Psiha i seks 04. prosinca 2020.

Tri stvari koje vezu čine stabilnom i jedan osjećaj koji vodi u razvod

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Odnosi u romantičnim vezama nesumnjivo su veoma složeni. Ipak, jedna studija objavljena u Journal of Family Psychology otkrila je da se razlozi naše angažiranosti u vezi mogu svesti u četiri kategorije. Svaki od tih razloga ima moć predvidjeti može li veza izdržati test vremena ili će puknuti uslijed nedaća.

Mnogi su tvrdili da je važno ispitati različite aspekte predanosti u romantičnim vezama, ali malo je studija to učinilo. Koristeći veliki, nacionalni uzorak nevjenčanih odraslih osoba u vezama (N = 1184), jedno je istraživanje ispitivalo četiri aspekta predanosti vezama i njihove povezanosti s prilagodbom i stabilnošću odnosa. 

Koristeći podatke 1.184 neudane odrasle Amerikanke u vezama, istraživači su otkrili da su tri od četiri vrste angažiranosti u odnosu povezane s višim stopama stabilnosti odnosa i mogu predvidjeti hoće li parovi ostati zajedno. Te tri vrste obveza bile su:

  •  Međuljudske obveze (pozitivni osjećaji prema partneru i želja da ostanu zajedno)
  •  Socijalni pritisak da ostanu zajedno
  •  "Materijalna ograničenja" poput zajedničke djece, najma ili kućnog ljubimca.

Četvrta i posljednja vrsta obveze bila je povezana s većom vjerojatnošću prekida veze. Istraživači su ovu kategoriji nazvali "osjećajem ograničenja".  Ako si ikada bili u vezi koja traje predugo, vjerojatno si se ponekad osjećala zarobljeno.

"Više posvećenosti, više materijalnih i percipiranih ograničenja i manje osjećaja ograničenja jedinstveno su povezani s većom vjerojatnošću da partneri ostanu zajedno tijekom razdoblja od osam mjeseci", zaključuju autori studije.

Naravno, s obzirom na pandemiju koronavirusa, čak se i oni koji su u stabilnim vezama danas osjećaju malo više zarobljeni nego inače, i može biti teško razlikovati frustracije povezane s pandemijom i stvarne nesuglasice s partnerom. U nastavku pročitaj savjete o vezama koji ti mogu pomoći održati snažnu vezu kroz ova izazovna vremena.

Možda te zanima... 6 znakova da će te tvoj partner voljeti još dugo, a možda i zauvijek Psiha i seks

Aktivirajte se

Chris Kraft, doktor znanosti, psiholog i stručnjak za odnose i seksualnost, rekao je za Johns Hopkins Medicine da, usred pandemije, "čak i posvećeni parovi mogu početi postati letargični i izgubiti osjećaj za vrijeme, pitajući se: Koji je danas dan?" Dodaje: "Osjećaj monotonosti može prouzročiti otupjelost osjećaja, što je dio suočavanja s toliko neizvjesnosti u svijetu trenutno." Srećom, možeš razbiti tu monotoniju i ojačati svoju vezu tako što ćete se zajednički aktivirati. Kraft predlaže odlazak na trčanje, vožnju biciklom ili vrtlarenje – sve što pokreće vaše endorfine. "Parovi koji mnogo vremena sjede mogu započeti sa zdravim navikama, poput redovitih zajedničkih šetnji na otvorenom u to vrijeme", kaže Kraft.

Ne očekujte normalan seksualni život

Kraft upozorava da postavljanje velikih očekivanja za spolni život tijekom pandemije može prouzročiti sukob između partnera. "Stres je vrlo stvaran, posebno ako se jedna ili obje osobe bave djecom kod kuće, zbog financijskih problema, gubitka posla ili bolesti koja pogađa prijatelja ili člana obitelji. Te zabrinutosti, zajedno s generaliziranom neizvjesnošću o tome što će se sljedeće dogoditi, mogu ometati seksualnu želju", objašnjava.

Planirajte nešto zabavno

Sad kad su vaša omiljena mjesta za spojeve privremeno zatvorena, nije baš najlakše planirati izlaske ili zabavu sa svojim partnerom. No, prema Kraftu, stvaranje novih, različitih planova može uvelike utjecati na održavanje vaše veze - i mala će gesta biti zaista cijenjena u našim trenutnim uvjetima.

Možda te zanima... 3 razloga zbog kojih žene glume orgazam Psiha i seks

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.