Hrana Zdravi recepti 11. rujna 2020.

Predstavljen kuharica 'Moja sretna hrana' s vege receptima istočnjačkog štiha

Foto: Planetopija
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Na terasi bio bistroa "Zrno" u Zagrebu poznata hrvatska foodblogerica Maja Brekalo predstavila je svoju prvu kuharicu „Moja sretna hrana“ u izdanju Planetopije uz podršku bio&bio trgovina koje su omogućile degustaciju nekoliko recepata iz knjige: zeleni smoothie i toplo-hladna proteinska salata s "pancetom" od kokosa.

Maja Brekalo kreativna je snaga i fotografkinja iza iznimno uspješnog bloga i Instagram profila Delicious and Healthy by Maya koji broji više od 165 000 pratitelja. Uz kreativni rad kojim se bavi posljednjih 5 godina, već više od 20 godina radi kao stjuardesa i smatra se sretnom što je u životu dobila priliku raditi čak dva posla koja obožava.

U lipnju joj je objavljena prva kuharica na hrvatskom jeziku, „Moja sretna hrana“ (Planetopija), koja je već sljedeći mjesec zasjela na prvo mjesto najprodavanijih kuharica prema podacima o prodaji u knjižarama. Već sljedeće godine bit će objavljena i njezina prva kuharica na engleskom jeziku koju objavljuje za američkog izdavača.

U kreiranju recepata na prvom su joj mjestu cjelovitost i bogatstvo okusa te jednostavnost postupka pa je tako njezina prva kuharica i zbirka njezinih najdražih recepata, toliko jednostavnih da vam za njihovu pripremu gotovo ni ne treba kulinarsko iskustvo, a toliko punih okusa da će iznenaditi i najzahtjevnije goste i ukućane. "Moja sretna hrana" donosi veganske recepte za svaki dan – od slanih i slatkih hranjivih doručaka, brzih ručkova i jela na žlicu, jela nadahnutih Dalekim istokom do bezgrešnih deserata. Osim recepata, Maja potpisuje i stiliziranje hrane te fotografije jela.

 | Author: Planetopija Foto: Planetopija

Sad kad imate ovu knjigu u rukama, najvažnije što trebate znati o meni je da obožavam hranu i sve vezano za hranu. Volim smišljati zdrave cjelovite recepte, volim kuhati, fotografirati hranu, čitati kuharice, čak me veseli i kupovati namirnice. Nadam se da ću barem dijelom na vas prenijeti svoju strast i uspjeti vas nadahnuti i motivirati da svakodnevno pripremate hranjive i ukusne obroke bez brojenja kalorija ili grižnje savjesti zbog onoga što jedete.

Iz kuharice: Što je uvijek u mojoj smočnici

Važno mi je uvijek imati dovoljnu količinu osnovnih namirnica koje se čuvaju na sobnoj temperaturi. Znam i pretjerati, i priznajem da se u kupovini namirnica često osjećam onako kako se mnoge žene osjećaju pri kupnji cipela ili torbica. Osobito kad idem na tržnicu. Poznato je da se često vratim s hrpom voća i povrća za koje nema dovoljno mjesta u hladnjaku, ali višak zamrznem za smoothije. Popis namirnica koje su mi najvažnije i koje se provlače kroz veliki broj recepata u ovoj kuharici nije jako dugačak. Dok sam birala recepte, vodila sam se željom da budu što pristupačniji što većem broju ljudi.

Nastojim kupovati ekološki uzgojene i proizvedene namirnice kad god je to moguće. To mi je važno radi kvalitete namirnica koje unosim u svoje tijelo, ali i radi održivosti moje prehrane jer sam svjesna da svojim svakodnevnim odlukama i postupcima doprinosim očuvanju ili daljnjoj devastaciji našeg planeta.

 | Author: Planetopija Foto: Planetopija

Začini i začinske trave imaju jako važnu ulogu u mom kuhanju jer već i mala količina ovih moćnih dodataka može transformirati jela i učiniti ih neusporedivo ukusnijima. Kod kombiniranja začina danas se držim principa istočnjačkih kuhinja koje u svakom jelu miješaju četiri osnovna okusa: slano, slatko, gorko i kiselo da bi dobili slojevitost i bogatstvo okusa, a tu je i peti okus ili ono što istočnjaci nazivaju umami. Također ne treba zanemariti blagotvorni učinak koji začini i začinske biljke imaju na organizam. Većina ih pozitivno utječe na probavu, a neki začini, poput kurkume, cimeta i đumbira, imaju značajna protuupalna svojstva, potiču cirkulaciju i izmjenu tvari u organizmu pa je to još jedan važan razlog da ih uključimo u svakodnevnu prehranu.

 | Author: Planetopija Foto: Planetopija

I manekenka Eva Herzigova je pohvalila kuharicu

  • "Velika sam ljubiteljica zdrave hrane i silno me veseli izlazak Majine prve kuharice jer su njeni divni recepti već dugo inspiracija za životni stil cijele moje obitelji", Eva Herzigova, supermodel i glumica.
  • "Majini recepti vas nikad neće iznevjeriti. Ona ima jedinstveni talent za kombiniranje zdravih namirnica i od njih stvara nesmiljeno ukusna jela, koja obožavam kuhati i jesti", Jessica Prescott, autorica kuharice Wholly Goodness.
  • "Maja Brekalo je jedna od najpoticajnijih, najutjecajnijih kuharica koje pratim. Njezini su recepti jednostavni, a fotografije prekrasne. Svi u mojoj obitelji njezini smo veliki obožavatelji!", Aileen Cox, autorica kuharice The Baby Led Feeding Cookbook.

 | Author: Planetopija Foto: Planetopija

O autorici

Kao učiteljica zdravog kuhanja i velika pobornica održivog načina života, već dugi niz godina svoju strast za ukusnom i cjelovitom hranom biljnog porijekla prenosi na tisuće svojih pratitelja i polaznika radionica, inspirirajući ih da i sami žive zdravije i sretnije. Sudjelovala je u brojnim projektima vezanim za održivi život, u suradnji s globalnim brendovima i institucijama koji se ističu u promicanju održivosti, poput Ureda za klimatske promjene Ujedinjenih Naroda, IKEA-e i Adidasa.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.