Psiha i seks Seks i veze 26. svibnja 2020.

Jesi li zaljubljena u ranjivog narcisa?

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kad razmišljamo o narcisu, slika koja nam pada na pamet je netko tko voli biti u središtu pozornosti, vođen taštinom i potrebom da ga se primijeti. Grandiozni narcisi bez obzira kakvi su iza zatvorenih vrata, izvana su šarmantni i privlače ljude k sebi. Ali postoji i druga vrsta narcisa - oni koji, barem po nominalnoj vrijednosti, uopće ne odgovaraju slici onoga što većina nas uopće smatra narcisom.

Ranjivi narcisi su izvana sramežljivi i definitivno nisu duša svake zabave, oni su povučeni, iako ih pokreću slična uvjerenja i potrebe kao i grandiozne narcise. Iako o tome ne govore glasno, ranjivi narcisti imaju isti osjećaj podobnosti, osjećaj "posebnosti" i uvjerenje da su oni sami po sebi bolji od ostalih ljudi kao što je to slučaj i s grandioznim narcisima. Postoji određeni sukob između onoga što je izvana predstavljeno i onoga što je iznutra doživljeno za ranjivog narcisa. Dok grandiozni narcis svoje osjećaje javno izlaže i nameće, ranjivi narcis može djelovati superiorno na samosvjestan način te se uključiti u pasivno-agresivno ponašanje i postati emocionalno distanciran. Poput mnogih grandioznih narcista, ranjivi narcisi imaju krhak ego, a kritika ih više pogađa nego grandiozne narcise. Sve ove osobine ličnosti mogu otežati vezu s ranjivim narcisom.

Možda te zanima... Zašto narcisoidne osobe zlostavljaju osobe koje vole? Psiha i seks

Uvijek su njihove potrebe na prvom mjestu

Ako si u vezi s ranjivim narcisom, njihove potrebe su nekako uvijek na prvom mjestu, dok se tvoje mogu staviti na čekanje. Možda otkriješ da vaša veza funkcionira sve dok svom partneru pružaš ljubav i pažnju, ali kad se karte okrenu i ako tebi treba pomoć vrlo je moguće da ti je partner neće biti u stanju pružiti. Radi ovakvog određivanja prioriteta često se možeš zateći kako te partner ne sluša ili ne shvaća značaj onoga što pokušavaš reći, a sve to može biti ponižavajuće, frustrirajuće i štetno.

Emotivno su zahtjevni

Biti u vezi s ranjivim narcisom iscrpljuje jer su emocionalno zahtjevni. Njima je potrebno obožavanje i očekuju od partnera/ice da stalno hrani njihov krhki osjećaj vlastite vrijednosti. Stalno će im trebati sigurnost i pažnja. Biti tu za njih može biti beskrajan i iscrpljujući posao.

Možda te zanima... Narcisoidni poremećaj ličnosti: 9 znakova kako ih prepoznati Psiha i seks

Uvlače te u svoje složene odnose

Ranljivi narcisi vjerojatno sudjeluju u nizu manipulativnih i kompliciranih odnosa s obitelji i prijateljima. Ako postaneš njegova "zakonita", vjerojatno ćeš se naći zapletena u složenu mrežu odnosa, prisiljena zauzeti se za "njegovu stvar", čak i kad osjećaš drugačije.

Koriste taktike manipulacije

Biti s ranjivim narcisom  može biti strastveno i intenzivno iskustvo. Vjerojatno će ti reći da te neizmjerno voli i treba. Iako se svi volimo osjećati cijenjenim, on te može navesti na to da se osjećaš kako si mu neophodna. Ako se ne slažeš sa svim njegovim stavovima, moguće je da će ti uskratiti ljubav i pažnju. Kad nešto ne želiš učiniti ili se ne slažeš s njim, često ćeš čuti "ti mene ne voliš" sa svrhom da te natjera da učiniš kako on želi. Drugim riječima, emocionalno će manipulirati tobom na različite načine.

Možda te zanima... Kako prepoznati narcisa, ostaviti ga i preboljeti? Psiha i seks

Za mir u kući osjećat ćeš se kao da hodaš po ljusci jajeta

Ranjivi narcisi su toliko osjetljivi na kritike da se bojiš reći bilo što, što bi ih moglo uznemiriti čak i kad je komentar potpuno pošten i opravdan. Nakon nekog vremena u ovakvoj vezi, postat ćeš sklona autocenzuri  kako ne bi izazvala njegovu pretjeranu reakciju. Teže je prepoznati ranjivog nego grandioznog narcisa, ali učinci življenja s njima su vrlo slični. Osim promjene vlastitog ponašanja u odnosu na njih, dobro je znati da osobe s ranjivim narcizmom prije traže pomoć nego grandiozni narcisi, osobito ako pate od  tjeskobe i depresije.

Izvor: Psychology Today

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.