Psiha i seks Seks i veze 06. studenoga 2020.

3 razloga zbog kojih žene glume orgazam

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Većina spolno aktivnih žena barem je jednom tijekom svog života odglumila orgazam. I dok neke žene glume orgazam kako ne bi povrijedale muškarca, a neke kako bi potaknule vlastiti libido, sigurni smo da sve zanima je li konačno utvrđen "pravi razlog" zašto žene glume orgazam?

Dosadašnja istraživanja utvrdila su da žene glume orgazam radi podređivanja muškarčevim potrebama. No, u nedavno objavljenoj studiji  u časopisu Archives of Sexual Behavior o razlozima zašto žene lažiraju orgazam, istraživač je razgovarao sa mnogim ženama koje su objašnjavale glume li orgazme i zašto. Neke žene su rekle: "Naravno, tko ne glumi?" dok su druge bile šokirane samim pitanjem: "Žene bi trebale zahtijevati orgazam!", izjavile su.

No, kopajući malo dublje, mnoge od tih žena temeljile su svoje postupke na društveno uvjetovanim uvjerenjima o spolu. Često su se pojavljivale naracije o muškarcima poput onih: "muškarci trebaju" i "žene moraju" ili "žene bi trebale". No ipak, postoji više od jednostavne pragmatike koja određuje kada i tko glumi orgazam. 

Lažiranje orgazma radi zadržavanja partnera

Evolucijska psihologija objašnjava fenomen lažnog orgazma kao "strategiju zadržavanja partnera", pri čemu muškarci cijene i priželjkuju orgazme partnerice. Sukladno tome, žene će u heteroseksualnim vezama lažirati svoj orgazam kako bi zadovoljile svog partnera, pritom se nadajući zadržavanju partnera. Ovu hipotezu potvrdilo je i još jedno novo istraživanje. Naime žene koje su smatrale da će ih partneri varati, češće su lažirale orgazam.

Stvari koje se mogu dogoditi nakon seksa Možda te zanima... Žene otkrivaju u kojoj pozi najlakše dožive orgazam Psiha i seks

Lažiranje radi seksualnog zadovoljenja partnera

U istraživanju se pokušalo saznati kako bi se specifična uvjerenja o seksu i o spolu mogla povezati s glumljenjem orgazma. Otkriveno je da će žene vjerojatnije lažirati orgazam, ako smatraju da će time zadovoljiti partnera. To možda ne čudi, ali vrijedno je rasprave, posebice jer u dominantom diskursu prevladava ideja da bi muškarci trebali mariti za zadovoljstvo svoje partnerice. Većina žena složila bi se da muškarci ne bi trebali biti sebični u krevetu, već bi se trebali prilagoditi partnerici, njenim željama i potrebama. Međutim, ono što sugerira ovo nedavno otkriće jest da postoji razlika između želje da žena doživi orgazam zbog vlastitog zadovoljstva, bez pritiska i potrebe za orgazmom kako bi zadovoljila partnera. Upravo ta razlika može biti ključna razlika između stvarnog i lažnog orgazma za ženu.

Možda te zanima... Zašto neke žene orgazam mogu doživjeti samostalno, ali ne i s partnerom Psiha i seks

Glumljenje zbog nedostatka razloga da to ne učine

Pored ovih specifičnih uvjerenja o seksu i spolu, studija je mjerila i raširene rodne stavove koji nemaju izravne veze sa spavaćom sobom, ali koji utječu na naše interakcije s drugima na temelju njihova spola. Primjerice, uvjerenja poput žene su pretjerano osjetljive ili muškarci bi trebali voljeti, štovati i brinuti o ženi. Takva i slična uvjerenja mogu podsvjesno utjecati na načine naše komunikacije s muškarcima i ženama. U ovom istraživanju pokazalo se da su žene koje imaju negativna uvjerenja o svom spolu te odbacuju feminizam, češće lažirale svoje orgazme. S druge strane, žene koje smatraju da muškarci trebaju štovati žene, rjeđe lažiraju orgazam. Ova otkrića sugeriraju da ako žene misle da ih muškarac treba štovati kao anđeoske i čiste, onda lažiranje orgazma nema puno smisla, jer orgazam uključuje stvaranje smiješnih lica i ponekad smiješnih zvukova.

Možda te zanima... 7 stvari o kojima ne trebaš pričati s partnerom nakon seksa Psiha i seks

Istraživanja o ovoj temi još uvijek su u povojima, no neki od nalaza ove studije zasigurno će mnogima dati odgovore na brojna pitanja ili pak otvoriti neka nova uzbudljiva pitanja za buduća istraživanja!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.