Psiha i seks 13. prosinca 2010.

Zimski blues jače djeluje na žene

Zimski_Blues
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Sezonski poremećaj raspoloženja, koji ćešće pogađa žene, povezan je s manjkom dnevnog svjetla tijekom zime, a simptomi su mu previše spavanja, stalan nedostatak energije, osjećaj depresije, jutarnja mučnina, prejedanje, problemi s koncentracijom, žudnja za ugljikohidratima, porast tjelesne težine, iritabilnost

Promjene raspoloženja često vežemo uz promjene temperature, tlaka i ponajviše godišnjeg doba. Iako narodna psihologija često daje krive informacije, neke stvari ipak drže vodu. Danas mnogi govore o problemu koji se zove ''sezonski poremećaj raspoloženja'' ili ''Seasonal Affective Disorder'' (SAD) na engleskom, koji je nekima poznat i pod popularnim imenom ''zimski blues''.

Debljanje kao posljedica zimske depresije

Vrlo dobro evidentirana pojava često se može zamijetiti na sjeveru, u skandinavskim zemljama, Aljaski, Kanadi, i tako dalje. SAD se kod pacijenata koji od njega boluju ne dijagnosticira zasebno kao poremećaj raspoloženja već kao depresivna epizoda ili veliki depresivni poremećaj, te se simptomi često razlikuju od pacijenta do pacijenta, iako se mogu svesti na nekoliko osnovnih: previše spavanja, stalan nedostatak energije, osjećaj depresije, jutarnja mučnina, prejedanje, problemi s koncentracijom, žudnja za ugljikohidratima, porast tjelesne težine, iritabilnost.

Naravno, valja upamtiti da čak i ako osoba ima nekoliko ovih simptoma ne boluje nužno od SAD-a, kojeg nije jednostavno dijagnosticirati. Simptomi moraju trajati i do dvije godine i u dijagnosticiranje se može upustiti samo iznimno stručna osoba. Simptomi se češće pojavljuju kod žena nego kod muškaraca, što donekle ima smisla s obzirom da žene koje su lošijeg raspoloženja češće pribjegavaju prejedanju slatkim, što utječe na njihovu tjelesnu težinu.

Pozitivna stvar kod SAD-a jest da i kod vrlo teških simptoma, za razliku od velikog depresivnog poremećaja, oni polako nestaju sa promjenom godišnjeg doba.

Terapija svjetlom uspješna kao i lijekovi

Kao terapija za SAD koriste se antidepresivi, kognitivno-bihevioralna terapija i ionizirani zrak, međutim terapija svjetlom (fototerapija) često je najuspješniji ili jednako uspješan tretman kao i tretman lijekovima. Za potrebe terapije koristi se određena vrsta svjetlosti (punoga spektra, bijela svjetlost), obično ujutro, 30-60 minuta.

Ono zanimljivo i ne tako poznato je da se rijetki oblik SAD-a javlja i u proljeće i rano ljeto. Međutim, ne raspolažemo s mnogo informacija o njemu, iako znamo da simptomi nisu jednaki. Da ne postoji i ovakav tip SAD-a bilo bi jednostavnije donijeti zaključak da ljudi koji pate od SAD-a pate isključivo zbog manjka dnevne sunčeve svjetlosti. Ovako možemo samo zaključiti da postoji neka povezanost između manjka sunčeve svjetlosti i zimskog tipa SAD-a, ali priroda te povezanosti nije posve jasna.

Za dodatna pitanja, informacije i savjete vezane uz stres management možeš se obratiti na mail: icerense@yahoo.com ili mob: 098/9175-210

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.