkriti koji je uzrok oticanja. Ovo je pet čestih uzroka otečenih nogu. 

Edem

U slučaju edema tijelo zadržava previše vode što može uzrokovati oticanje stopala, a moguće je i oticanje ruku i lica. Oticanje ove vrste možete primijetiti nakon dugog leta zrakoplovom ili ako dugo stojite i sjedite, a kod nekih žena se javlja i oko mjesečnice. Obično prolazi sam od sebe, a javlja se i kod potpuno zdravih ljudi uslijed dužeg perioda neaktivnosti.

Ozljeda

Ako se spotaknete ili napravite krivi korak, natečeno stopalo može biti znak slomljene kosti ili uganuća. Kada se čvrsto, fleksibilno tkivo koje povezuje kosti oko gležnja ošteti, dolazi do oticanja. Stopalo i gležanj će tada nateći jer krv navire u to područje kako bi zacjeljivanje bilo što brže i efikasnije. Obratite se liječniku ako vas noga jako boli, ne možete se na nju osloniti ili izgleda čudno.

Limfedem

Radi se o stanju koje se javlja kada se jedan ili više limfnih čvorova oštete ili uklone, što se često događa tijekom liječenja raka. Kao rezultat, tijelo se rješava manje tekućine, a to može dovesti do oticanja ruku, nogu i stopala. Također može biti posljedica oštećenja limfnih žila ili drugih abnormalnosti u limfnom sustavu. Jedan od tretmana kako spriječiti oticanje zbog limfedema je pneumatska kompresija koja podrazumijeva nošenje rukava preko zahvaćenih područja u koji se svako toliko upumpava zrak kako bi stvorio pritisak i pomogao u uklanjanju tekućine. Vježbe, masaža i kompresijski rukavi ili čarape također mogu pomoći.
 

Možda te zanima... Limfedem: Nekontrolirano oticanje tkiva koje uzrokuje patnju fizičku i psihičku Zdravlje

Problemi sa srcem

Oticanje nogu se javlja i kada srce ne pumpa krv kako bi trebalo. Ako krv ne teče žilama kako bi trebala, može se vratiti u noge i stopala te uzrokovati oticanje. Kod uznapredovalih problema sa srcem može biti neugodno ležati na leđima, srce može kucati brže ili neuobičajenim ritmom, a možda ćete i teško dolaziti do daha. Odmah potražite liječničku pomoć ako primijetite ove znakove.

Problemi s bubrezima

Bubrezi filtriraju neželjene tvari iz krvi, no ako im je funkcija narušena zbog stanja poput dijabetesa ili visokog krvnog tlaka, u krvi može zaostati previše soli odnosno natrija. Zbog viška natrija tijelo zadržava više vode nego što bi trebalo, a gravitacija vuče vodu prema dolje odnosno stopala i gležnjevi što uzrokuje oticanje.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Kompresija nogu smanjuje oticanje

Kako ublažiti oticanje nogu?

Nakupljena tekućinu u nogama koja uzrokuje oticanje uklanja se na nekoliko načina. Efektivno i jednostavno rješenje je podići noge na jastuk ili zamotanu deku kako bi tekućina otekla iz nogu. Drugo rješenje je korištenje kompresijskih čarapa koje stvaraju pritisak na noge i tako raspoređuju tekućinu. Ako oticanje nogu i stopala uzrokuje bolove, preporučuje se hladiti ih hladnim oblozima. 

Oticanje nogu izazivaju i dugi periodi sjedenja, posebno u zrakoplovu ili na poslu. Kako biste spriječili oticanje u takvim slučajevima, prošetajte se svakih sat vremena. Ne morate šetati dugo, dovoljno je malo se pokrenuti i aktivirati koljena i gležnjeve. U većini slučajeva ćete pomoću ovih savjeta ublažiti oticanje nogu, osim u slučaju ako se radi o kroničnoj bolesti. 

Kada posjetiti liječnika zbog otečenih nogu?

Otečenost koja ne odlazi niti nakon mirovanja ili korištenja kompresijskih čarapa trebala bi biti pregledana od strane liječnika, posebno ako prstom možete ostaviti udubinu u natečenom području. Također je važno potražiti liječničku pomoć ako se dogodi ozljeda nogu ili primijetite druge simptome poput bolova u drugim dijelovima tijela te gubitak daha. Ako sumnjate da oticanje nogu uzrokuju lijekovi koje uzimate, svakako se o tome posavjetujte s liječnikom. 
 

Možda te zanima... Otečeni prsti na rukama: Uglavnom je "krivac" sol, ali postoje još 4 ozbiljnija uzroka Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.