Psiha i seks 31. kolovoza 2019.

Vježbe s kuglicama za bolji seks i vaginalno zdravlje

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Vaginalni mišići važni su za statiku i funkciju spolnih organa, a s vremenom ili nakon poroda mogu oslabjeti i negativno utjecati na funkcije mokrenja i seksualni život. Dr. sc. Erden Radončić, spec. ginekologije objašnjava na koje točno mišiće djeluje vježbanje s kuglicama.

Kim Anami, seksualna terapeutkinja promovira dizanje tereta vaginalnim mišićima kako bi ojačali.

Drevna taoistička metoda

Mišići vagine iznimno su važni za statiku i funkciju spolnih organa i mokraćnog mjehura, a tijekom trudnoće ili nakon poroda dolazi do njihovog slabljenja. Neke žene iako nisu rodile također mogu imati slabe vaginalne mišiće te im to može utjecati na seksualni život, ali i na funkcije mokrenja. Kim Anami, seksualna terapeutkinja koja promovira dizanje tereta vaginalnim mišićima objašnjava da je to metoda kojom se ne samo jačaju mišići vagine i dna zdjelice već se njome potiču žene da se i fizički i emocionalno povežu sa svojom vaginom i njenom seksualnom energijom.

Anami, koja podiže terete koristeći svoje vaginalne mišiće, započela je svjetsku turneju kako bi educirala žene o važnosti vaginalnih mišića te im pokazala koje sve prednosti njihovo jačanje ima za žene. Ona objašnjava da je dizanje tereta na ovaj način zapravo drevna taoistička metoda u kojoj se na seks gledalo kao na lijek, a jačanje vaginalnih mišića bio je važan dio njihovog zdravstvenog režima. Taoistički režim jačao je mišiće dna zdjelice, podupirao unutarnje organe i podizao seksualnu energiju u cijelom tijelu.

Vagina-Zena Možda te zanima... Test: Provjeri jesu li tvoji vaginalni mišići slabi ili 'samo' umorni Zdravlje

Učinkovitije od Kegelovih vježbi?

Podizanje tereta vaginalnim mišićima prakticira se komadom žada u obliku jajeta na kojem je nit za koju se mogu privezati različite vrste tereta. U kineskoj medicini, žad se koristio za ozdravljenje i uravnoteženje ženskog reproduktivnog sustava. Osim jaja od žada u slobodnoj prodaji nalaze se i kuglice od silikona i stakla. Kuglice ili jaja dostupni su u tri različite veličine i na početku se počinje s velikim jajetom te se s povećanjem kontrole mišića i snage kreće prema manjoj veličini. Teret se vezicom povezuje s jajetom putem rupice koja se u njemu nalazi, dok kuglice već imaju malu omču na koju se teret može objesiti.

Anami objašnjava da je ovakav način jačanja mišića dna zdjelice puno učinkovitiji od klasičnih Kegelovih vježbi jer se vježba s dodatnim otporom u obliku kuglica ili jaja. Anami je na Instagramu potakla pokret pa pod hashtagom #thingsiliftwithmyvagina možeš pronaći brojne fotografije na kojima žene jačaju vaginalne mišiće dižući različite terete.

Ojačani mišići vagine mogu donijeti bezbroj zdravstvenih pogodnosti:

  • sprječava pomak vagine odnosno vaginalni prolaps
  • omogućuje lakši porod i brži oporavak
  • uklanja probleme urinarne inkontinencije
  • povećava cirkulaciju u vaginalnim kanalima i omogućuje lakše vlaženje vagine
  • bolji i intenzivniji orgazam
  • povećava libido i ugodnost prilikom seksa
Možda te zanima... 9 stvari koje treba znati o zdjelici kako bi vagina ostala u formi Psiha i seks

Kuglice jačaju tonus

Dr. sc. Erden Radončić, spec. ginekologije i porodništva te uži specijalist humane reprodukcije iz Poliklinike Repromed u Zagrebu, objasnio je da je mišiće dna zdjelice, u koje spadaju i one grupe koji podupiru vaginalne stijenke, uvijek dobro jačati općim tjelovježbama ili za to posebno predviđenim vježbama, tzv. Kegelovim vježbama. Dodaje da je taj dio mišića tijela odgovoran za statiku zdjeličnih organa o kojima ovisi njihova pravilna funkcija. S vremenom, a posebno kod žena koje su više puta rodile mišićni tonus popušta te se time remeti funkcija mokrenja, stvaraju se češće upale mokraćnih puteva pa čak i organa (prije svega maternice). Doktor Radončić naglašava da se neki od ovih poremećaja moraju rješavati isključivo kirurški, ali mnogi se mogu prevenirati vježbama za jačanje vaginalnih mišića.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

''Kegelove vježbe predviđene su za širu skupinu mišića od vježbi s kuglicama koje primarno djeluju na jačanje tonusa samih sfinktera (kružnih steznih mišića) i podupirača vagine. Kegelove vježbe uglavnom djeluju na cjelokupnu tzv. dijafragmu zdjelice. Za normalan spolni život neophodan je potpuni integritet zdjeličnih organa i mišića te bilo kakvo remećenje svakako pogoršava spolni život,  a time vrijedi i obrnuto. Olakšavanje poroda je svakako značajna prednost ovakvih vježbi jer se mišićima povećava elasticitet, njihova snaga i voljna relaksacija, što sve zajedno može biti povoljno'', objašnjava dr. Radončić.

Kako ojačati mišiće?

Iskustvo pokazuje da trećina žena počinje izvoditi Kegelove vježbe stišćući pogrešne mišiće pa je stoga korisno informirati se o tome kako ih izvoditi na ispravan način. Neki autori tvrde kako se najbolji rezultati postižu ako se, uz glazbu, vježbe izvode dva puta dnevno, prije ustajanja i prije spavanja, kad smo najopušteniji. Doznaj kako pravilno izvoditi Kegelove vježbe.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.