Psiha i seks Moje emocije 27. rujna 2019.

Zašto jedan od napoznatijih duhovnih autora kaže da se trebaš buditi u 5 ujutro?

Foto: PR
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Čitateljima koji prate duhovnu, motivacijsku i drugu literaturu usmjerenu ka mijenjanju života, ime Robin Sharma bit će dobro poznato.

Robin Sharma globalno je cijenjen humanitarac kojeg se smatra jednim od najboljih svjetskih savjetnika za vodstvo i optimizaciju vlastitih potencijala. Među njegove klijente ubrajaju se čuveni milijarderi, profesionalne sportske superzvijezde i mnoge tvrtke s popisa Fortune 1000 – što je izniman uspjeh.

Bestseleri ovog autora kao što su Redovnik koji je prodao svoj Ferrari i Vodič prema vrhunskom uspjehu prevedeni su na više od devedeset jezika, čineći tako Sharmu jednim od najčitanijih autora današnjice, a mogli smo ga čitati i na našem jeziku (mnoge su knjige izašle iz prodaje, ali saznajemo da će barem dvije dobiti novo izdanje iduće godine). Nedavno je objavljena njegova posljednja knjiga intrigantnog naslova Budni u 5.

Prvo što bi mogla pomisliti jest da se ionako ne naspavaš dovoljno pa ne vidiš razloga da od sna otkidaš još koji sat. Svakako si u pravu, kvalitetno spavanje jedan je od preduvjeta zdravog života. No, jesi li se ikada zapitala kamo odlaze svi sati tvojega dana? Kamo su nestali mjeseci, godine, desetljeća? Jesi li uspješna i zadovoljna te slijediš li svoje snove? Većina će nas na ova pitanja odgovoriti negativno. Upravo to je Sharmina osnovna postavka – ne radi se samo o ranom ustajanju iz naslova, naravno, već o načinu kojim ćeš raznim metodama i tehnikama promijeniti svoj život u njegovoj cijelosti.

 | Author: PR Foto: PR

Knjiga je strukturirana kao priča, a glavni su likovi poduzetnica, umjetnik i milijarder. Poduzetnica je na rubu samoubojstva jer joj u njezinoj vlastitoj tvrtki pripremaju pad, umjetnik je izgubio inspiraciju za stvaranje, a milijarder zna kako im pomoći. Kada ih pozove u posjet k sebi na Mauricijus, ponudi im potpunu transformaciju njihovih egzistencija te im obeća da će se dobro zabaviti. Da, ovo je priručnik, ali ima i radnju poput romana. Sljedeći milijardera u njegovim otkačenim ispadima, leteći s lokacije na zanimljivu lokaciju, poduzetnica i umjetnik savladat će sustav koji dovodi do sigurnog uspjeha. Tebi kao čitatelju ovo vjerojatno vrlo dobro zvuči, i stvarno jest tako, ali svaki savjet iz ove knjige moraš sprovesti u djelo sama jer inače neće biti ništa od obećanih promjena – tvoj ulog je trud, ostalo daje autor. Sharma je, osim svojim uvidima i tehnikama, nadahnjujuć i svojim stilom pisanja koji pršti od života.

No zašto smo i ovdje i u naslovu dodatno istaknuli trud? Stoga što je upravo potrošenost koja obilježava naše moderne živote uzrok sveg neuspjeha. Budući da si većinom iscrpljena – obavezama, lošim upravljanjem vremenom, snažnom ambicijom ili pak dosadom i besmislom te digitalnim umorom od surfanja internetom – nemaš dovoljno energije za velike promjene. Energija se mora skupiti, a autor zna kako.

Sharmi je opisana situacija itekako poznata te on svoje tehnike uvodi malo po malo, iz poglavlja u poglavlje. Likovi poduzetnice i umjetnika služe kao provjera shvaćanja iznesenog jer oboje postavljaju brojna pitanja te izražavaju sumnje koje se nalaze i u čitateljevu umu. Milijarder je genijalan učitelj: na sva pitanja odgovara strastveno, elokventno i vrlo jasno te pruža osjećaj sigurnosti kroz svoje suosjećanje.Također, junaci ove knjige simboli su različitih svjetova. Poduzetnica onog poslovnog, umjetnik onog kreativnog, malo slobodnijeg. Time autor naglašava da se njegove metode lako mogu koristiti u bilo kojem području života, obuhvaćajući najšire ljudske sklonosti i ciljeve.

Jedna od najzanimljivijih novih knjiga iz područja samopomoći u najširem smislu.

Možda te zanima... '7 stvari koje su se dogodile kada sam se počela buditi u 4 sata ujutro' Ljepota i relax

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.