Psiha i seks 20. lipnja 2011.

Ženske suze smanjuju muški libido

Zenske_Suze-Zk
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ženske suze smanjuju seksualnu želju kod muškaraca, a to se ne odnosi samo na promatranje uplakanih žena, već isti učinak ima i sam "miris" suza. Istraživanja su pokazala da se ovaj efekt odnosi samo na suze izazvane tugom, dok, primjerice, plač potaknut crvenim lukom ne smanjuje potenciju

Suze uzrokovane tugom

Kad žene plaču, muškarcima opada libido, pokazalo je nedavno istraživanje provedeno u Izraelu. No, to ne znači da bi se žene, pa i muškarci, trebali susprezati kad imaju potrebu za plačem, jer bi to bilo štetno po zdravlje.

U istraživanju, muškarcima je dano da njuškaju posudu u kojoj su se nalazile ženske suze ili slana voda. Pritom niti jedan ispitanik nije znao što je u kojoj posudi, iako su tekućine imale jednak, odnosno gotovo nikakav, miris.

Dok su njuškali tekućinu iz posude, ispitanici su gledali fotografije žena sa zadatkom da ocijene koliko im se sviđaju. Iako je svaki ispitanik na ocjenjivanje dobio istovjetne ženske fotografije, oni koji su njuškali suze dali su niže ocjene od onih koji su njuškali slanu vodu.

Iz rezultata eksperimenta znanstvenici su zaključili da suze sadrže kemikalije koje suzbijaju lučenje testosterona i nepovoljno utječu na centar za seks u muškom mozgu. Takvo svojstvo, čini se, imaju samo suze uzrokovane tugom, ali ne i izazvane blizinom crvenog luka ili nekog drugog nadražujućeg sredstva.

Kemijski utjecaj suza

Prethodna su istraživanja utvrdila da promatranje uplakanih žena smanjuje požudu, no ovo je istraživanje pokazalo da utjecaj suza nije samo vizualan, već i kemijski.

'Suze nisu samo tvar koju proizvodimo kad smo tužni, već i signal kojeg nesvjesno šaljemo drugima', komentirao je istraživanje dr. Roni Rosenberg iz Tel Aviva.

'Od ranije se zna da tuđe suze obuzdavaju agresivno ponašanje. Sniženje testosterona koje je utvrđeno u istraživanju pruža dio objašnjenja za ovaj fenomen', dodaje dr. Rosenberg.

Pretpostavlja se da tvari u suzama spadaju u feromone, kemijske signale na bazi hormona koji kroz nosnice dopiru do mozga i uzrokuju emocionalne reakcije kod okoline. Najčešće se ove kemikalije spominju u kontekstu nagle seksualne želje koju neobjašnjivo osjetimo prema nekome iz neposredne blizine.

Emocionalni efekt feromona

No, feromoni nisu samo tvari koje sudjeluju u izazivanju seksualne privlačnosti, već svi spojevi koji njušnim putem proizvode emocionalni učinak.

Tako su feromoni i one molekule koje nam javljaju da je netko zabrinut, preplašen ili - tužan.

Očito, suze sadrže baš feromone vezane za tugu, koji djeluju čak i onda kad ne vidimo onoga tko ih je isplakao.

Miris bez mirisa

Zanimljivo je da feromoni zapravo nemaju miris, ili je on toliko slab da ga ljudi uopće ne mogu detektirati.

Unatoč tome, ipak djeluju tako da prolaze kroz nosnice i prodiru do mozga, gdje aktiviraju ili deaktiviraju određene mentalne funkcije.

Naš mozak sam dešifrira pojedini feromon, tako da mi ni ne znamo da je on uzrok zbog kojeg nam se netko svidio ili probudio naše sažaljenje.

Znanstvenici pretpostavljaju da i muške suze imaju jednak učinak na žensku požudu, no to će biti predmet nekog drugog istraživanja. Baš kao i pitanje što se događa kad njuškamo suze radosnice.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.