Psiha i seks 03. studenoga 2023.

Život s anksioznošću: Kako izgleda i što poduzeti

žena
Foto: Unsplash
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako čitate ovaj tekst, vjerojatno dobro poznajete kako je probuditi se ujutro, i prije nego otvorite oči, već osjetiti pritisak u prsima, nemogućnost da udahnete, trnce u ekstremitetima ili čak znojenje ruku.

Misli lete jedna za drugom pa “žvačete” i probavljate neriješene situacije iz prošlosti ili se pripremate za budućnost. Preko dana bude lakše, ali se onda ponovo dogodi “nešto” što započne novi krug. I jednom kad se dobro usidri u tijelu, taj krug anksioznosti kao da ima vlastiti život. Više nije ni jasno odakle dolazi osjećaj neprestane opasnosti i neizvjesnosti, impuls se aktivira automatski jer ste ga već puno puta ponovili. Tako se stvaraju uvjeti da anksioznost postane trajno stanje.



Jeste li se već navikli na anksioznost i samo gurate dan za danom? 
A što kad ne biste morali gurati cijeli život? I kada bi postojao način da anksioznost ne osjećamo skoro pa cijelo vrijeme?

Većina nas je kroz odrastanje i djetinjstvo naučila da jednostavno “preskočimo” prirodne reakcije svog tijela kao odgovor na stresne situacije. Kad to napravimo dovoljno puta i dovoljno rano, naš sustav to počne automatski raditi. Prestanemo primjećivati vanjske okidače, ne reagiramo pravovremeno te se anksioznost nagomila u našem tijelu i postane naš stalni pratitelj. Počnemo se buditi s knedlom u grlu i/ili pritiskom u prsima, a da ni sami nismo sigurni zašto.

anksioznost simptomi Možda te zanima... Anksioznost: simptomi, vrste i liječenje prirodnim putem Zdravlje

Stres i anksioznost postanu neodvojivi dio nas, kao da su oduvijek i bili tu. Taj sustav koji automatski obavlja procese u našem tijelu, zove se autonomni živčani sustav. Da bismo bolje razumjeli što se događa s nama i kako si možemo pomoći, važno je da pogledamo anksioznost iz pozicije autonomnog živčanog sustava. Dobra stvar je da svojom pažnjom i davanjem dovoljno vremena (a to je izazov jer kad smo anksiozni, nemamo vremena), možemo otkriti što je ono što nam uzastopno promiče. To nam omogućuje da bolje razumijemo sebe i lakše pronađemo način kako da si pomognemo.

Kad naše tijelo osjeća anksioznost, tada se nalazimo u modu kojeg popularno nazivamo Fight or flight. Taj dio nam ne dozvoljava umirivanje i ima konstantu potrebu zaštititi se od opasnosti. Paradoksalno, mi se možemo osjećati sigurno samo kad se bojimo, odnosno pripremamo za opasnost. Anksioznost je jedan od načina na koji nam tijelo komunicira da se događa nešto što traži našu pažnju.

Umjesto da pokušamo ušutkati ono što nam govori (jer je neugodno), možemo postati intimniji s onim što osjećamo u sebi. Zainteresirati se za ono što nam zaista govori i istodobno si dopustiti da osjećamo što osjećamo i ne boriti se protiv toga. Kada počnemo razumijevati poruke svog tijela i naći načina da propustimo potrebne osjećaje, anksioznost gubi na svojoj snazi.

Možda te zanima... Kći poznate glumice od malena se bori s anksioznim poremećajem Zdravlje

Jeste li ikada razmišljali kako bi život s anksioznošću mogli preoblikovati u život s više mira, prostora i slobode? 
 Ako vas zanima kako to početi raditi, ako želite bolje razumjeti procese koji dovode do anksioznosti i kako si pomoći, imate priliku prijaviti se na besplatno zoom predavanje.

Datum: 6.11.2023., u 19:00 Platforma: Zoom Vode: Antun Cerovečki i Gordana Marincel, terapeuti koherentne tjelesne psihoterapije Prijave na: antun.cerovecki@gmail.com

 | Author:

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.