Psiha i seks 03. veljače 2022.

Znakovi koji ukazuju da je vrijeme za rastavu

Rastava braka
Foto: shutterstock Zbog razvoda sa sigurnošću znaš kakvu vezu ne želiš
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Normalno je da dugoročne veze prolaze kroz teška razdoblja pa tako i brakovi. Međutim, ponekad problemi bračnog para nisu sitnice, već velike borbe zbog kojih je cijeli odnos ugrožen. Tada ćeš se možda naći u potrazi za znakovima da je tvom braku došao kraj.

Mnogi bračni problemi nisu razlog za razvod, sve dok je par voljan riješiti ih zajedno, kaže doktorica Jenni Skyler, terapeutkinja za seks. "Ako postoji volja da se promijeni i pokuša, ima prostora da ne dođe do rastave", dodaje ona. To znači da tvoj brak nije osuđen na propast samo zato što morate proći kroz neke teške stvari. 

Prije nego što krenete prema razvodu, trebali biste "iskušati svoju vezu", kaže doktorica Skyler. Terapija može biti nevjerojatno korisna za parove koji se suočavaju s poteškoćama, pogotovo ako oboje ne želite rastavu prije nego što iscrpite sve svoje resurse. Osim toga, terapija može ublažiti pritisak za donošenje velikih odluka kada je tebi i tvom partneru na raspolaganju pomoć stručnjaka. Ako vaš brak trenutno nije u najboljem izdanju, možete pokušati napraviti pauzu ili živjeti odvojeno prije nego što se odlučite za razvod. To ti može dati uvid u to kako bi život bez tvog partnera mogao izgledati, bez donošenja bilo kakvih kompliciranih pravnih mjera povezanih s rastavom.

Ipak, ako tvoj brak trenutno prolazi kroz težak period, donosimo ti 18 znakova da je možda vrijeme za rastavu. 

6 stvari koje nikada ne bi trebala reći svom mužu ako želiš ostati u braku Možda te zanima... Jesu li udane žene manje sretne? Psiha i seks

Nevjera

Ako si ti ili tvoj partner počinili nevjeru, to bi vam moglo otežati napredak u braku. Ipak, često ovisi o težini prevare. Ako se radi o nekoj težoj nevjeri često može biti teško nastaviti dalje. Međutim, ako je prijevara bila jednokratna pojava ili prilično blage akcije kao što je pijani poljubac u baru nasuprot ponovnog seksa s ljubavnikom, možda bi vam bilo lakše riješiti to. Sve ovo ovisi o tome koliko teškom uvredom smatraš nevjeru općenito, a i svatko je gleda drugačije. 

Možda te zanima... Tko lakše oprašta nevjeru i što je prevara za muškarce, a što za žene Psiha i seks

Niste više povezani

Normalno je da se odnosi u vezi mijenjaju, a moguće je da ste se ti i tvoj partner razdvojili tijekom vašeg braka. Svatko je drugačiji, ali ako ti i tvoj partner više ne dijelite zajedničke vrijednosti, može biti teško spasiti brak. Ne radi se samo o tome da imate različite interese. To je normalno, a ponekad čak i korisno ako ti i tvoj partner uživate u hobijima i aktivnostima izvan društva. Ali, ako otkriješ da na sam svijet gledate na potpuno različite načine i da ne postoji put na kojem oboje možete djelovati, to može biti teško prevladati.

Kronično si nesretna

Ako se svakog jutra budiš pored svog partnera svjesna činjenice da se osjećaš jadno u braku, to puno govori o stanju vašeg braka. Ne moraš se osjećati sretno u svakom trenutku kada si u braku, ali ako postoji i izrazita odsutnost sreće i aktivan osjećaj tuge ili razočaranja kada ste zajedno, smatraj da je to prilično jasan znak da vaš brak nije sjajan.

Problemi s mentalnim zdravljem

Sasvim je normalno prolaziti kroz razdoblja u kojima tvoje mentalno zdravlje nije najbolje. Problem je, međutim, kada jedno, ili oboje, od vas neće poduzeti sljedeće korake za poboljšanje tog mentalnog zdravlja. Na primjer, možda tvoj partner odbija potražiti stručnu pomoć zbog svoje mentalne bolesti ili si neće dopustiti bilo kakve korisne promjene načina života kako bi poboljšao svoje raspoloženje.

Problemi s mentalnim zdravljem mogu postati osobito izazovni kada počnu utjecati ne samo na osobu koja pati od mentalne bolesti, već i na drugu osobu u vezi. To može biti uzrok mnogih borbi u vezi, ali ne moraš prekinuti svoju vezu jer mentalno zdravlje tvog partnera nije najbolje; Sve dok poduzima korake za izlječenje i prepoznaje utjecaj koji to ima na vaš brak, vaš se odnos može poboljšati.

Tvoj partner je narcisoidan

Pitaš se kako točno odrediti je li tvoj partner narcisoidan? To obično znači da mu nedostaje empatije i obično pokazuje privlačnost, taštinu, aroganciju i kontrolirajuće ponašanje. To se također može pokazati kroz bilo koje ponašanje zbog kojeg se osjećaš neadekvatno, prazno ili izmanipulirano.  Ako si u braku s narcisoidnom osobom, moguće je da si postala žrtva njegovog posebno šarmantnog ponašanja, a da nisi primijetili negativna ponašanja, što je uobičajeno. Ako naslućuješ da tvoj partner možda pokazuje neka od ovih ponašanja, to može biti znak da nešto nije u redu. 

Možda te zanima... Jesi li zaljubljena u ranjivog narcisa? Psiha i seks

Stalno se svađate oko istih stvari

Ako ti i tvoj suprug ponavljate iste stare argumente, to bi također mogao biti znak da je vaš brak gotov, ili da je potrebna terapija kako bi to riješili.  Možda se svađate oko velikih stvari, poput načina na koji želite odgajati svoju djecu ili političkih problema, ili su možda male svađe koje vas oboje dovode preko ruba, na primjer gdje ćete jesti večeru. Bez obzira na to, ako osjećaš kao da ste zaglavili u istom problemu bez rješenja, to vjerojatno znači da ne komunicirate učinkovito.

Postoji neusklađenost seksualnog stila

Ako niste na istoj strani kada je u pitanju seks, to može biti znak nadolazećih bračnih problema. Neravnoteža u spavaćoj sobi također se može prikazati kao kršenje granica. To može izgledati kao da te partner tjera na seksualni čin ili praksu koja ti nije ugodna ili da od tebe traži seks kada si već rekla ne. Ako on ne poštuje tvoje granice u spavaćoj sobi, tada se možeš osjećati nepoštovano ili prisiljeno da moraš raditi nešto što ne želiš. Ovi obrasci mogu dovesti do ljutnje i ogorčenosti što može dovesti do razmišljanja o rastavi. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Ako osjećaš kao da ste zaglavili u istom problemu bez rješenja, to vjerojatno znači da ne komunicirate učinkovito

Uopće se ne želite seksati

Potpuno je normalno da seksualna privlačnost i energija rastu i nestaju tijekom dugotrajne veze. Međutim, u vezi koja ide prema razvodu, može doći do potpunog odsustva seksualne želje. Na primjer, možda ne osjećaš dovoljnu povezanost sa svojim partnerom da bi došlo do seksa ili vam životi više ne predstavljaju priliku za poticanje intimnosti. Budući da je gubitak seksualne želje uobičajen, postoje načini koji vam mogu pomoći riješiti nedostatak seksualnih interesa, poput seksualne terapije ili savjetovanja za parove. Dokle god ste ti i tvoj partner na istoj strani oko vašeg seksualnog problema, postoji prostor za rast i to ne mora značiti razvod. 

Možda te zanima... 3 koraka za vraćanje seksualne želje u dugim vezama i brakovima Psiha i seks

Zbog partnera se osjećaš usamljeno

Ako ti partner nikad ne postavlja pitanja, nikada nije znatiželjan o tvom životu ili ne potvrđuje tvoje osjećaje, to može uzrokovati usamljenost. U idealnom slučaju, ti i tvoj partner biste se s godinama trebali zbližiti, a ne udaljiti. Rastete li zajedno ili samo vodite odvojene živote i kažete da ste u braku? Ako je u pitanju drugi slučaj, vjerojatno možeš pogoditi kamo vode ti odvojeni životi.

Netko od vas ne voli biti roditelj

Iako neki gledaju na djecu kao na dar koji ih zbližava, ponekad djeca mogu natjerati određene ljude da shvate da zapravo ne uživaju u roditeljstvu. Neki smatraju da su preskočili svoje godine slobode i autonomije, i osjećaju se kao da su zatočeni odgovornošću koje roditeljstvo zahtjeva. Zbog toga bi mogli pobjeći i stalno tulumariti ili jednostavno zanemariti svoje roditeljske dužnosti, zbog čega često roditelj koji se više brine o djeci može postati ogorčen na neodgovornost drugog i može ih ostaviti radi dobrobiti djece.

Ovisnost

Ljudi mogu doživjeti ovisnost o mnogim stvarima, uključujući, ali ne ograničavajući se na droge, alkohol, kockanje i slično. Iako ovaj problem možda nije krivnja pojedinca, sama po sebi, kada njihova ovisnost počne utjecati na život supružnika, može postati sve teže ostati u braku. Ako ne mogu dobiti pomoć, ili pomoć ne funkcionira, ovo može biti znak upozorenja. Ako tvoj partner ima ovisnost koju ne može držati pod kontrolom i koja se vidi u svim njegovim vezama, to bi mogao biti znak nadolazećeg razvoda, ako se situacija ne popravi.

Ne svađate se

Iako svađa obično nije ugodna ili idealna, ponekad su argumenti potrebni kako bi se riješili važni problemi u vezi. U osnovi, to je potreban oblik komunikacije. Ako se uopće ne borite, to može biti znak da su problemi relativno neriješeni. Ako se osjećaš usamljeno i smatraš da te partner ne razumije, misliš da mu ne možeš nešto reći ili se tvoj partner povuče i ne kaže što misli tijekom svađe, to mogu biti loši znakovi.

Nova seksualnost

Seksualno istraživanje je zdravo u vezi, a partnerima čak može biti zabavno istraživati svoje fantazije i biseksualnost, zajedno ili odvojeno. Međutim, ako se netko, ili oboje, od vas osjeća kao da otkriva seksualnu orijentaciju koja više nije kompatibilna s njihovom trenutnom bračnom situacijom, to može biti znak da je vaš brak gotov. Ako daješ sebi dopuštenje za pristup biseksualnosti ili panseksualnosti koju si oduvijek imala, onda to ne mora značiti razvod. Umjesto toga, možeš pitati svog partnera kako biste mogli tražiti načine da uključite ovaj dio sebe u vezu, bilo kroz igru fantazije ili čak otvorenom vezom.

Zajedno ste samo zbog djece

Iako možda misliš da je ostanak u braku ono što je najbolje za tvoju obitelj, moraš imati na umu da djeca preuzimaju mnogo više od svog okruženja nego što odrasli shvaćaju. Problemi koji negativno utječu na tebe također utječu na tvoju djecu. U nekim slučajevima, razvod bi zapravo mogao biti bolji za djetetovo mentalno zdravlje dugoročno, umjesto da se njihovi roditelji stalno svađaju, prozivaju ili prepiru jedni s drugima. Traženje stručne pomoći da se utvrdi hoće li se razvesti ili nastaviti raditi na braku također bi moglo biti bolje za vašu djecu. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Razvod bi mogao biti bolji za djetetovo mentalno zdravlje dugoročno

Zlostavljanje

Kada je fizičko, mentalno i emocionalno zlostavljanje prisutno u odnosima, to se može kvalificirati kao obiteljsko nasilje. U većini slučajeva u braku je teško maknuti se od zlostavljanja, a to je siguran znak da je vaš brak gotov i da je vrijeme za razvod.

Krivite jedan drugoga za sve

Svađa može biti bolna, a može se pogoršati kada otkriješ da jedan drugoga okrivljujete za razne životne probleme, kao što su financijski stres, profesionalne sumnje, briga o djeci i slično. Kada su parovi usredotočeni na to da jedan drugog okrivljuju za probleme i ponižavaju jedno drugo, to može biti znak da brak ne funkcionira. To je negativan ciklus i može eskalirati ako se ne riješi. Ako se ti i tvoj  partner usredotočite na načine na koje jedan drugome pridonosite svakodnevnim problemima umjesto na to kako ih zajedno riješiti, to bi mogao biti znak da je vrijeme da potražite bračnu pomoć ili razvod. 

Možda te zanima... 10 muškaraca otkrilo je trenutak u kojem su znali da žele razvod Psiha i seks

Maštaš o kraju svog braka

Ako često razmišljaš o tome kako bi tvoj život mogao biti bolji da ti i tvoj suprug više niste zajedno, to bi mogao biti znak da je tvoj brak u opasnosti.  Međutim, normalno je da postoje privlačnosti i fantazije koje postoje izvan vaše veze. Problem je kada planiraš djelovati prema tim fantazijama ili atrakcijama ili ako planiraš otići. Dakle, ako već planiraš svoju izlaznu strategiju, razvod bi mogao biti neizbježan.

Ne želite više biti skupa

Ako su se vaša djeca odselila i ostali ste sami u kući, to može biti pravo blaženstvo. Ipak, to nije uvijek slučaj. Ponekad ljudi ostaju u brakovima dok se djeca ne odsele, a kad ostani sami se ne podnose. Ako osjećaš da se ti i tvoj partner borite sada kada ste sami u kući, to bi mogao biti znak da potražite pomoć ili razmislite u kojem smjeru ide vaš brak.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.