Psiha i seks 14. kolovoza 2021.

Znanstvenici potvrdili da su mačke dobre za zdravlje tvog srca

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Dnevna doza maženja s mačkama može ti olakšati simptome anksioznosti, a u nastavku teksta pogledaj još razloga zašto su upravo mačke odlični kućni ljubimci kada je u pitanju zdravlje.

Kroz razne filmove i televizijske serije, termin 'cat lady' postao je sve popularnijim, a iako ga neki koriste jednostavno za opis osobe, većinom žene, koja ima jednu ili više mačaka, ponekad se on koristi i kao pejorativan opis za osobe koje boluju od raznih psihoza. 

No, istraživanje objavljeno u Journal of Vascular and Interventional Neurology otkrilo je kako mačke, ne samo da mogu biti dobre za ljudsko zdravlje, već i da suživot s mačkama nema apsolutni nikakav utjecaj na razvoj psihoze.

Možda te zanima... Urnebesan video: Život s mačkom vs. život bez mačke Eko

U raznim istraživanjima, znanstvenici su otkrili da posjedovanje mačaka može biti korisno za ljudsko zdravlje na brojne načine. Najznačajnije jest da su primijetili smanjen rizik od smrti zbog srčanog udara i svih ostalih kardiovaskularnih bolesti, uključujući i moždanog udara.

"Posjedovanje mačke kao kućnog kućnih ljubimca može predstavljati novu strategiju za smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti kod osoba visokog rizika", naveli su autori studije za Health.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Tehnološka kompanija Sylvester.ai iz Calgaryja u Kanadi razvila je aplikaciju Tably koja pomoću kamere otkriva trpi li mačka neku bol

Nadalje, dnevna doza maženja s mačkama može i olakšati simptome anksioznosti. Psihologinja Melanie Greenberg za NBC News objasnila je kako se za vrijeme koje provodimo s mačkama u našem tijelu oslobađa oksitocin ili hormon ljubavi, zbog kojega osjećaš manju količinu stresa te se produbljuju tvoji osjećaji bliskosti i nježnosti.

Stoga, ne samo da su mačke, sada i dokazano dobre za ljudsko zdravlje, sam pojam 'cat lady' u današnje je vrijeme posta i popularan zbog osobe kao Taylor Swift i Katy Perry koje sa svojim pratiteljima na društvenim mrežama dijele svoju ljubav prema mačkama te su ga na taj način popularizirale.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ya could I get these to go?

Objavu dijeli Taylor Swift (@taylorswift)

Možda te zanima... Mačke i psi ne mogu se zaraziti koronavirusom Zdravlje Možda te zanima... Zna se kako mačke uspijevaju dobiti sve što požele Psiha i seks

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.