Zdravlje 30. lipnja 2020.

4 razloga zašto je parenje lica dobro za tebe i može li zamijeniti kolagen?

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Vrijeme je da se suočimo s činjenicama i istinom i priznamo sami sebi kako vrijeme u kojem danas živimo nije dobro za našu kožu. Zagađenje zraka povećava se u mnogim zemljama, smog nam prodire u pore, prerađena hrana također utječe na nju, a bez UV zaštite više iz kuće ne bi trebali izlaziti.

Stoga, upravo je sada pravo vrijeme za novu rutinu kojom ćeš očistiti, umiriti i zaustaviti oštećenja kože, a tajna se krije upravo u parenju

Parenje uklanja i čisti nakupljene nečistoće i proizvode iz pora

Kada pariš lice, toplina vodene pare opušta pore, uzrokujući njihovo širenje. Kako se otvore, iz njih se lagano može istisnuti tamna prljavština i sebum koji se nakupljaju u njima te između ostalog stvaraju i mitesere. Nadalje, učestalim parenjem svojega lica možeš i ograničiti količinu stvaranja sebuma koji izaziva neželjene probleme na tvojem licu, prenosi Bright Side.

Možda te zanima... Sve o kolagenu na jednom mjestu: mitovi, primjena i kako ga unijeti u organizam Zdravlje

Tvoje će se lice očistiti od bakterija i mrtvih stanica koje uzrokuju akne

Tvoja  je koža najveći organ tijela i poput većine organa prolazi kroz stalan proces regeneracije, što na tvojem licu stvara nakupine mrtvih bakterija. No, iako je to prirodan proces koji te ne treba pretjerano brinuti, čišćenjem mrtvih stanica omogućila bi svojoj koži bolji i brži protok kisika te blistaviji izgled. Također, smanjila bi i šanse za stvaranje akni.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

Parenje sprječava pojavu bora

Svi znamo da su bore nešto što milijuni žena žele odgoditi. Među tisućama obećanih lijekova nalaze se i dva znanstveno potpomognuta sastojka poznata kao kolagen i elastin. No, ako nisi raspoložena ili nisi u mogućnosti sada ih koristiti, parenje lica sjajna je alternativa. Ono će oksidirati tvoju kožu i pojačati cirkulaciju što će rezultirati boljom proizvodnjom kolagena koji će utjecati na gladak izgled tvojega lica.

Možda te zanima... Kućna maska za lice od samo dva sastojka koja sigurno imaš doma! Zdravlje

Zbog parenja tvoja koža će bolje apsorbirati proizvode za njegu

Iako ti parenje kože ne može pomoći sa svime, ono je odličan prvi korak. Izvrsna stvar je da će ti upravo para, zbog topline i otvaranja pora, omogućiti bolje prianjanje, ali i apsorbiranje proizvoda za njegu kože lica. Također, zbog brže cirkulacije i koža će moći apsorbirati brže i bolje proizvode zbog čega će u konačnici tvoja koža biti hidratizirana i dobiti drugačiji i jači sjaj, prenosi Bright Side.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

No, pomaže li parenje i u borbi s koronavirusom?

Mnogi mediji i korisnici društvenih mreža u posljednje su vrijeme parenje osim s benefitima vezanima uz kožu, povezivali i s borbom protiv koronavirusa. Osim obične vode, riječ je bila o parenju s vodom u kojoj su još bili dodani manji komadi i sok naranče i limuna ili mente.

No, Reuters prenosi kako ni američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) niti Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ne preporučuju terapiju parom kao lijek za koronavirus. Predstavnik CDC-a dodatno je naveo za Reuters i kako nije svjestan niti jedne znanstvene studije koje je pokazala da terapija parom (ili inhaliranje) pomaže kod koronavirusa. "Ono može pomoći u olakšavanju disanja kada se osoba bori sa prehladom ili gripom, pogotovo parenje s kamilicom, no za sve ostale zdravstvene tegobe, pogotovo one vezane uz koronavirus, nema znanstvenih dokaza", zaključio je. No, bilo kako bilo, ako i samo zbog prednosti vezanih uz izgled kože, vrijedno je staviti parenje i inhaliranje na dnevni raspored.

Štetni sastojci u kozmetici Možda te zanima... Kreme i tonici za lice: Zašto ih je važno ne koristiti bar jedan dan u mjesecu Zdravlje Možda te zanima... Maske za lice "napravi sama" uz koje ćeš zablistati Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.