Psiha i seks Moje emocije 25. veljače 2023.

"Tajni život duše": Nevidljivi organ koji upravlja čovjekovim životom

znanstveni priručnik "Tajni život duše" njemačke psihoterapeutkinje i spisateljice Sabine Wery von Limont
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U izdanju nakladničke kuće Petrine knjige izašao je znanstveni priručnik "Tajni život duše" njemačke psihoterapeutkinje i spisateljice Sabine Wery von Limont. Napisano publicističkim stilom i pitkim jezikom djelo se bavi temom duše kao nevidljivim organom koji upravlja čovjekovim ponašanjem i cjelokupnim unutarnjim životom.

Ističući razvoj ličnosti praćen strahovima, depresijom i traumama, autorica kroz knjigu progovara o važnosti održavanja duševne higijene koja pojačava psihološku otpornost te dugoročno smanjuje rizik od pojave ozbiljnijih tjelesnih i duševnih bolesti. Ova knjiga pobuđuje zdrava razmišljanja i podsjeća da, premda je skriven od očiju okoline, naš unutarnji život ne smije biti udaljen i od nas samih, već ga je potrebno redovito istraživati i analizirati, a po potrebi i liječiti. Uostalom, svaka kriza dolazi iznutra, stoga i povratak u ravnotežu mora započeti liječenjem izvora tegobe, a Tajni život duše pravi je podsjetnik da postoji unutarnji svijet koji je potrebno redovito čistiti i održavati zdravim kao preduvjet stabilne ličnosti i postojane egzistencije.

Tajni život duše na stručan, ali pristupačan i dijelomično humorističan način pruža duboki uvid u način funkcioniranja tog posebnog, nevidljivog organa koji ima snažnu kontrolu nad našim svakodnevnim životom i razvojem ličnosti. Kroz pet poglavlja knjige autorica čitatelju približava dušu kao živi, ali nedoživljen fenomen koji vapi za brigom i teži ravnotežnom stanju, a pritom objašnjava koje psihološke i ponašajne akcije uznemiruju duševnu stabilnost. Služeći se medicinskim, sociološkim i ponajviše psihološkim teorijama, pojašnjava formiranje duše kroz genetiku i proces socijalizacije. Zatim se bavi poremećajima ličnosti te strahovima i emocijama koji koče zadovoljavanje osnovnih potreba duše. U konačnici se osvrće na utjecaj psihe na razvoj moždanog i srčanog udara te na zamke modernog doba i nužnost ozbiljnog shvaćanja duševnih tegoba koje se nerijetko projiciraju na fizičko zdravlje, a moguće ih je prevenirati psihoterapijom i metodama psihohigijene.

Možda te zanima... Svatko može kreirati budućnost kakvu želi, a dr. Dispenza otkriva kako Psiha i seks

Ovo iskreno i intrigantno djelo u potpunosti odgovara predodžbi psihologije kao atraktivne znanosti čije teorije i pristupi redovito nailaze na širok interes svih željnih zadiranja u bogatstvo tajni ljudske psihe. Pišući bez tabua, jednostavnim jezikom i gotovo razgovornim stilom koji obiluje anegdotama i stvarnim iskustvima prikupljenim kroz dugogodišnji rad s pacijentima, autorica vješto prenosi neuropsihološku teoriju te tako važne i primjenjive koncepte čini lako pamtljivima. Osjetna doza stručnosti i odgovornosti kojom pristupa poglavljima te prisutnost kvalitetno obrađenih i metodološki utemeljenih koncepata daju djelu kredibilitet pred raznoraznim priručnicima za samopomoć i podizanje samopouzdanja. Poglavlja obiluju dovitljivim, ali realnim uzročno-posljedičnim tumačenjima koja potiču objektivnu samoevaluaciju unutarnjeg stanja te pravovremeni i ispravni odgovor na turbulencije koje narušavaju duševnu ravnotežu.

Možda te zanima... Predstavljen kuharica 'Moja sretna hrana' s vege receptima istočnjačkog štiha Hrana

Tajni život duše kompaktno je štivo koje čitatelju služi kao ogledalo za prepoznavanje vlastitih misaonih i ponašajnih procesa te potencijalnih poremećaja koji se nesvjesno ukorjenjuju u ličnost, ali i kao izvor korisnih informacija za lakše razumijevanje bliskih osoba koje nas okružuju i odnosa čiji smo sudionici.

Sabine Wery von Limont studirala je poslovno upravljanje i psihologiju u Hamburgu. Radila je kao psihoterapeutkinja za trgovačka društva, renomirane hamburške klinike te za Parship. Danas vodi vlastitu ordinaciju i smatra se stručnjakinjom u području psihokardiologije i traumatske terapije. 2021. godine izdala je knjigu Tajni život duše koja se bavi fenomenima neuropsihologije.

Prijevod: Branka Grubić, Broj stranica: 280, Cijena: 19,00 € (143,16 kn)

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.