Psiha i seks 13. lipnja 2011.

Što stvarno privlači cure?

Cure_I_Decki
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Iako tvrde da ih s nogu obaraju intelektualne i moralne kvalitete partnera, istraživanja pokazuju da djevojke najviše padaju na "dobra stara" obilježja muškosti. Mišićavost sugerira da je muškarac dominantan u društvu, ožiljak ukazuje na borbenost karaktera, a najveću prednost pri udvaranju ipak donosi imovinski status

Pravila seksualne privlačnosti

Mnogi sudionici anketa nisu iskreni, već daju odgovore koji se očekuju od pristojnog dečka ili djevojke. Želeći ispasti civilizirane, mnoge djevojke anketarima govore da su im kod dečka najvažnije dobrota, poštenje i pamet, kako bi umanjile značaj privlačnog izgleda. Partnerovo imovinsko stanje? Malo koja će to uopće spomenuti.

Ozbiljna znanstvena istraživanja o osobinama koje su doista presudne za partnerovu poželjnost daju bitno drugačije podatke. Psiholozi i seksolozi koji su na velikim uzorcima proučili zakonitosti seksualne privlačnosti tvrde da djevojke manje padaju na intelektualne i moralne kvalitete, a više na "dobra stara" obilježja muškosti.

Primjerice, dečki dobro znaju zašto provode mnogo vremena na sportskim terenima: nabildano tijelo jamči više zavodničkih uspjeha. Između unutrašnje ljepote i nabujalih mišića, žene pretežno biraju ovo drugo.

'Žene smatraju da su mišićavi muškarci poželjniji za seks, a mišićavi i sami priznaju da imaju više partnerica od mršavih mladića', govori dr. David Frederick s kalifornijskog sveučilišta UCLA.

Privlačnost mišićavog tijela

Frederickova je ekipa anketirala 99 muškaraca vrlo različite tjelesne građe, od jako mršavih do prilično nabildanih, pitajući ih koliko su partnerica imali. Pokazalo se da su kršniji momci imali više djevojaka od svojih krhkijih vršnjaka.

Potom je skupina žena promotrila fotografije istih 99 muškaraca i ocijenila njihovu privlačnost. Dečki očito nisu lagali o svojim iskustvima, jer su najviše prosječne ocjene od cura dobili najmišićaviji, a najniže oni s najslabije razvijenim tijelima.

'Mišići spadaju u sekundarna spolna obilježja. Oni kojima su ta obilježja naglašenija bolje prolaze kod suprotnog spola', kaže dr. Frederick.

Poznato je da mišićavost ovisi o testosteronu pa žene po mišićavosti zaključuju da je takav muškarac fizički snažan, dominantan u društvu i potentan u seksu.

Obrijana vs dlakava lica

Dlakavost je još jedno sekundarno spolno obilježje kod muškaraca. Iako je zadnjih desetljeća ojačao trend muške depilacije, prirodna je dlakavost vidljiva i kod onih koji odstranjuju svoje vlasi.

Znanstvenici s engleskog Sveučilišta Northumbria utvrdili su kako su ženama privlačniji muškarci na čijim se licima očituje dlakavost, pa makar i samo u vidu "sjene" par sati nakon brijanja.

Najbolje su prošli muškarci s tek izraslim dlačicama, starim nekoliko dana, dok su slabe ocjene dobili oni čija su lica savršeno i svježe obrijana, jer se na njima ne vidi stupanj prirodne dlakavosti. Tko bi rekao, ipak su na dnu popularnosti muškarci s dugim bradama, jer se doimaju pretjerano agresivni i neuredni.

Ratnici su tako poželjni!

Brazgotina na licu nije sekundarno spolno obilježje, ali su borbeni i odvažni muškarci skloniji zaraditi ožiljak. I upravo su primjerci s ožiljcima na obrazu, bradi i čelu ocijenjeni seksualno najpoželjnijima za žene u istraživanju provedenom na sveučilištima u Liverpoolu i Stirlingu.

Ožiljak ukazuje na sklonost hvatanja u koštac s opasnostima, što žene cijene i honoriraju povećanom naklonošću.

Pravilnost crta lica izuzetno je važna za dopadljivost. Ne samo što cure radije stupaju u vezu s dečkima simetričnih lica, već s njima jače uživaju u seksu, pokazalo je istraživanje Randyja Thornhilla sa Sveučilišta u New Mexicu.

Simetrija je jedno od ključnih obilježja ljepote. Iako pretpostavka da ljepota znači zdravlje nije dokazana, ljudi obično smatraju da je znak kvalitetnih gena i dobrog zdravlja. Ljepota je naprosto znak dobrih gena za – ljepotu, a ona je vrlo važan čimbenik životnog uspjeha.

Međutim, nije sve tako crno, jer muške osobine koje nemaju veze s inteligencijom i moralom nisu jedine koje su privlačne ženama. Dapače, žena koja traži dugotrajnu i stabilnu vezu naklonjenija je manje muževnim tipovima, osjećajući da su takvi vjerniji, požrtvovniji i pouzdaniji za obiteljski život.

Bogati su "najljepši"

Tjelesne osobine poput simetričnosti, naglašenih spolnih obilježja i ozljeda od tučnjava što se privlačnosti tiče imaju jaku konkurenciju u – imovinskom statusu!

Sklonost imućnim muškarcima zabilježena je u svim povijesnim razdobljima i kulturama. Prednost koju bogatstvo daje pri udvaranju poznata je i iz svakodnevnog iskustva, a dokazana je i u kontroliranim istraživanjima.

I ne samo da žene radije ulaze u vezu s onim tko im može pružiti veću udobnost i sigurnost, već s njima jače uživaju u seksu nego s partnerima skromnijeg ekonomskog stanja. To su pokazala istraživanja u Britaniji i dalekoj Kini, što potvrđuje da neke ključne zakonitosti vrijede i u međusobno vrlo različitim kulturama.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      snjeska83

      ja volim da je moj pametan i ima malo vise mesa na sebi ahaha, volin inteligenicju kod njeg jer onda mogu o svemu pricat i volim da ima mesa da imam kaj hvatat kaj ne, malo vise masnoca nikad ne skodi, sam da nije strkljavac

    • Default avatar -
      Buttercup

      I ja se slažem! :-)

    • Default avatar -
      labica

      najbolja je kombinacija intelekta i mišića. :) s vremenom primjetim da mi smeta nedostatak inteligencije. kako god mišići pod rukama bili dobri ;)

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.